Πιέσεις υφίσταται η εγχώρια παραγωγή καλαμποκιού από τις αθρόες εισαγωγές, φθηνού και αμφίβολης ποιότητας ξένου προϊόντος, που εισέρχεται στην Ελλάδα δια θαλάσσης (μεγάλα λιμάνια) και από τα βόρεια, χερσαία σύνορά μας.

Πληροφορίες μας ανέφεραν ότι έχει γίνει από εμπόρους και συγκεκριμένες εταιρείες εισαγωγή καλαμποκιού στην τιμή των 13,8 ευρώ ο τόνος, σε μια προσπάθεια να εφοδιαστούν οι κτηνοτροφικές μονάδες που τώρα έχουν ανάγκη και διαθέτουν μικρή ή καθόλου ρευστότητα αφού οι επιδοτήσεις δεν έχουν ακόμα πληρωθεί.

Featured Image

Τώρα στην εγχώρια αγορά ΕΑΣ Λεχαινών και Αγρινίου δίνουν 19 και 20 λεπτά στον παραγωγό αντίστοιχα, ενώ 17,5 προσφέρει η ΕΑΣ Βόλου. Όσο ανεβαίνουμε προς Μακεδονία οι τιμές πέφτουν, με αποτέλεσμα σε Μακεδονία και Θράκη να μην δίνουν οι έμποροι στον αγρότη πάνω από 15-16 λεπτά το κιλό. Το θετικό, που γεννά ελπίδες ανάκαμψης της τιμής είναι πως έχει δημιουργηθεί καλό κλίμα σε σχέση με τις τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα, γεγονός που τονώνει το ηθικό των κτηνοτρόφων. Ελπίζουμε και την… τσέπη τους κάποια στιγμή. Κατά τα άλλα ο αλωνισμός προχωρά κανονικά σε όλη την Ελλάδα.