Την ερχόμενη εβδομάδα εκτός απροόπτου η κυβέρνηση θα ανακοινώσει νέες επιχορηγήσεις των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου που καταναλώνουν οικιακοί καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τις ενισχύσεις του μηνός Μαρτίου και του Απριλίου με το συνολικό ύψος τους να υπερβαίνει κατά πολύ τα 700 εκ. ευρώ. Η κυβέρνηση επιδιώκει με τον τρόπο αυτό να περιορίσει στο βαθμό που της επιτρέπουν οι διαθέσιμοι πόροι του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (δικαιώματα ρύπων και ΕΛΑΠΕ) τις επιπτώσεις από την εκρηκτική αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου. Ωστόσο, ο προβληματισμός για την επάρκεια αυτών των χρημάτων υφίσταται με δεδομένη τη μεταβλητότητα της κατάστασης στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας που έχει πυροδοτήσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρουν πηγές, την άλλη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα το πακέτο των ενισχύσεων για τον Μάρτιο. Αυτό, εκτός απρόοπτου, θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με εκείνα του Φεβρουαρίου, δηλαδή στα 350 εκ. ευρώ. Και αυτό καθώς η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος του περασμένου μήνα έκλεισε στα 221,71 ευρώ/Mwh, χαμηλότερα από εκείνη του Ιανουαρίου (235 ευρώ/MWh). Η μέση μηνιαία επιχορήγηση για τους οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι στα 39 ευρώ. Σχεδόν αμετάβλητες θα μείνουν και οι επιχορηγήσεις ρεύματος για τις επιχειρήσεις, δηλαδή στα 65 ευρώ/MWh. Στα ίδια επίπεδα θα είναι και οι επιδοτήσεις του φυσικού αερίου.

Ο Απρίλιος

Προσαυξημένο θα είναι το πακέτο των ενισχύσεων για τους λογαριασμούς ενέργειας του Απριλίου.

Featured Image

Ήδη το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου η μέση τιμή χονδρεμπορικής ρεύματος ξεπερνά τα 322 ευρώ/MWh, δηλαδή 50% υψηλότερη σε σχέση με εκείνη του Φεβρουαρίου.

Πρώτες πληροφορίες θέλουν η μέση μηνιαία επιχορήγηση των νοικοκυριών να ξεπερνά ίσως και τα 50 ευρώ, ενώ μεγαλύτερη θα είναι κι εκείνη για τις επιχειρήσεις και τους αγρότες.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν για διεύρυνση του χαρτοφυλακίου συνδεδεμένων ενισχύσεων με κατεύθυνση στα σιτηρά, χάρισμα της επιστρεπτέας, διευκολύνσεις για τα λιπάσματα και περαιτέρω για τις ζωοτροφές, ακόμα και μείωση φόρων…

Newsroom Agronewsbomb