Τον πανικό έσπειρε στην αγορά, προκαλώντας ιλιγγιώδεις αυξήσεις στην τιμή των ζωοτροφών και των σιτηρών, η τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος, με την οποία προβλέπεται η υποχρέωση των επιχειρήσεων να δηλώνουν τα αποθέματα σε γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα, η επάρκεια των οποίων απειλείται από τις διαδοχικές κρίσεις.

Συγκεκριμένα «η τιμή των ζωοτροφών είδε -σε λιγότερο από μία μέρα- αύξηση 35%» αναφέρει στο newsit.gr ο Γιάννης Βάγγος, αγρότης συνδικαλιστής, ο οποίος τόνισε ότι η απογραφή αυτών που έχουν συνολικά οι αγρότες δημιούργησε αναστάτωση στην αγορά.

«Από χθες που έβγαλε η κυβέρνηση ότι πρέπει να δηλώσουν τί αγροτικά προϊόντα, ζωοτροφές, σιτάρια, κριθάρια, καλαμπόκια, έχουν μέσα στις αποθήκες, αυτό δημιούργησε μία πολύ μεγάλη αναστάτωση στην αγορά. Ουσιαστικά οι έμποροι και οι αγρότες τώρα πια κρύβουν τι έχουν. Φοβήθηκε ο κόσμος γιατί δεν ξέρουν τι θα γίνει αύριο-μεθαύριο, μην γίνει καμία επιστράτευση, δεν ξέρω ποια λέξη να χρησιμοποιήσω. Αν τα δηλώσουν όλα στο κράτος, μήπως «γυρίσει» η κυβέρνηση και πει ‘’δεν πουλάτε, τα κρατάει το κράτος’’. Ο κάθε παραγωγός, ο κάθε έμπορος σκέφτεται πού το πάει η κυβέρνηση και γιατί τα ζητάει αυτά από εμάς».

Featured Image

Ο κύριος Βάγγος υπογραμμίζει στο newsit.gr ότι «ο καθένας κοιτάει το σπίτι του. Σήμερα όταν ζητάς εμπόρευμα από τον έμπορο ή τον αγρότη, σου απαντάνε πλέον όλοι ‘’δεν έχω’’, ενώ χθες σου το έδιναν σε μία ακριβή τιμή. Φοβούνται μήπως η κυβέρνηση σου πει ‘’τα επιστρατεύω για να ζήσει ο λαός’’, ό,τι θέλει μπορεί να σου πει, οπότε φοβάται ο κόσμος. Όσες κρούσεις κάναμε σήμερα είχαμε δύο απαντήσεις από τους αγρότες και εμπόρους. Ή 35% αύξηση στις ζωοτροφές μέσα σε μία ημέρα ή ‘’δεν έχω’’. Αυτή η αύξηση έγινε εν μία νυκτί, με το που είπε η κυβέρνηση δηλώστε το τι έχετε μέσα στις αποθήκες. Το κράτος δεν έχει ξαναζητήσει κάτι τέτοιο ποτέ. Η τελευταία φορά που ζήτησε ήταν το’74 όταν είχε γίνει το πραξικόπημα στην Κύπρο.

Ο αγρότης αναφέρει ότι «ζούμε την απόλυτη αγροτική καταιγίδα» και συγκρίνει τις τιμές και την κατάσταση των αγροτικών προϊόντων την περσινή χρονιά με το σήμερα. «Τώρα τον Μάρτιο ρίχνουμε λιπάσματα για όλες τις καλλιέργειες. Έχει μία αύξηση το λίπασμα γύρω στα 200% σε σχέση με πέρσι. Τέτοιο μήνα ρίχνουμε λιπάσματα ειδικά στα σιτηρά για ψωμί. Πέρσι 17€ το σακί, φέτος 44€ για τα σιτάρια. Το πετρέλαιο έχει ακριβύνει κατά 70% το τελευταίους δύο μήνες. Ο καιρός μας έχει πάει πάρα πολύ πίσω και οι παγωνιές έχουν κάνει πολύ μεγάλες ζημιές, έτσι ώστε να υπάρξουν ελλείψεις και στα ζαρζαβατικά αλλά και στο σιτάρι και τις ζωοτροφές, καλαμπόκι και τριφύλλι».