Featured Image

Ένα μέτωπο εντός έδρας έχει να αντιμετωπίσει ο ΥΠΑΑΤ (εκτός των αγροτών και των κτηνοτρόφων σε όλη την Ελλάδα) κ. Γιώργος Γεωργαντάς. Οι καστανοπαραγωγοί του Κιλκίς έχουν ξεσηκωθεί εναντίον του και εναντίον της Κυβέρνησης.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: «Ιδιοκτησιακό καθεστώς καστανοτεμαχιών Παΐκου»

Featured Image

Ένα δαιδαλώδες πρόβλημα πολυνομίας και έλλειψης πολιτικής βούλησης καλούνται να λύσουν οι ιδιοκτήτες των καστανοτεμαχίων στα ορεινά χωριά του Παΐκου και συγκεκριμένα στη Γρίβα, την Καστανερή και την Κάρπη.
Ενώ οι καστανοπαραγωγοί προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στην ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση της παραγωγής τους, απόρροια κυρίως της κλιματικής αλλαγής, καλούνται διαρκώς να επιλύσουν τα προβλήματα που προκύπτουν από το ιδιοκτησιακό καθεστώς των καστανομεχίων. Ενώ οι καστανοπαραγωγοί διαθέτουν δικαστικές αποφάσεις που αναγνωρίζουν ως ιδιωτικά τα παραπάνω καστανοτεμάχια και κατά το στάδιο της κτηματογράφησης η Έκθεση του Κτηματολογικού Γραφείου που έχει συνταχθεί τους αναγνωρίζει ως ιδιοκτήτες, η Διεύθυνση Δασών προσέφυγε κατά της Έκθεσης αυτής διεκδικώντας την κυριότητα των εκτάσεων με βάση τον δασικό τους χαρακτήρα. Αποτέλεσμα της ενέργειας αυτής είναι να ανοίξει η διαδικασία της εξέτασης του ζητήματος από τις Επιτροπές Ενστάσεων παρατείνοντας την ταλαιπωρία των καστανοπαραγωγών.
Επειδή, η Πολιτεία οφείλει να στηρίζει τους πολίτες που ζουν και παράγουν στις ορεινές και ακριτικές περιοχές.
Επειδή, η παραγωγή του κάστανου είναι μια δυναμική καλλιέργεια η οποία προσφέρει τα μέγιστα στην τοπική κοινωνία και οικονομία.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Προτίθεται να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των καστανοτεμαχίων του Παΐκου και ειδικότερα των χωριών Γρίβα, Καστανερή και Κάρπη;

Η ερωτώσα βουλεύτρια
Αγαθοπούλου Ειρήνη – Ελένη