Οι τιμές των λιπασμάτων διευκολύνονται με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο: Δημητριακά: ημερήσια αγορά σιτηρών.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια σιταριού ζωοτροφών του Ηνωμένου Βασιλείου (Μάιος-23) έκλεισαν χθες στις 216,00 £/t, μειωμένα κατά 4,00 £/t σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκτροφής νέας σοδειάς (Νοέ-23) έκλεισαν στις £221,00/t, μειωμένα κατά £2,75/t κατά την ίδια περίοδο.

Οι παγκόσμιες αγορές σιταριού συνεχίζουν να χάνουν έδαφος λόγω των αυξανόμενων προσδοκιών για μια διευρυμένη συμφωνία για τη Μαύρη Θάλασσα που θα επιτρέψει στην Ουκρανία να συνεχίσει να στέλνει σιτηρά, καθώς και των ανταγωνιστικών ρωσικών προμηθειών που πιέζουν τις αγορές.

Οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές αγορές αραβοσίτου και σόγιας δέχθηκαν επίσης πιέσεις χθες, αν και οι απώλειες περιορίστηκαν από τη σοβαρή συνεχιζόμενη ξηρασία στην Αργεντινή.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον αραβόσιτο στο Παρίσι (Jun-23) έκλεισαν στα 260,25 ευρώ/τόνο, μειωμένα κατά 1,75 ευρώ/τόνο σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης.

Featured Image

Βρετανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο 10 03 2023

Παράλληλα με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο, οι τιμές των λιπασμάτων έχουν επίσης υποχωρήσει ελαφρώς. Το παραγόμενο στο Ηνωμένο Βασίλειο AN (34,5%) για spot παράδοση τον Φεβρουάριο είχε μέση τιμή 630 £/t. Η τιμή αυτή είναι μειωμένη κατά £70/t (10%) σε σχέση με την τιμή του Ιανουαρίου και κατά £19/t (3%) σε σχέση με την ίδια στιγμή πέρυσι. Η µέση τιµή για το εισαγόµενο ΝΑ τον Φεβρουάριο ήταν 538 £/t, µειωµένη κατά 21% από την τιµή του Ιανουαρίου και κατά 16% σε σχέση µε το έτος.

Θα συνεχιστεί η πτώση των προθεσμιακών συμβολαίων φυσικού αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου;
Με το βλέμμα στο μέλλον, το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται να εξαρτάται περισσότερο από εναλλακτικές πηγές ενέργειας, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης για φυσικό αέριο. Σύμφωνα με την Energy and Climate Intelligence Unit (ECIU), η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές αυτό το χειμώνα αντικατέστησε περισσότερο από το ένα τρίτο της ετήσιας ζήτησης φυσικού αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Χωρίς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πιστεύεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα έπρεπε να αυξήσει τις καθαρές εισαγωγές φυσικού αερίου κατά περισσότερο από 22% (ECIU).

Ένας άλλος παράγοντας που θα μπορούσε να μειώσει τις τιμές στο μέλλον είναι οι μονάδες αποθήκευσης, οι οποίες έχουν μεγαλύτερα αποθέματα από τα αναμενόμενα. Οι ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου αναμένεται να κλείσουν τη χειμερινή περίοδο με ρεκόρ πληρότητας άνω του 50%. Στο τέλος του περασμένου Μαρτίου, μόλις το 26% των ευρωπαϊκών εγκαταστάσεων αποθήκευσης ήταν γεμάτες, προκαλώντας αυξημένες ανησυχίες για τις προμήθειες (Gas Infrastructure Europe).