Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Φάνη Παππά είχε ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής ν. Λάρισας Χρήστος Κέλλας, αναφορικά με τρέχοντα ζητήματα, που απασχολούν αγρότες και κτηνοτρόφους.

Ειδικότερα τα θέματα που έθεσε ο Λαρισαίος πολιτικός στον πρόεδρο του Οργανισμού αφορούσαν:

α) την εξόφληση της βασικής ενίσχυσης, η οποία φέτος ήταν μειωμένη συνολικά κατά 8,5%.

β) την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων από κτηνοτρόφους με βάση όχι μόνο τους βοσκότοπους, αλλά και τον αριθμό των ζώων που κατέχουν.

γ) την αναστάτωση που έχει προκληθεί στον αγροτικό κόσμο εξαιτίας της απαίτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ να συγκεντρώσουν οι ίδιοι οι αγρότες, τα περιουσιακά στοιχεία των ιδιοκτητών των εκτάσεων που νοικιάζουν, όπως το Ε9, ενώ αυτά (ΑΦΜ κλπ) είναι ήδη αναρτημένα στα ηλεκτρονικά συμβόλαια και βρίσκονται στη διάθεση των υπηρεσιών οποιαδήποτε στιγμή.

Featured Image

Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Παππάς αφού αναγνώρισε το δίκαιο αίτημα του αγροτικού κόσμου, δεσμεύτηκε ότι με εγκύκλιο, που θα εκδοθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες θα δοθεί λύση στο πρόβλημα, καθώς δεν θα είναι απαραίτητο οι αγρότες να συγκεντρώνουν οι ίδιοι τα περιουσιακά στοιχεία των ιδιοκτητών, παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις (π.χ. καταγγελία).

Σχετικά με την εξόφληση της βασικής ενίσχυσης, ο πρόεδρος του Οργανισμού δήλωσε ότι το 2,9% (ποσοστό δημοσιονομικής πειθαρχίας) που παρακρατήθηκε θα επιστραφεί στους παραγωγούς, όπως και το 3%, μετά την ολοκλήρωση των ειδικών ελέγχων. Όσον αφορά στο υπόλοιπο 2,6% που δεν καταβλήθηκε στους δικαιούχους της ενιαίας ενίσχυσης, αυτό οφείλεται στη γραμμική μείωση που εφαρμόστηκε λόγω αύξησης του Εθνικού Αποθέματος, όπως ορίζει η κοινοτική απόφαση.

Αναφορικά με την ενεργοποίηση δικαιωμάτων από κτηνοτρόφους σε ιδιωτικούς βοσκότοπους, χωρίς ζώα (μη παραγωγικούς), ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ υπενθύμισε ότι αυτό προβλέπει σχετική κοινοτική νομοθεσία, την οποία ενέκρινε η ελληνική πλευρά, επί υπουργίας Βαγγέλη Αποστόλου, το 2015, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Παππάς δεσμεύθηκε ταυτόχρονα πως το αίτημα του κτηνοτροφικού κόσμου θα εξεταστεί σοβαρά και η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων με βάση και τον αριθμό των ζώων θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης ενόψει της νέας ΚΑΠ.

Ακόμη, ο κ. Κέλλας μετέφερε στον κ. Παππά την αγωνία των παραγωγών για την λειτουργία του συστήματος ΟΣΔΕ, μετά τη λήξη της σύμβασης (31-12-20) με τον τεχνικό σύμβουλο, με τον πρόεδρο του Οργανισμού να απαντά πως ήδη προκηρύχθηκε νέος διεθνής διαγωνισμός και η κυβέρνηση αναζητά λύσεις, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα με την καταβολή των πληρωμών στους δικαιούχους.