Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων εβδομάδων, που προστέθηκαν στην αύξηση του κόστους παραγωγής, προκάλεσαν μείωση του όγκου των φρούτων και λαχανικών που διατίθενται στα βρετανικά ράφια. Η Tesco, η Morrisons, η Sainsbury’s ή η ALDI είναι μερικές από τις αλυσίδες διανομής που επηρεάζονται από αυτήν την έλλειψη προμήθειας.

Οι Ισπανοί εξαγωγείς έχουν προειδοποιήσει σε διάφορες περιπτώσεις για την πιθανότητα προβλημάτων όπως αυτό που αντιμετωπίζει τώρα το Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Η ένωση Coexphal , για παράδειγμα, είχε ήδη προειδοποιήσει πριν από μια εβδομάδα σε μια δήλωση ότι ” η προμήθεια φρούτων και λαχανικών στην Ευρώπη βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο αυτή τη στιγμή .”

Οι υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν το φθινόπωρο και ο ζεστός χειμώνας ξεκινούν και τώρα οι επίμονες χαμηλές θερμοκρασίες έχουν προκαλέσει «ένα ασυνήθιστο πανόραμα», σύμφωνα με την Coexphal, που οδηγεί σε «γενικευμένη έλλειψη κιλών όλων των προϊόντων φρούτων και λαχανικών».

Για παράδειγμα, η ποσοστιαία μείωση στην παραγωγή αγγουριού είναι 21% και στην πιπεριά και τη μελιτζάνα τα ποσοστά υπερβαίνουν το 25% μείωση.

Από την Proexport έχουν επίσης επισημάνει ότι, κατά τη διάρκεια της έκθεσης « Fruit Logistica », που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο εβδομάδες στο Βερολίνο, έθεσαν στο τραπέζι τη «δυσκολία παραγωγής υποστηρίζοντας το αυξανόμενο κόστος, που επιταχύνθηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Παρά τον συναγερμό αυτό, πηγές του κλάδου τόνισαν ότι η κατάσταση που επικρατεί στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να είναι μια συγκεκριμένη περίπτωση και, ως εκ τούτου, στέλνουν μήνυμα «ηρεμίας» στους καταναλωτές.

Featured Image

«Έλλειψη προϊόντος» λόγω διαφορετικών παραγόντων, όπως η μείωση της παραγωγής εκτός Ισπανίας, όπου αυτές οι καλλιέργειες καλλιεργούνται σε θερμοκήπια με αέριο, όπως στην Ολλανδία. χώρα στην οποία αυτή η εισροή ενέργειας έχει δοθεί προτεραιότητα για άλλες χρήσεις από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, έχουν λεπτομερώς άλλες πηγές στον τομέα.

Επιπλέον, ανέφεραν, «κανείς δεν θέλει να πάει στο Ηνωμένο Βασίλειο», όπου μετά την άφιξη του Brexit οι διαδικασίες είναι μεγαλύτερες και υπάρχει έλλειψη προσωπικού για να αναλάβει την παραλαβή του προϊόντος, γεγονός που αυξάνει το κόστος των αποστολών.

Η καταιγίδα στο Μαρόκο έχει επιδεινώσει και αυτή την κατάσταση, καθώς έχουν δημιουργηθεί «αρκετές ουρές» για την αποστολή φρούτων και λαχανικών.

Εξαγωγές το 2022

Σύμφωνα με στοιχεία της Datacomex , το 2022 η Ισπανία εξήγαγε φρούτα και λαχανικά στο Ηνωμένο Βασίλειο αξίας λίγο πάνω από 2.200 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία περισσότερα από 1.000 εκατομμύρια χρεώθηκαν για την πώληση φρούτων και 1.200 εκατομμύρια για λαχανικά/όσπρια.

Σε όγκο, οι πωλήσεις έφτασαν το 1,5 εκατ. τόνους το 2022, εκ των οποίων οι 624.000 τόνοι ήταν φρούτα και οι 871.000 τόνοι οσπρίων/λαχανικών.

Τα κηπευτικά με τις περισσότερες πωλήσεις σε αυτόν τον προορισμό ήταν τα μαρούλια, το λάχανο, τα κρεμμύδια, τα αγγούρια, οι φρέσκες ντομάτες, τα εσπεριδοειδή, τα πεπόνια και τα βερίκοκα.