Η κυβέρνηση θα χορηγήσει άμεση ενίσχυση αξίας 660 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι ψαράδες να αντιμετωπίσουν την αύξηση των τιμών της ενέργειας, ως αποτέλεσμα του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος έχει προκαλέσει υψηλότερο κόστος παραγωγής λόγω των υψηλότερων τιμών των λιπασμάτων και γεωργικό και αλιευτικό ντίζελ.

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται στο πλαίσιο του βασιλικού διατάγματος σχετικά με μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία και για την υποστήριξη της ανοικοδόμησης του νησιού Λα Πάλμα και άλλων καταστάσεων ευπάθειας, το οποίο περιλαμβάνει επίσης αναφορά σε προσωρινή μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα τρόφιμα.

λιπάσματα

Στην περίπτωση των λιπασμάτων, περίπου 300.000 αγρότες θα επωφεληθούν από άμεση ενίσχυση, με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ. Η επιδότηση αυτή θα χορηγείται ανά στρέμμα, έως 300 κατ’ ανώτατο όριο, και θα είναι 22 ευρώ ανά στρέμμα για τις ξηρές εκτάσεις και 55 ευρώ για τις αρδευόμενες εκτάσεις.

Τα λιπάσματα αντιπροσωπεύουν το 8% της ενδιάμεσης κατανάλωσης στον αγροτικό τομέα και η μέση τιμή τους αυξήθηκε κατά 80% μεταξύ Σεπτεμβρίου 2021 και Σεπτεμβρίου 2022. Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητο να επιτραπεί η ενίσχυση για την αντιμετώπιση αυτής της αύξησης του κόστους και που επηρεάζει την κερδοφορία των αγροτικών επιχειρήσεων.

Γεωργικά και αλιευτικά καύσιμα

Αγρότες, κτηνοτρόφοι και ψαράδες θα συνεχίσουν να υπολογίζουν στη βοήθεια 20 λεπτών του ευρώ ανά λίτρο ντίζελ. Η υψηλή τιμή αυτού του καυσίμου έχει επηρεάσει την κερδοφορία των εκμεταλλεύσεων και των αλιέων.

Η ενίσχυση θα χορηγηθεί σε όσους αγρότες ασκήσουν το δικαίωμα επιστροφής των δόσεων του Ειδικού Φόρου Υδρογονανθράκων (ΕΦΥ) που καταβλήθηκαν ή υποστηρίχθηκαν με αφορμή την απόκτηση αγροτικού ντίζελ.

Η επιδότηση θα είναι 20 λεπτά ανά λίτρο πετρελαίου που καταναλώνεται και ως αναφορά θα λαμβάνεται η κατανάλωση που προορίζεται αποκλειστικά για αγροτική χρήση που θα πραγματοποιηθεί το 2022, καθώς είναι η τελευταία χρονιά με κλειστά στοιχεία.

Το ποσό της επιδότησης θα καταβληθεί από την Κρατική Φορολογική Διοίκηση, με την ίδια διαδικασία μέσω της οποίας γίνεται η μερική επιστροφή του Ειδικού Φόρου Υδρογονανθράκων. Η ενίσχυση θα θεωρηθεί ότι ζητήθηκε με την υποβολή του αιτήματος επιστροφής του φόρου επί των υδρογονανθράκων για το ντίζελ που χρησιμοποιείται στη γεωργία και την κτηνοτροφία, σύμφωνα με τις διατάξεις του διατάγματος EHA/993/2010, της 21ης ​​Απριλίου από 1 Απριλίου 2023 .

Περίπου 120.000 αγρότες και κτηνοτρόφοι ζητούν αυτήν την επιστροφή κάθε χρόνο, αν και αναμένεται ότι ο αριθμός που θα επωφεληθεί τελικά από αυτή την ενίσχυση, που υπολογίζεται στα 240 εκατομμύρια ευρώ, θα είναι μεγαλύτερος. Η επιστροφή μπορεί να ζητηθεί από την 1η Απριλίου 2023.

