Παραδοσιακά τέτοια περίοδο οι τιμές παραγωγού στην ελιά καλαμών είναι χαμηλά, αφού οι έμποροι αλλά και οι μεσίτες ελιάς καλαμών, σταματούν να αγοράζουν λίγο μετά τα Χριστούγεννα, δηλαδή όταν τελειώνει το μεγαλύτερο μέρος της ελαιοσυγκομιδής.

Αυτό που έχουμε διαπιστώσει τα τελευταία χρόνια, είναι ότι τόσο οι έμποροι αλλά και οι μεσίτες της βρώσιμης ελιάς, έχουν περιορίσει τους αποθηκευτικούς τους χώρους. Αυτό συμβαίνει διότι το κόστος για την επιχείρηση ανεβαίνει σημαντικά, αλλά ο κύριος λόγος είναι διότι οι περισσότεροι επαγγελματίες αγρότες, τα τελευταία χρόνια έχουν φτιάξει δικές τους αποθήκες και έχουν αντικαταστήσει τα παλιά βαρέλια χωρητικότητας των 100 – 120 κιλών, με κάδες (βούτες) 2 – 3 ή και 5 τόνων. Έτσι επί της ουσίας οι αγρότες έχουν μετατραπεί σε αποθήκες των εμπόρων.

Οι ελιές όταν συλλεχτούν, για κάποιους μήνες είναι πολύ πικρές. Για να ξεπικρίσουν οι ελιές πρέπει να μπουν στο νερό και να αλατιστούν, με το γράδο άλμης για τους πρώτους μήνες να φτάνει από 3 έως 6 μονάδες. Εκεί θα γίνει η «ζύμωση» που χρειάζεται ώστε οι ελιές να γλυκίσουν και να είναι έτοιμες να μπουν στο βαζάκι. Αυτή η περίοδος Ιανουάριος – Μάρτιος, είναι γενικά «νεκρή» στην διακίνηση φρέσκιας ελιάς, αφού δεν είναι έτοιμες για κατανάλωση και αφού οι έμποροι έχουν το κεφάλι τους «ήσυχο» μιας και το προϊόν βρίσκεται ασφαλή στις αποθήκες των αγροτών, οι οποίοι όχι μόνο το έχουν αποθηκεύσει, αλλά το επιβλέπουν και το φροντίζουν συχνά, πολλές φορές ίσως καλύτερα και από τους εμπόρους.

Με τα παραπάνω ως δεδομένο, είναι απολύτως λογικό, οι έμποροι αλλά και οι μεσίτες ελιάς καλαμών να σταματούν να αγοράζουν ελιές στο τέλος Δεκεμβρίου, διότι ο μεγαλύτερος δικός τους αποθηκευτικός χώρος, φιλοξενεί φρέσκια ελιά που αγόρασαν από το τελάρο, η οποία όμως δεν είναι έτοιμη ακόμα προς βρώση.

Έτσι αυτή την περίοδο που «κανείς» δε ζητά φρέσκιες ελιές, οι τιμές παραγωγού συνηθίζεται να πέφτουν. Αυτή τη χρονική περίοδο κάποιοι αγρότες που δεν έχουν μεγάλη εμπειρία αλλά και ερασιτέχνες καλλιεργητές, τρομάζουν από την κατάσταση αυτή και διαδίδουν το νέο, πως η τιμή της ελιάς έχει πέσει πάρα πολύ και συνεχώς αναρωτιούνται «τι θα κάνουμε»!

Αρχικά εγώ ως καλλιεργητής ελιάς καλαμών, από την πολυετή εμπειρία μου, αυτή την περίοδο κάνω υπομονή. Μεγάλο πράγμα η υπομονή σε μια αγοροπωλησία όπως η ελιά καλαμών. Να έχετε κατά νου, πως όσο οι ελιές σας στις κάδες «ωριμάζουν», άλλο τόσο ωριμάζουν και οι τιμές (όχι πάντα, αλλά έτσι συμβαίνει ως συνήθως). Όταν λοιπόν έρθουν τα πρώτα χελιδόνια, τότε αρχίζει να παίρνει μπρός η αγορά της φρέσκιας ελιάς καλαμών, και τότε βλέπουμε ότι οι τιμές δεν είναι ίδιες με αυτές που τις αφήσαμε την πρωτοχρονιά.

Featured Image

Αυξητικές τάσεις στις τιμές αγοράς για την ελιά καλαμών

Το 2022 μας αποχαιρέτησε με τις ελιές καλαμών να έχουν φτάσει τέλος Δεκεμβρίου κοντά στα 80 με 90 λεπτά το 200άρι, από 1.5€ που ξεκίνησε τον Νοέμβριο. Σε αυτές τις τιμές όπως είναι φυσικό, αρκετοί από τους επαγγελματίες αγρότες δεν πουλάνε, πόσο μάλλον τώρα που έχουν πουλήσει το ελαιόλαδο από τις καλαμών 4,5 – 4,7€/ κιλό, αλλά και από τις λαδολιές 5 – 5,3€ / κιλό και υπάρχει ρευστότητα.

Που και πού όμως σποραδικά, γίνονται μερικές πράξεις αγοροπωλησίας φρέσκιας ελιάς καλαμών σε μικρές ποσότητες, και αυτό αρκεί για να μας δείξει την τροχεία της τιμής. Έτσι πρόσφατα πληροφορηθήκαμε, ότι σε δημοπρασία στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πετρίνας, το 200άρι έφτασε 1,3€.

Αυτό δείχνει ότι η τάση στην αγορά είναι σαφώς ανοδική. Άλλωστε οι ελιές καλαμών 150 – 250 κομμάτια, δεν φαίνεται να είναι πολλές φέτος, αφού η μεγαλύτερη παραγωγή ήταν γύρω από το 300άρι, και νούμερα που οι αγρότες τα πήγαν για λάδι.

Τέλος, σε προηγούμενο άρθρο μας, είχαμε προβλέψει ότι την Άνοιξη του 2023 και μετά ίσως δούμε το 150 – 250 να συναλλάσετε και πάνω από 2€ το κιλό. Για να δούμε θα πέσουμε και φέτος μέσα;

apela.gr