Featured Image

Η κτηνοτροφία βιώνει συνθήκες αφανισμού εξαιτίας της τεράστιας αύξησης του κόστους των ζωοτροφών και της ενέργειας και η τιμή στο πρόβειο γάλα που θα επιτευχθεί για τη φετινή γαλακτική περίοδο με τυροκόμους και γαλακτοβιομηχανίες θα καθορίσει το μέλλον του κλάδου, για το λόγο αυτό θα πρέπει οι προβατοτρόφοι αν εμφανιστούν ενωμένοι αυτή την περίοδο και να διεκδικήσουν τιμές που θα τους επιτρεψουν να παραμείνουν στο επάγγελμα .

Αυτά τονίστηκαν σε πανελλαδική σύσκεψη κτηνοτρόφων που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λάρισας έπειτα από Κοινό κάλεσμα που απευθύνθηκε προς όλους τους αιγοπροβατοτρόφους, τόσο της περιοχής του δήμου Τυρνάβου, όσο και σε επίπεδο Θεσσαλίας,από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Τυρνάβου και το Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κτηνοτροφικών συλλόγων Θεσσαλίας Γιάννης Γκουρομπίνος ο οποίος ανέφερε ότι “με 40 λεπτά το κιλό καλαμπόκι, δεν γίνεται παραγωγή γάλακτος για τη φέτα και το εθνικό μας προϊόν κινδυνεύει να χαθεί”.

Την σύσκεψη διοργανώνουν από κοινού ο ΣΕΚ η ΠΕΚ και το Συντονιστικό Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Αντικείμενο της πανελλαδικής σύσκεψης αποτελεί το ακανθώδες θέμα των χαμηλών τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα, για το οποίο θα πρέπει να ληφθούν άμεσες αποφάσεις, διότι, όπως έχει τονιστεί επανειλημμένως, με κόστος παραγωγής ενός λίτρου πρόβειου γάλακτος, που προσεγγίζει το 1,65 ευρώ, η διασφάλιση των τιμών παραγωγού, πάνω από αυτό το όριο, αποτελεί όρο επιβίωσης τόσο των ιδίων των κτηνοτρόφων, όσο και της αιγοπροβατοτροφίας γενικότερα.

Featured Image

Η σύσκεψη γίνεται στον απόηχο της χθεσινής συμφωνίας του Συνεταιρισμού προβατοτρόφων Λιβαδίου Ελασσόνας με τη γαλακτοβιομηχανία “Όμηρος” για τιμή 1,65 ευρώ στο πρόβειο γάλα και 1 ευρώ το λίτρο στο κατσικίσιο.

Αντιδράσεις από κτηνοτρόφους για τη συμφωνία

Βίκυ Σαργιώτη, κτηνοτρόφος: Εκπρόσωποι του κλάδου θεωρούν επιτυχία την τιμή του 1.60 στην τιμή γάλακτος ,όταν οι ιδιοι ανέβαζαν τον πήχη στο 1.80 και αναλύοντας το κόστος παραγωγής έφτανε και το 1.70!
Σήμερα μαζεύονται στην Λάρισα να πούνε τι;;;Αφού ήδη τα γάλατα τα κλείσανε… συμφωνίες που στους περισσότερους η τιμή δε θα ξεπερνάει το 1.50!! (για να μην πω πιο χαμηλά) Τελικά στην κτηνοτροφια δεν ισχύουν οι νόμοι της αγοράς ….αλλά οι νόμοι της ζούγκλας!! Βοήθεια μας…

Newsroom Agronewsbomb με πληροφορίες από thessaliatv.gr