Οι απεσταλμένοι των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες θα συζητήσουν αυτή την εβδομάδα την κίνηση της Πολωνίας και της Ουγγαρίας να απαγορεύσουν τις εισαγωγές σιτηρών και άλλων τροφίμων από την Ουκρανία, δήλωσε τη Δευτέρα ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ σςύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ο ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι οι χαμηλές παγκόσμιες τιμές και η ζήτηση σημαίνουν ότι τα σιτηρά παραμένουν στο μπλοκ αντί να πωλούνται. Η υπερπροσφορά έγινε πολιτικό πρόβλημα για το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας σε μια χρονιά εκλογών.

“Περιμένουμε από την Πολωνία και την Ουγγαρία να δώσουν κάποιες εξηγήσεις και θα υπάρξει επίσης αντίδραση από την Κομισιόν”, δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι το θέμα τέθηκε στην τελευταία σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ, μεταξύ άλλων από τη Σλοβακία και τη Ρουμανία.

“Υπάρχει ένα θέμα και περιμένουμε από την Κομισιόν να υποβάλει μια πρόταση σχετικά με αυτό… Θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε τις επόμενες εβδομάδες και μήνες”, πρόσθεσε η πηγή.

Ο υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας δήλωσε ότι το Κίεβο επιθυμεί να ανοίξει εκ νέου τη διαμετακόμιση τροφίμων και σιτηρών μέσω της Πολωνίας ως πρώτο βήμα στις συνομιλίες που θα διεξαχθούν τη Δευτέρα στη Βαρσοβία.

Featured Image

Η Σλοβακία θα σταματήσει προσωρινά τις εισαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία

Η Σλοβακία θα σταματήσει προσωρινά τις εισαγωγές σιτηρών και άλλων προϊόντων από την Ουκρανία, δήλωσε τη Δευτέρα κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η απόφαση θα συζητηθεί σε συνάντηση εμπειρογνωμόνων αργότερα τη Δευτέρα.

Υπουργός Γεωργίας της Ουγγαρίας: ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει κοινή δράση για τις εισαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία
Η Ουγγαρία θα χρησιμοποιήσει “όλα τα δυνατά μέσα” για να προστατεύσει τους αγρότες της από τις διαταραχές της αγοράς που προκαλούνται από τις τεράστιες εισαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία και μια κοινή αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι “αναπόφευκτη”, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Γεωργίας της χώρας Istvan Nagy, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η Πολωνία και η Ουγγαρία ανακοίνωσαν το Σάββατο απαγορεύσεις στις εισαγωγές σιτηρών και άλλων τροφίμων από την Ουκρανία για να προστατεύσουν τους τοπικούς γεωργικούς τους τομείς. Οι χώρες αυτές ανήκουν σε μια ομάδα που έχει επιδιώξει την επιβολή δασμών στις εισαγωγές σε όλο το μπλοκ στο πλαίσιο πιθανών μέτρων.