COPA και COGECA ανακοίνωσαν με Δελτίο Τύπου τους ότι το Ουκρανικό Εθνικό Αγροτικό Φόρουμ (UNAF) προσχωρεί σε αυτές.

Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνάντησης που διοργανώθηκε την 09/03/2022, οι Πρόεδροι και Αντιπρόεδροι της Copa και της Cogeca καλωσόρισαν θερμά το Ουκρανικό Εθνικό Αγροτικό Φόρουμ (UNAF) ως νέο οργανισμό-εταίρο, εκπροσωπούμενο από την Διευθύντρια του, κα Μαρία Ντουντίκι.

Η Πρόεδρος του COPA, κα Κριστιάν Λάμπερτ, Christiane Lambert,  δήλωσε ότι  «Είναι μεγάλη τιμή που σας καλωσορίζω στην αγροτική οικογένεια του COPA. Είναι μια απόφαση που πάρθηκε ομόφωνα και σε χρόνο ρεκόρ από τα μέλη του COPA και COGECA. Είναι μια συμβολική και συναισθηματική απόφαση, δεδομένης της κατάστασης. Είναι ο επίσημος τρόπος μας να  σας δείξουμε όλη την υποστήριξή μας στη δοκιμασία που έπληξε τη χώρα σας. Γνωρίζουμε την αφοσίωσή σας. Οι εικόνες μας φτάνουν καθημερινά. Ως Πρόεδρος του Copa και με προσωπική ιδιότητα, θέλουμε να επαναβεβαιώσουμε με μεγάλη επισημότητα την αλληλεγγύη μας προς τον ουκρανικό λαό και προς εσάς, τους αγρότες της Ουκρανίας».

Ο Πρόεδρος της Cogeca, κος Ραμόν Αρμενγκόλ, είπε: «Θα ήθελα να σας στείλω το πιο ειλικρινές μας μήνυμα αλληλεγγύης από το ευρωπαϊκό αγροτικό συνεταιριστικό κίνημα σε ολόκληρη την ουκρανική  αγροτική κοινότητα που εκπροσωπείτε σήμερα. Νιώθουμε αυτή την επιθετικότητα που αντιμετωπίζετε και υποφέρουμε σαν να την αντιμετωπίζουμε εμείς. Όταν βλέπουμε τις οικογένειές σας να εγκαταλείπουν τα χωριά και τα σπίτια τους, νιώθουμε σαν να ήταν οι δικοί μας. Όταν βλέπουμε αυτές τις οικογένειες να αναγκάζονται να χωρίσουν, να πάνε στην εξορία, τις βλέπουμε σαν δικές μας. Μην αισθάνεστε μόνοι, είμαστε μαζί σας, θα σας βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε».

Η κ. Ντουντίκι περιέγραψε επίσης τις πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι Ουκρανοί αγρότες, και ιδίως σε ότι αφορά στην έλλειψη καυσίμων και σπόρων και άλλων εισροών που είναι απαραίτητες για τη συνέχιση των γεωργικών τους δραστηριοτήτων.

Featured Image

Εκτός από το επίσημο καλωσόρισμα στην ευρωπαϊκή αγροτική οικογένεια, η συνάντηση είχε μια σημαντική αποστολή, να κατανοήσουν την έκταση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι Ουκρανοί αγρότες και την αναζήτηση τρόπων για να τους παρασχεθεί βοήθεια.

Η προσχώρηση των Ουκρανών αγροτών σε COPA και COGECA είναι μια πολυσήμαντη κίνηση, τόσο αυτή τη στιγμή – εν μέσω της εξέλιξης του πολέμου- όσο και την επόμενη ημέρα που η Ουκρανία θα κληθεί να ανακάμψει.

Μεγάλα ερωτηματικά προκαλούνται για τις ελληνικές αγροτικές συλλογικότητες και τα φόρα που δεν έχουν λάβει , μέχρι ώρας, αντίστοιχες πρωτοβουλίες, με εξαίρεση τους μεμονωμένους αγρότες που δείχνουν την αλληλεγγύη τους με ατομικές πρωτοβουλίες.

Agrogata