Featured Image

Στην περίπτωση του αλιευτικού τομέα, το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, με προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ, θα χορηγήσει άμεση ενίσχυση με βάση την εκτιμώμενη κατανάλωση ντίζελ του σκάφους για την κάλυψη του πρόσθετου κόστους που προκύπτει από την αύξηση των καυσίμων κόστος κάθε αλιευτικής εταιρείας.

Η εκτίμηση γίνεται με βάση στοιχεία για την κατανάλωση ντίζελ του αλιευτικού στόλου από την τελευταία Οικονομική Έρευνα Θαλάσσιας Αλιείας. Το υπουργείο εκτιμά ότι συνολικά 8.900 αλιευτικά σκάφη θα επωφεληθούν από αυτό το μέτρο. Το κόστος των καυσίμων αντιπροσωπεύει περίπου το 30% του κόστους παραγωγής σε αυτόν τον τομέα.

Από την άλλη, ο κλάδος επωφελείται, για άλλους έξι μήνες, από την απαλλαγή από τα αλιευτικά τέλη, που θα σημαίνει εξοικονόμηση περίπου 500.000 ευρώ για τον κλάδο.

Μείωση ΦΠΑ σε ορισμένα βασικά τρόφιμα

Έτσι, τα ακόλουθα τρόφιμα πηγαίνουν από 4 σε 0% ΦΠΑ: κοινό ψωμί, καθώς και κατεψυγμένη κοινή ζύμη ψωμιού και κατεψυγμένο κοινό ψωμί που προορίζεται αποκλειστικά για την παρασκευή κοινού ψωμιού. αλεύρια αρτοποιίας. τα ακόλουθα είδη γάλακτος που παράγονται από οποιοδήποτε ζωικό είδος: φυσικό, πιστοποιημένο, παστεριωμένο, συμπυκνωμένο, αποβουτυρωμένο, αποστειρωμένο, UHT, εβαπορέ και σε σκόνη· τα τυριά? τα αυγά; καθώς και φρούτα, λαχανικά, όσπρια, κόνδυλοι και δημητριακά, που έχουν την ιδιότητα των φυσικών ή φρέσκων προϊόντων.

Επιπλέον, ο συντελεστής ΦΠΑ 5% θα εφαρμοστεί (αυτή τη στιγμή είναι 10%) για το ελαιόλαδο και τα σπορέλαια και για τα ζυμαρικά.

Αυτή η μείωση του φορολογικού συντελεστή θα ωφελήσει πλήρως τον καταναλωτή. Αυτό σημαίνει ότι το ποσό της μείωσης δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλήρως ή εν μέρει για την αύξηση του περιθωρίου κέρδους της επιχείρησης. Οι επηρεαζόμενοι τομείς ενδέχεται, λόγω κοινωνικής ευθύνης, να αναλάβουν άλλες πρόσθετες δεσμεύσεις που έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών του καλαθιού αγορών.

Άλλα μέτρα

Τα μέτρα που εγκρίθηκαν, τόσο στις προηγούμενες ρυθμίσεις όσο και στην ισχύουσα, θα έχουν μεσοπρόθεσμο αντίκτυπο στη μείωση των τελικών τιμών των τροφίμων για τους καταναλωτές. Αν και ο πληθωρισμός των τροφίμων στην Ισπανία είναι κάτω από τον κοινοτικό μέσο όρο, η άνοδος των τιμών του καλαθιού αγορών επηρεάζει ορισμένες οικογένειες, ειδικά εκείνες με λιγότερη αγοραστική δύναμη. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση θα χορηγήσει ενίσχυση 200 ευρώ σε περισσότερες από 4,2 εκατομμύρια οικογένειες με εισοδήματα έως 27.000 ευρώ για να αντισταθμίσει την άνοδο των τιμών των τροφίμων.

valenciafruits