Τη Μεγάλη Πέμπτη αναμένεται να δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς περίπου 300.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες την οικονομική ενίσχυση που δικαιούνται μέσω του 7ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Μέσα σε αυτούς και χιλιάδες αγρότες.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, το αργότερο τη Μεγάλη Τρίτη θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, «myBusinessSupport»,  για την υποβολή των αιτήσεων από τους τελικούς δικαιούχους. Όσοι κάνουν τις αιτήσεις έως και την Μεγάλη Τετάρτη, τη Μεγάλη Πέμπτη θα εισπράξουν το ύψος της ενίσχυσης που δικαιούνται, η οποία κατά μέσο όρο κυμαίνεται στα 3.390 ευρώ. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.about:blank

Ο τελικός αριθμός των δικαιούχων, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, εκτιμάται ότι θα είναι λίγο πάνω από 300.000 σε σύνολο αρχικών αιτήσεων 704.604.  Όπως εξήγησε, από τις 704.604 αιτήσεις, 250.816 επιχειρήσεις αποκλείστηκαν καθώς το α΄ τρίμηνο του 2021 κατέγραψαν αύξηση τζίρου σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Επίσης, 148.394 επιχειρήσεις και επαγγελματίες δεν μπόρεσαν να καταγράψουν το ελάχιστο ύψος τζίρου που απαιτούνταν δηλαδή 450 ευρώ. Από τους πάνω από 300.000 τελικούς δικαιούχους :

Featured Image

  • 53.724 δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εστίασης με το συνολικό ποσό που θα λάβουν να ανέρχεται σε 167 εκατ. ευρώ. Μάλιστα στους δικαιούχους περιλαμβάνονται 8.000 επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2020
  • 14.502 ταξί
  • 7.552 ανήκουν στον κλάδο των τουριστικών καταλυμάτων
  • 9.900 στο λιανεμπόριο.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση με όλες τις λεπτομέρειες για τις προϋποθέσεις που καθορίζουν και τους τελικούς δικαιούχους. Ωστόσο, με αφορμή και τις περιπτώσεις που διαπιστώθηκαν μετά από ελέγχους της ΑΑΔΕ όπου επιχειρήσεις «φούσκωναν» τον τζίρο μετά από τροποποιητικές δηλώσεις προκειμένου να εισπράξουν μεγάλα ποσά Επιστρεπτέας Προκαταβολής, έχει ήδη ανακοινωθεί ότι στον 7ο κύκλο δεν θα ληφθούν υπόψη τροποποιητικές δηλώσεις του 2020 που υποβλήθηκαν μετά τον Ιανουάριο του 2021.

Στο πλαίσιο παροχής ρευστότητας για τη στήριξη επιχειρήσεων οι οποίες ανοίγουν και πάλι, ο ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να δοθούν 3 δισ. ευρώ μέσω προγραμμάτων όπως το πρόγραμμα επιδότησης, μέσω ΕΣΠΑ, για την εστίαση ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει αντίστοιχο πρόγραμμα για τουρισμό, γυμναστήρια και παιδότοπους. Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων για υπαγωγή στο πρόγραμμα επιδότησης δόσης επιχειρηματικών δανείων, «Γέφυρα 2», με ήδη 14.036 επιχειρήσεις να έχουν οριστικοποιήσει τις αιτήσεις τους ενώ εντός του μήνα αναμένεται να «τρέξει» και το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών.