Το «τιμόνι» της προεδρίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου και της γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ ανέλαβε προσφάτως ο κ. Στέφανος Διακομής, ύστερα από μυστική ψηφοφορία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, στην οποία του δόθηκε ομόφωνα η θέση. Ο νέος πρόεδρος μιλά για τα «ποικίλα» συναισθήματά του στη «ΜΑΓΝΗΣΙΑ», για τις προτεραιότητές του προς τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής, αλλά και για το αύριο της γαλακτοβιομηχανίας, με στόχο τη δημιουργία νέων προϊόντων.

Κ. Διακομή,  πλέον έχετε πάρει ομόφωνα τα ηνία της προεδρίας ενός ιστορικού Συνεταιρισμού, ο οποίος είναι ενεργός 70 χρόνια τώρα. Ποια είναι τα πρώτα σας συναισθήματα και ποιες οι σκέψεις;

Συνέντευξη: Κωνσταντίνα Φωτοπούλου

Ο πρόσφατος αιφνίδιος θάνατος του ιστορικού Προέδρου του Συνεταιρισμού μας, Νικήτα Πρίντζου, ήταν ένα τεράστιο σοκ για όλους εμάς που ήμασταν κοντά του όλα αυτά τα χρόνια, αλλά φρονώ και για ολόκληρη την τοπική μας κοινωνία. Είναι βέβαιο ότι το κενό του δεν μπορεί να αναπληρωθεί από κανέναν! Παρόλα αυτά, είμαστε υποχρεωμένοι να κοιτάξουμε μπροστά και να προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να φανούμε αντάξιοι της υστεροφημίας του.

Τόσο εγώ όσο και τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, καλούμαστε να διαχειριστούμε την επόμενη ημέρα ενός Συνεταιρισμού που τα προϊόντα του μεγάλωσαν γενιές στον τόπο μας εδώ και χρόνια.

Τα συναισθήματα ποικίλα. Πρωτίστως θλίψη για την αιφνίδια απώλεια του Προέδρου μας, που με τη μακρόχρονη και σημαντική παρουσία του στη Διοίκηση του Συνεταιρισμού προσέφερε πολλά στην ανάπτυξη της Θεσσαλικής υπαίθρου. Παράλληλα συναισθάνομαι τις δυσκολίες και την ευθύνη που αναλαμβάνω σε καιρούς αναταράξεων στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, και κυρίαρχη σκέψη μου είναι να συνεχίσουμε το έργο του Συνεταιρισμού και να αντεπεξέλθουμε με ομαδική προσπάθεια όσο το δυνατόν καλύτερα στις προσδοκίες των μελών του, αλλά και γενικότερα να στηρίξουμε το εισόδημα των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής μας.

Featured Image

Είχατε ήδη το αξίωμα του αντιπροέδρου του Συνεταιρισμού. Αυτό, ίσως, σας παρέχει τη σιγουριά και την ασφάλεια της γνώσης των θεμάτων του Αγροτικού Συνεταιρισμού και της ΕΒΟΛ;

Από το έτος 2014 συμμετέχω στη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της άλλοτε Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου και ήδη Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου. Προηγουμένως επί 21 συναπτά έτη (μέχρι και το 2010) υπηρέτησα τη Συνεταιριστική Οργάνωση από τη θέση του Διευθυντή. Η διαδρομή αυτή με βοηθά στο να έχω καλή εικόνα και γνώση των θεμάτων της συνεταιριστικής οργάνωσης, καθώς και της γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ, που καταλαμβάνει μία περίοπτη θέση μεταξύ των καλύτερων επιχειρήσεων. Ωστόσο, αυτό που μου παρέχει σιγουριά και ασφάλεια είναι ότι συμπαραστάτες στα νέα μου καθήκοντα έχω τόσο τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, όσο και τα υπηρεσιακά στελέχη και το  προσωπικό του Συνεταιρισμού. Μαζί τους μοιράζομαι την επιθυμία και βούληση να συνεχισθεί απρόσκοπτα η επιτυχημένη πορεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, στην οποία συνέβαλλε αποφασιστικά ο Νικήτας Πρίντζος. Εξάλλου η προσπάθεια μας αυτή θα είναι συλλογική, όπως επιτάσσει και το συνεταιριστικό πνεύμα.

Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες και ποιοι οι στόχοι σας από εδώ και έπειτα;

Όπως όλοι γνωρίζουμε ο αγροτικός κόσμος δοκιμάζεται, καθώς τα χτυπήματα για τον πρωτογενή τομέα είναι αλλεπάλληλα. Η κλιματική αλλαγή με τις καταστροφικές συνέπειές της η οποία ήρθε για να μείνει, η πανδημία, η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν δημιουργήσει αδιέξοδα. Σε αυτές τις στιγμές ο Συνεταιρισμός θα προσπαθήσει να σταθεί δίπλα στους αγρότες και κτηνοτρόφους, όπως άλλωστε το έπραττε πάντα. Βασικές προτεραιότητες παραμένουν η στήριξη του εισοδήματός τους με την απορρόφηση των προϊόντων που παράγουν, η παρέμβαση στην αγορά με στόχο την επίτευξη υψηλότερης τιμής των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, η συγκέντρωση ζωοτροφών με σκοπό την πώλησή τους στους κτηνοτρόφους με το ελάχιστο δυνατό κόστος. Παρά τα αποκαρδιωτικά στοιχεία, θέλω να είμαι αισιόδοξος ότι με τις προσπάθειες όλων μας η ελληνική ύπαιθρος θα παραμείνει ζωντανή και ειδικότερα η θεσσαλική γη δεν θα εγκαταλειφθεί από τους ανθρώπους της που την φροντίζουν και τη νοιάζονται.

Υπάρχουν σκέψεις για τη δημιουργία νέων προϊόντων, και αν ναι, ποια είναι αυτά;

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου είχε και συνεχίζει να έχει σκοπό τη δημιουργία ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων. Τούτο επιτυγχάνεται με τη δημιουργία νέων προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας. Τα τελευταία χρόνια η Γαλακτοβιομηνία ΕΒΟΛ αύξησε τους κωδικούς των προϊόντων της σε σημαντικό βαθμό με πολύ ικανοποιητική ανταπόκριση από το καταναλωτικό κοινό, ενώ συγχρόνως επέκτεινε το δίκτυο διανομής των γαλακτοκομικών της προϊόντων σε πολλά σημεία της Ελλάδος. Συνεχίζουμε, λοιπόν, τις προσπάθειές μας αυτές, παρακολουθώντας ταυτόχρονα τις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις, και εναρμονίζοντας τις αποφάσεις μας με τις αντικειμενικές επιταγές της πραγματικότητας. Αποτελεί έναν από τους πιο βασικούς μας στόχους και η δημιουργία νέων γαλακτοκομικών προϊόντων και θα προβούμε σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις στο επόμενο χρονικό διάστημα.