Γράφει η Παναγιώτα Βράντζα

Η πολυδιαφημισμένη επιστροφή του ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο (το 2021  ξεκίνησαν οι υποσχέσεις) πιστώθηκε επιτέλους στους λογαριασμούς των αγροτών, μετά από απανωτές αναβολές, αλλά τελικά ο βασιλιάς είναι γυμνός!!!

Ελάχιστα τα χρήματα, τα οποία μόνο ένα μέρος των αγροτών εισέπραξε. Οι υπόλοιποι, ένα μεγάλο ποσοστό κοντά στο 30%, που έμειναν απλήρωτοι παραπέμπονται για τον Οκτώβριο και βλέπουμε. Η επίσημη απάντηση από το ΥΠΠΑΤ ήταν ότι «δεν είχαν ενημερωμένο λογαριασμό IBAN στην ΑΑΔΕ». Εκτός του γεγονότος ότι δεν τους ζητήθηκε ποτέ αυτή η ενέργεια, όλοι οι αγρότες έχουν «ενημερωμένο» τραπεζικό λογαριασμό στον οργανισμό πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ), όπου σχεδόν σε κάθε πληρωμή περνάει από την ΑΑΔΕ και ελέγχεται για οφειλές. Το επιτελικό κράτος στα καλύτερά του!!!

Η Νέα Δημοκρατία προφανώς δεν θέλει και σίγουρα δεν ξέρει με πιο τρόπο να στηρίξει και να δώσει ώθηση στον πρωτογενή τομέα της χώρας. Διαχρονικά αντιμετωπίζει του αγρότες πελατειακά. Από το «όλα τα κιλά όλα τα λεφτά» έως τη χθεσινή παρωδία της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Όταν το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί λόγω του πετρελαίου, της ενέργειας αλλά και των ζωοτροφών για την κτηνοτροφία, η κυβέρνηση απαντά με ψίχουλα.

Αυτή φυσικά δεν είναι η πρώτη πληρωμή φιάσκο για τη Νέα Δημοκρατία. Προηγήθηκε η ενίσχυση των κτηνοτρόφων με ποσοστό 2% επί του τζίρου (πωλήσεων) και όχι αγορών, για την αγορά ζωοτροφών. Το αποτέλεσμα ήταν να δοθεί πάλι ένα φιλοδώρημα για κάποιους κτηνοτρόφους. Βεβαίως το κλίμα και οι προθέσεις φάνηκαν από την αρχή, με την καθυστερημένη αλλά και κουτσουρεμένη πληρωμή της βασικής ενίσχυσης 2020-2021.https://c69ff5ede587957b405844237fede96d.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Ταυτόχρονα εδώ και καιρό ακούμε για νέα μεγάλη πληρωμή, περί τα 100 εκ. για τους κτηνοτρόφους, που θα δοθεί με άλλα πιο «δίκαια» κριτήρια και όχι τον τζίρο, ξανά για την εξασφάλιση των πανάκριβων ζωοτροφών. Ακούμε αλλά δεν βλέπουμε! Εξαγγέλθηκε δύο φορές από την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και τώρα οι αγρότες περιμένουν να την ξανά-εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Προφανώς είναι πάγια πρακτική της Νέας Δημοκρατίας τα πολλά λόγια και τα λίγα ή και καθόλου έργα, ή αλλιώς, όπως λέει ο λαός, «λάδι πολύ και τηγανίτες τίποτα»!. Επίσης είναι πάγια τακτική της ΝΔ να μην ενισχύει αυτούς που έχουν ανάγκη, αλλά αυτούς που στηρίζουν το σαθρό και πελατειακό σύστημα εξουσίας της. Έτσι και τα αγροτικά προϊόντα ενισχύονται όταν έχουν περάσει στα χέρια των μεσαζόντων και των εμπόρων!

Featured Image

Η χώρα, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, διέρχεται μια βαθιά κρίση σε πολλά επίπεδα και φαίνεται ότι δεν είναι μόνο οικονομική. Η πολιτική των τραπεζών, ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα παιγνίδια των ολιγοπωλίων στην ενέργεια, οι ακραίες καιρικές συνθήκες και οι κατευθυνόμενες από τους λίγους ισχυρούς πολιτικές αποφάσεις, οδηγούν τελικά και σε μια σοβαρή επισιτιστική κρίση, η οποία δεν θα αφορά μόνο την εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά την παραγωγή και την προσφορά.

Απέναντι σε αυτή την απειλή οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να σχεδιάσουν και να δώσουν λύσεις, με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών. Το ίδιο και η χώρα μας. Η εθνική πρόταση για την κοινή αγροτική πολιτική, τα έργα υποδομής που θα σχεδιαστούν, η διαχείριση του νερού, τα σχέδια των λεκανών απορροής, πρέπει να γίνουν με τέτοιο τρόπο ώστε ο λαός να παραμείνει όρθιος.

Αυτό βεβαίως απαιτεί μια κυβέρνηση απαλλαγμένη από «υποχρεώσεις» και ένα υπουργείο με ηγεσία και στελέχωση που να ξέρει, να θέλει και να μπορεί. Τα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα είναι εδώ και χρόνια γνωστά. Απαιτείται ένα ολοκληρωμένο, οραματικό, ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο σχέδιο, με εξασφαλισμένες χρηματοδοτικές δυνατότητες και με αρωγό μια σωστά στελεχωμένη, καταρτισμένη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση.

Τα εργαλεία υπάρχουν αλλά ο χρόνος δεν περισσεύει. Οι εκλογές και η ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί μονόδρομο. Στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Ο λαός θα δώσει τη λύση.

*Η Παναγιώτα Βράντζα είναι Κτηνίατρος – Πρ. Βουλευτής Καρδίτσας ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.