Featured Image

Για καλές τιμές παραγωγού στην ελιά Καλαμών προδιαθέτουν τα μέχρι σήμερα δεδομένα.

Ας πάρουμε όμως τα δεδομένα με τη σειρά, δυο μήνες πριν ξεκινήσει η συγκομιδή της νέας σεζόν.

Έχουμε και λέμε λοιπόν. Πρώτον, τα αποθέματα από την φετινή χρονιά έχουν σχεδόν απορροφηθεί από τα εργοστάσια, δεδομένης και της πολύ χαμηλές περσινής παραγωγής, η οποία υπολογίζεται ότι δεν ξεπέρασε τους 40.000 τόνους.

Δεύτερον, οι εξαγωγές και με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ συνεχίστηκαν με πάρα πολύ καλούς ρυθμούς, παρά το γεγονός ότι τα εργοστάσια γκρίνιαζαν ότι έχασαν συμβόλαια στο εξωτερικό λόγω του ότι οι παραγωγοί δεν πωλούσαν και αποθήκευαν το προϊόν.

Featured Image

Τρίτον, η καρποφορία στις περισσότερες περιοχές (Φθιώτιδα, Αιτωλοακαρνανία, Λακωνία) είναι σε μέτρια επίπεδα, αφού οι εναλλαγές του καιρού έφεραν απώλειες στον καρπό, ο οποίος δεν έχει καμιά σχέση πλέον με αυτό που έβλεπαν οι παραγωγοί στην ανθοφορία.

Τέταρτον, οι Ισπανοί που έχουν μαύρες ελιές έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές από την ξηρασία και τον καύσωνα.

Πέμπτον, οι ελιές Χαλκιδικής έχουν χαλάσει από την κακοκαιρία σχεδόν στο 100%, οπότε πολλές αγορές θα τις αντικαταστήσουν με Καλαμών.

Πέρσι οι τιμές για τα 200 τεμάχια στο κιλό εκκίνησαν από 1,5 ευρώ ενώ έφτασαν έως και τα 2,4 ευρώ το κιλό. Σε αυτά τα επίπεδα ή και ψηλότερα αναμένεται η τιμή και τη νέα χρονιά.