Οι αγορές σιτηρών σημείωσαν άλλη μια εβδομάδα υψηλότερων τιμών. Αλλά αυτές οι τιμές γίνονται πολύ υψηλές;

Το καλαμπόκι Μαΐου αυξήθηκε κατά 22¢ και οι τιμές του καλαμποκιού Δεκεμβρίου αυξήθηκαν κατά 19,5¢, για την εβδομάδα που έληξε την Πέμπτη 14 Απριλίου. Οι τιμές της σόγιας Μαΐου μειώθηκαν κατά 6,5¢ και οι τιμές της σόγιας Νοεμβρίου αυξήθηκαν κατά 6¢. Όλα τα συμβόλαια σίτου αυξήθηκαν αυτή την εβδομάδα κατά 15 ¢ στα 47 ¢.

Η συνεχιζόμενη αναταραχή λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία βαραίνει τις αγορές.

«Όλο και περισσότεροι λένε ότι αυτό θα μπορούσε να διαρκέσει για μήνες ή ίσως και χρόνια, ανάλογα με την επιτυχία του Πούτιν και το κατά πόσο μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο», λέει ο Jerry Gulke, πρόεδρος του Ομίλου Gulke. «Νομίζω ότι η ουσία είναι ότι έχουμε διαταράξει τη ροή των σιτηρών αρκετά μέχρι εκεί που ο χρόνος τελειώνει».

Παρόλο που οι αγρότες στην Ουκρανία φυτεύουν μερικές από τις ανοιξιάτικες καλλιέργειές τους, λέει ότι η γενική αντίληψη είναι ότι ο κόσμος θα έχει λίγα σιτηρά φέτος.

Επιπλέον, λέει ο Gulke, οι αγορές εξακολουθούν να αισθάνονται το σοκ από την έκθεση Προοπτικών Φυτεύσεων του USDA στις 31 Μαρτίου.

«Το καλαμπόκι του Δεκεμβρίου απογειώθηκε και εκτοξεύτηκε κατευθείαν», λέει. «Και τώρα η σόγια προσπαθούν να μην χάσουν στρέμματα».

Ο Gulke λέει ότι οι συνεχιζόμενες υψηλές τιμές στο καλαμπόκι και τη σόγια θα μπορούσαν να απεικονίζουν μια αλλαγή παραδείγματος.

Featured Image

«Ανησυχώ, όσο φιλικά κι αν είμαι, ότι υποτιμώ τον βαθμό των τιμών που θα πρέπει να δούμε πριν κάποιος δεν χρησιμοποιήσει τα σιτηρά μας και περιορίσουμε τη ζήτηση σημαντικά», λέει.

Λοιπόν, πόσο υψηλό θα είναι πολύ υψηλό για τις τιμές των σιτηρών;

«Ο ορισμός της ανοδικής αγοράς είναι όλο και πιο ψηλά και ολοένα και πιο χαμηλά», λέει ο Gulke. «Οι αγορές φτάνουν σε ένα σημείο όπου δεν χρειάζεται πλέον να ανεβαίνουν περισσότερο, επειδή έχει τιμολογήσει το προϊόν αρκετά υψηλές μέχρι εκεί όπου σημειώνεται μείωση της ζήτησης».

Πριν από μερικές εβδομάδες, λέει, το καλαμπόκι παλαιάς καλλιέργειας έκλεισε κάτω από το χαμηλό της προηγούμενης εβδομάδας.

«Αυτό με προειδοποίησε ότι με 8 $ θα αρχίσεις να περιορίζεις τη ζήτηση», λέει ο Gulke. «Πραγματοποιήσαμε 8 $ στο συμβόλαιο του μολύβδου. Όταν κάνετε νέα υψηλά πάνω από $8 στο παλιό καλαμπόκι, πρέπει να επαναξιολογήσετε τι συμβαίνει στον κόσμο.”

Πέρα από την πολιτική και οικονομική αναταραχή, προσθέτει ο Gulke, η φετινή περίοδος φύτευσης καθυστερεί — σε αντίθεση με πέρυσι.

«Έχουμε πολλά πολλά πράγματα στο μείγμα», λέει ο Gulke. «Είναι καλά νέα για τους αγρότες και κακά νέα για προμηθευτές και αγοραστές. Θα πρέπει να γίνουν πολλοί υπολογισμοί τις επόμενες εβδομάδες και μήνες», σύμφωνα με το agweb.