Το ΔΣ του ΣΑΣΟΕΕ στη συνεδρίασή του στις 30/11/2022, συζήτησε για όλα τα προβλήματα που απασχολούν τόσο τον αγροτικό κόσμο της χώρας, όσο και την ανάγκη παρέμβασης του ΣΑΣΟΕΕ στην προώθηση προτάσεων και πρωτοβουλιών, για την αναδιάρθρωση του συνεταιριστικού κινήματος που αποτελεί  και την μόνη εγγύηση ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συνδέσμου: «στην σημερινή συγκυρία, πέραν του σημαντικής αύξησης του κόστους παραγωγής που απειλεί την βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, το Διοικητικό Συμβούλιο συζήτησε διεξοδικά και τα μεγάλα προβλήματα και τους κινδύνους κυρώσεων αλλά και απώλειας πληρωμών των παραγωγών, από την αδυναμία πραγματοποίησης ουσιαστικών ελέγχων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Έλεγχοι που είναι απαραίτητοι και που γινόντουσαν μέχρι σήμερα.

Πρόσφατα, όπως δημοσιεύθηκε σε εφημερίδες, υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ με πολυετή εμπειρία, επισήμαναν τις σοβαρές παραλείψεις  και τις αστοχίες που εντόπισαν στη διαδικασία ελέγχου και πληρωμής και στην τήρηση του Κανονιστικού πλαισίου που ορίζεται από την ΕΕ για την προστασία του Οργανισμού και των ωφελούμενων παραγωγών. Επισήμαναν τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων και καταλογισμών στη χώρα μας αλλά και στους ωφελούμενους αγρότες.

Την χθεσινή ημέρα 29/11/2022, εκδόθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ δύο νέες εγκύκλιοι σχετικές με αγρο-περιβαλλοντικά μέτρα του ΠΑΑ 75907 & 75904).

Featured Image

 Στην πρώτη εγκύκλιο 75907/29-11-2022, ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην ουσία καταργεί τον αναλυτικό έλεγχο που γινόταν από τους φορείς πιστοποίησης για τις πληρωμές του Μέτρου 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες». Με την εγκύκλιο, λόγω αδυναμίας του συστήματος στο gov.gr, ο έλεγχος θα γίνει σε επίπεδο ΑΦΜ, που σημαίνει ότι έστω και ένα μικρό πρόβλημα λόγω ευρημάτων του φορέα Πιστοποίησης συνεπάγεται ΜΗ ΠΛΗΡΩΜΗ του παραγωγού. Με τον αναλυτικό έλεγχο που γινόταν πριν, δεν πληρώνονταν μόνο το αγροτεμάχιο που είχε από τον έλεγχο πρόβλημα, ενώ όλα τα υπόλοιπα πληρώνονταν κανονικά.

Αντίστοιχα στη δεύτερη εγκύκλιο 75904/29-11-2022 «Παραδοσιακός Ελαιώνας της Άμφισσας» ο έλεγχος ανά αγροτεμάχιο παραγωγού για το έτος 2022 καταργείται και πλέον γίνεται μόνο σε επίπεδο ΑΦΜ, με αποτέλεσμα αν ένα αγροτεμάχιο έχει πρόβλημα συμμόρφωσης, ο παραγωγός ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ, ενώ προηγούμενες φορές δεν πληρώνονταν μόνο το συγκεκριμένο αγροτεμάχιο.

ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ότι λόγω προβλημάτων στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα , εξαφανίζονται συστηματικά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ όλοι οι έλεγχοι που γινόντουσαν μέχρι τώρα.Την απουσία όμως των απαραίτητων ελέγχων θα κληθούν να την πληρώσουν οι παραγωγοί ή η χώρα με κυρώσεις και καταλογισμούς. Αυτό δεν είναι υπεύθυνο και επιτρεπτό από τον ΣΑΣΟΕΕ, αλλά ούτε και από τον αγροτικό κόσμο. Διαφορετικά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμό Πληρωμών & Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων, Πληρωμών & Εγγυήσεων) ας διαγραφεί ένα Ε (αυτό του Ελέγχου) και να μπεί άλλο ένα Ε (αυτό του Εντέλεσθε)».