Featured Image

Ο νεαρός αιγοπροβατοτρόφος με την… αδυναμία στη φύση και στο περιβάλλον έχει στήσει μια πρότυπη κτηνοτροφική μονάδα στο Λέχαιο της Κορινθίας.

Τον κανόνα που λέει πως η νέα γενιά που απασχολείται στον πρωτογενή τομέα έχει νέο αέρα, άλλες ιδέες, πιο φρέσκες και δυναμισμό, επιβεβαιώνει απόλυτα η περίπτωση του Ανδριανού Μιγγολιού. Ενός νέου κτηνοτρόφου, που έχει όλα τα εφόδια και τις σπουδές, αλλά προτιμά να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία, χωρίς ωστόσο να σταματά καθόλου να εξελίσσεται.

Ο Ανδριανός είναι πολύ γνωστός στις τάξεις των κτηνοτρόφων και των διαδικτυακών τους ομάδων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου συνηθίζει να ανεβάζει φωτογραφίες και βίντεο από την αγροτική και κτηνοτροφική ζωή. Αλλά και παλιότερα, όπως ο ίδος εξομολογηθεί στο Agronewsbomb, έχει ασχοληθεί με το μόντελινγκ ιδίως στα φοιτητικά του χρόνια. Σημειωτέον ότι ο Ανδριανός έχει σπουδάσει Landscape architecture (κηποτεχνία),αλλά εν τέλει κατέληξε να ασκεί κτηνοτροφία στο Λέχαιο.

“Πιστεύω ότι σε κάθε επάγγελμα που ακολουθεί κάποιος, πρέπει να εξελίσσεται σε τεχνογνωσία και εξοπλισμό γι’ αυτό εγώ εκτός των σπουδών, έχω σπουδάσει τεχνικός γαλακτοκομίας στο Καποδιστριακό πανεπιστήμιο και τώρα παρακολουθώ μαθήματα βοηθού κτηνιάτρου σε ιδιωτική σχολή” , σημειώνει στο Agronewsbomb o Ανδριανός, δίνοντας στη συνέχεια περισσότερα στοιχεία για τη μονάδα του. “Έχω πρόβατα φυλής Ασσάφ και συγκεκριμένα 100 και 200 γίδια. Δέκα χρόνια δούλεψα ως γεωπόνος ενώ παλιότερα ασχολήθηκα και με το μόντελιγνκ. Όσον αφορά στα ζώα, δεν έχει τύχει να δοκιμάσω άλλες φυλές. Είμαι σαφώς ικανοποιημένος από τα Ασσάφ, που δίνουν αποδόσεις 600 κιλά (πρόβατα) και 800 κιλά (τα γίδια). Στα πρόβατα η αρμεγή διαρκεί 240 – 260 ημέρες και στα πρόβατα έως και 300. Έχω δώσει μεγάλό βάρος και κατεύθυνση στη μονάδα μου ως προς την παραγωγή κατσικίσιου γάλακτος, το οποίο παλαιότερα ήταν πιο δύσκολο να πωληθεί. Σήμερα είναι περιζήτητο καθώς μικραίνει γενικά στην Ελλάδα για αρκετό χρονικό διάστημα κάθε χρόνο. Το γάλα μου το παίρνει εταιρεία από την Αθήνα με καταστήματα γαλακτοκομικών. Τα ζώα μου τα έχω σταβλισμένα από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο και έχω καλή παραγωγή, αφού δίνω και μεγάλη προσοχή στις τροφές που αγοράζω, οι οποίες προέρχονται κυρίως από τη Βοιωτία”, αναφέρει ο Ανδριανός.

“Χρειάζεται καλή επιλογή ζώων”

Featured Image

Στη συνέχεια ο κ. Μιγγολιός δίνει κάποιες συμβουλές προς τους κτηνοτρόφους, τονίζοντας πως παίζει μεγάλο ρόλο η καλή επιλογή ζώων. “Πάντα χρειάζεταιι καλή επιλογή ζώων. Παίρνουμε γεννήτορες από το εξωτερικό με peidree γονιών. Γι’ αυτό συνεργάζομαι με έχω έμπορο για να πάρω 10 12 μηνών αρσενικό για ζευγάρωμα. Οι τιμές τους κυμαίνονται μεταξύ 900 – 1.200 ευρώ”, προσθέτει.

Όσον αφορά στα προβλήματα ο ίδιος αναφέρει την ακρίβεια στις τροφές, αλλά και την έλλειψη νερού στο νομό Κορνθίας, προσθέτοντας ότι ένα μικρό μέρος της παραγωγής του το δίνει σε οικοτεχνίες και καταστήματα ζυμαρικών.

Εν κατακλείδι και σε σχέση με τα αγροτικά προγράμματα ο κ. Μιγγολιός σημειώνει πως δεν είναι καιρός για μεγάλες επενδύσεις, ιδίως σε περιόδους όπως η σημερινή με ανακατατάξεις στις τιμές…

Newsroom Agronewsbomb