Η αύξηση των μολύνσεων από την αφρικανική πανώλη των χοίρων στην Κίνα πρόκειται να μειώσει την παραγωγή χοίρων αργότερα φέτος, δήλωσαν διαχειριστές εκμεταλλεύσεων και αναλυτές αυτή την εβδομάδα, ωθώντας προς τα πάνω τις τιμές στον κορυφαίο καταναλωτή χοιρινού κρέατος στον κόσμο καθώς η ζήτηση ανακάμπτει.

Η ανίατη ασθένεια μαστίζει την Κίνα εδώ και χρόνια, με ένα αρχικό κύμα κατά τη διάρκεια του 2018 και του 2019 να σκοτώνει εκατομμύρια χοίρους και να οδηγεί σε δραματική μείωση της παραγωγής κρέατος που συγκλόνισε τις παγκόσμιες αγορές.Οι κινεζικές εκμεταλλεύσεις έχουν βελτιώσει σημαντικά την υγιεινή και τις διαδικασίες από τότε για να μειώσουν τον αντίκτυπο του ιού, αλλά εξακολουθούν να κυκλοφορούν συνεχώς, συχνά καρφώνοντας το χειμώνα.Οι μολύνσεις φέτος άρχισαν να αυξάνονται σχετικά αργά στη σεζόν, γύρω από τις διακοπές του Σεληνιακού Νέου Έτους τον Ιανουάριο, όταν εκατομμύρια άνθρωποι ταξίδεψαν αφού η Κίνα είχε χαλαρώσει τους περιορισμούς covid, δήλωσαν τρεις διευθυντές σε εταιρείες εκτροφής χοίρων και αναλυτές.

«Τα δεδομένα από τις εταιρείες δοκιμών για τον ιό της πανώλης των χοίρων δείχνουν ότι ο αριθμός των θετικών ανιχνεύσεων εξερράγη μετά τις διακοπές του νέου έτους. Η τάξη μεγέθους σε έναν μόνο μήνα έχει φτάσει στο επίπεδο ολόκληρου του έτους 2022», ανέφεραν αναλυτές της Huachuang Securities σε έκθεσή τους τη Δευτέρα.

«Υποθέτουμε ότι η τρέχουσα περιοχή μόλυνσης από την πανώλη των χοίρων στις βόρειες περιοχές παραγωγής μπορεί να φτάσει το 50%», πρόσθεσε.

Οι βόρειες επαρχίες όπως το Shandong και το Hebei είναι από τους κορυφαίους παραγωγούς χοίρων.

Ένας ανώτερος διευθυντής σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς χοίρων της χώρας συμφώνησε με την εκτίμηση.

«Βλέπουμε αρκετές νέες μολύνσεις τον Μάρτιο. Αισθανόμαστε ότι δεν έχει τελειώσει ακόμα, αυτό είναι το πρόβλημα», είπε, αρνούμενος να εντοπιστεί λόγω της ευαισθησίας των επιδημιών στην Κίνα.

Τα κινεζικά αγροκτήματα συνήθως δεν αναφέρουν κρούσματα ασθενειών στην κυβέρνηση, καθιστώντας δύσκολη την ακριβή εικόνα της έκτασης των λοιμώξεων. Το Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικών Υποθέσεων δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Ο αντίκτυπος των εστιών εξαρτάται από το πόσο νωρίς εντοπίζονται και πώς αντιμετωπίζονται, δήλωσε ο διευθυντής της εταιρείας χοίρων.

Μια ηπιότερη μορφή του ιού που έχει λίγα κλινικά συμπτώματα είναι κοινή, καθιστώντας δύσκολη την ανίχνευσή του, πρόσθεσε.

Featured Image

Οι τιμές των κινεζικών χοίρων κυμαίνονται γύρω στα 15 γιουάν (2,18 δολάρια) ανά κιλό από τα τέλη του περασμένου έτους, πιεζόμενες από την αδύναμη ζήτηση και την υπερβολική προσφορά.

Οι μεγάλες απώλειες πέρυσι ενθάρρυναν πολλούς αγρότες να μειώσουν το μέγεθος των κοπαδιών το χειμώνα, γεγονός που έχει αυξήσει τον όγκο σφαγής.

Οι μολυσμένοι χοίροι που αποστέλλονται για σφαγή θα μπορούσαν επίσης να επιβαρύνουν την τιμή, δήλωσε ο Jim Long, διευθύνων σύμβουλος της καναδικής εταιρείας γενετικής Genesus, η οποία πωλεί χοίρους αναπαραγωγής στην Κίνα.

“Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η χαμηλή τιμή των χοίρων της Κίνας οφείλεται σε πολλούς χοίρους που πρόκειται να σφαγούν σε οποιοδήποτε βάρος λόγω των διακοπών της ΑΠΧ”, έγραψε σε μια έκθεση αυτή την εβδομάδα.

Τα κρούσματα της νόσου, καθώς και οι προηγούμενες μειώσεις των κοπαδιών, θα οδηγήσουν σε λιγότερα γουρούνια να φτάσουν στην αγορά όταν βελτιωθεί η ζήτηση το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ανέφερε η έκθεση Huachuang.

Αν και δεν είναι τόσο σοβαρή όσο το 2019, η ασθένεια θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή κατά περισσότερο από 10%, δήλωσε στο Reuters ο αναλυτής της Huachuang, Xiao Lin.

«Είναι σοβαρό σε ορισμένες επαρχίες αλλά όχι σε ολόκληρη τη χώρα», δήλωσε ο Pan Chenjun, ανώτερος αναλυτής της Rabobank, ο οποίος εκτίμησε ότι «περίπου το 10%» της παραγωγής θα μπορούσε να επηρεαστεί.

Agrogata

Πηγή: reuters