Ενιαία αίτηση 2023, προθεσμίες

Οι αγρότες θα μπορούν να υποβάλουν την ενιαία αίτηση για το 2023 για πρόσβαση στη βασική εισοδηματική υποστήριξη μέσω υπολογιστικών συστημάτων ή μεταβαίνοντας σε ένα Κέντρο Αγροτικής Βοήθειας αναφοράς . Σημαντική ευκαιρία και για τους νέους που θα έχουν συγκεκριμένη βοήθεια στη διάθεσή τους .


Η νέα ΚΓΠ 2023-2027 έχει κύριο στόχο την ενίσχυση της συμβολής της γεωργίας στους περιβαλλοντικούς και κλιματικούς στόχους της ΕΕ , στοχεύει επίσης να παρέχει πιο στοχευμένη υποστήριξη σε μικρές εκμεταλλεύσεις και να επιτρέψει στα κράτη μέλη μεγαλύτερη ευελιξία στην προσαρμογή των μέτρων στις τοπικές συνθήκες .


Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν έως τις 15 Μαΐου 2023 , ενώ έχουν οριστεί οι ακόλουθες προθεσμίες πληρωμών :

  • Προκαταβολή αίτησης : από 16 Οκτωβρίου 2023 .
  • Πληρωμή ανεξόφλητων υπολοίπων από την 1η Δεκεμβρίου 2023 .
  • Πληρωμή των υπολειπόμενων αιτήσεων και συμμόρφωση με τα ανώτατα όρια συνδεδεμένης παρέμβασης , έως τις 30 Ιουνίου 2024 .

Έλεγχος και παρακολούθηση εφαρμογών

Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΓΠ 2023-2027 έχει προβλέψει κάποιες αλλαγές στις διαδικασίες ελέγχου των αιτήσεων. Συγκεκριμένα:

  • Πρέπει να διενεργούνται διοικητικοί έλεγχοι στο 100% των αιτήσεων πληρωμής που υποβάλλονται στην Agea.
  • οι έλεγχοι για την παρακολούθηση των στοιχείων αποδοχής των παρεμβάσεων μπορούν να πραγματοποιηθούν με αυτοματοποιημένο τρόπο μέσω του Συστήματος Παρακολούθησης Περιοχής (Ams) .
  • Θα διενεργούνται επιτόπιοι έλεγχοι για στοιχεία επιλεξιμότητας που δεν μπορούν να παρακολουθηθούν μέσω του Ams.

Για το έτος 2023, οι έλεγχοι AMS πρέπει να εφαρμόζονται μόνο σε παρεμβάσεις Βασικής Βοήθειας Εισοδήματος (Biss) και Αποζημίωσης για μειονεκτικές περιοχές . από το 2024 θα πρέπει να επεκταθεί σε όλες τις επιφανειακές επεμβάσεις .

Στο πλαίσιο αυτό, η Agea εφαρμόζει ανασκόπηση των λειτουργικών διαδικασιών που συνδέονται με τη διαχείριση των παρεμβάσεων, καθορίζοντας χρονοδιάγραμμα των δραστηριοτήτων που στοχεύουν στην επίτευξη των στόχων και των προθεσμιών.

Ειδικότερα, μεταξύ των ελέγχων που έχουν προγραμματιστεί για  το 2023 , είναι αυτοί που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους αγρότες.

Featured Image


Έως την 1η Ιουνίου 2023 πρέπει να γίνουν οι προσαρμογές των συστημάτων Refresh (επικαιροποίηση τριών ετών) με κοινή χρήση των δραστηριοτήτων που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι εκείνο το σημείο για τον εντοπισμό κινδύνων και κρίσιμων ζητημάτων και την ενεργοποίηση διορθωτικών ενεργειών .

Μεταξύ 1ης Απριλίου και 30ης Σεπτεμβρίου,  θα προγραμματιστούν και θα εφαρμοστούν οι προκαταρκτικοί έλεγχοι σε περιοχές που έχουν προεπιλεγεί επιτόπου  (μεταξύ αυτών που δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν μέσω Ams) και οι αντιφατικές θα κλείσουν . Θα πραγματοποιηθεί επίσης περαιτέρω παρακολούθηση των δραστηριοτήτων ελέγχου.


Οι αυτόματοι έλεγχοι της AMS θα λήξουν έως τις 15 Ιουλίου , για τους οποίους βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχεδιασμός και θα ακολουθήσει – εντός της ίδιας προθεσμίας – παρακολούθηση. 


Εν τω μεταξύ, η Agea μεταξύ 10 Ιουνίου και 16 Ιουλίου θα έχει ήδη ειδοποιήσει τους δικαιούχους (μέσω της ΥΠΑ) των “δημιουργών” από τους οποίους θα συμπεράνει εάν το αρχείο είναι εντάξει (πράσινο) , πρέπει να ενσωματωθεί (κίτρινο) ή είναι προφανώς απαράδεκτο ( κόκκινα) .


Μεταξύ 16 Ιουλίου και 30 Σεπτεμβρίου η Agea θα συλλέξει τις αλλαγές και τις προσθήκες στις ερωτήσεις μετά την ειδοποίηση των κιτρινόκόκκινων «κατασκευαστών» και θα ελέγξει τις αλλαγές και τις προσθήκες στις ερωτήσεις.

Αγροτική Ανάπτυξη, οι περιφέρειες πρέπει να ευθυγραμμιστούν

Επίσης χθες, 15 Μαρτίου 2023, ο διευθυντής της Agea,  Fabio Vitale  – σχετικά με ερωτήσεις σχετικά με τα  συνοδευτικά μέτρα  των  Συμπληρωμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-2027  – ζήτησε από τις περιφέρειες και τις αυτόνομες επαρχίες να ευθυγραμμίσουν  τα συστήματα πληροφορικής τους , προκειμένου να μπορέσουν να συμπεριληφθούν  τυχόν πρόσθετοι εδαφικοί περιορισμοί  σε αυτούς που υπάρχουν ήδη στο  Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΓΠ . Τρόπος πρόβλεψης των χρόνων, δεδομένου ότι η Υπουργική Απόφαση για τις προθεσμίες της ΕΚΕ βρίσκεται ακόμη σε στάδιο καθορισμού .

Οι περιφέρειες θα πρέπει να ενημερώσουν την Agea για τυχόν πρόσθετους περιορισμούς έως τις 10 Απριλίου , προκειμένου να επιτραπεί η συμμόρφωση με τις ακόλουθες πιθανές προθεσμίες :

  • υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης/πληρωμής από γεωργούς έως τις 15 Μαΐου 2023 ·
  • ολοκλήρωση των ελέγχων από την Agea έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023 .
  • καταβολή προκαταβολών έως τις 15 Οκτωβρίου 2023 .