Μια από τις χειρότερες-αν όχι τη χειρότερη- μετά τη χρονιά που ίσχυε ο νόμος Αποστόλου για το Kalamata Olives, ζουν χιλιάδες αγροτικές οικογένειες από την Πελοπόννησο, την Στερεά Ελλάδα και την Δυτική Ελλάδα.

Αιτία, η τακτική Γεωργαντά-Μητσοτάκη και η απάθειά τους σε σχέση με την ελιά Καλαμών, ένα προϊόν διαμάντι για τις εξαγωγές της χώρας μας και τις τοπικές οικονομίες.

Αυτή τη στιγμή οι παραγωγοί έχουν μπει σε έξοδα για τη νέα καλλιεργητική σεζόν, μην έχοντας πουλήσει το προϊόν τους από την περασμένη χρονιά, καθώς η Κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ δεν κάνουν τίποτα για να απορροφηθεί το προϊόν και να πάρουν μια καλή τιμή οι αγρότες, αλλά και γιατί όχι να δοθεί μια ενίσχυση, όπως γίνεται σε άλλα προϊόντα.

Τα καλλιεργητικά έξοδα πέρσι ξεπέρασαν, όπως μας αναφέρουν παραγωγοί τα 1 με 1,20 ευρώ το κιλό, αλλά η τιμή που πιάνει σήμερα η ελιά, που έχει φυράνει (έχει χάσει μέγεθος) στις αποθήκες δεν ξεπερνά σε μέσο όρο τα 60-70 λεπτά.

Featured Image

Με αυτές τις συνθήκες η πολιτική της Κυβέρνησης, όπως και σε άλλα προϊόντα, όπως η σταφίδα για παράδειγμα, αποδεικνύεται καταστροφική οδηγώντας σε χρεοκοπία χιλιάδες οικογένειες.

Η περίπτωση της ελιάς Καλαμών έχει πολλά χαρακτηριστικά και με την πατάτα, η οποία κάθε χρόνο υφίσταται σοβαρές πιέσεις από τις εισαγωγές.

Τώρα η Κυβέρνηση φαίνεται πως κάνει τα στραβά μάτια, οδηγώντας στην εξαθλίωση δεκάδες χιλιάδες κόσμου.

Newsroom Agronewsbomb