Featured Image

Καθοριστικές οι ζημιές στην Ελλάδα από βροχοπτώσεις και χαλάζια. Ξηρασία στον Καναδά που ρυθμίζει τις τιμές και λίγες εκτάσεις στην Αργεντινή.

Η κατάσταση στον Καναδά

Οι σκληροί χειμώνες και τα ηλιόλουστα, ξηρά καλοκαίρια των δυτικών επαρχιών του Καναδά, Αλμπέρτα, Σασκάτσουαν και Μανιτόμπα καθιστούν την περιοχή ιδανική για την καλλιέργεια ανοιξιάτικου σίτου υψηλής ποιότητας, υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες. Το Canadian Western Red Spring Wheat (CWRS), το οποίο χαρακτηρίζεται από κόκκινο χρώμα και περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη που υπερβαίνει αυτή του χειμερινού σίτου, περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της καναδικής παραγωγής και εξαγωγών σιταριού.

Το ανοιξιάτικο σιτάρι φυτεύεται γενικά σε περιοχές με χειμώνες πολύ έντονους για να διατηρηθεί η υπερχειμώνιαση που είναι απαραίτητη για το χειμερινό σιτάρι. Ενώ το χειμερινό σιτάρι φυτεύεται το φθινόπωρο και συλλέγεται στα τέλη της άνοιξης, το ανοιξιάτικο σιτάρι φυτεύεται την άνοιξη και συλλέγεται στα τέλη του καλοκαιριού. Το καναδικό σιτάρι Western Red Spring έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από τα περισσότερα χειμερινά σιτάρια, καθιστώντας το ιδανικό για δυνατό αλεύρι ψωμιού που απαιτείται από τους αρτοποιούς του υψηλότερου διαμετρήματος. Το CWRS εκτιμάται επίσης ιδιαίτερα στην Ασία για την παρασκευή ζυμαρικών υψηλής ποιότητας, τοποθετώντας το CWRS ως σημαντικό ανταγωνιστή του σίτου με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες της Μαύρης Θάλασσας και του σίτου της Αυστραλίας στις ασιατικές αγορές.

Μια Ελίτ Ομάδα

Ο Καναδάς ανήκει σε μια ελίτ ομάδα χωρών που εξάγουν σίτο, κατατάσσονται μεταξύ δύο και έξι μεταξύ των κορυφαίων εξαγωγέων ετησίως τις τελευταίες δεκαετίες. Ο Καναδάς ήταν η έκτη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής σιταριού στον κόσμο το τελευταίο πλήρες καλλιεργητικό έτος, με 15,5 εκατομμύρια μετρικούς τόνους εξαγωγής. Το Βανκούβερ, το μεγαλύτερο και πιο διαφοροποιημένο λιμάνι του Καναδά, είναι το κύριο σημείο εκκίνησης για τις εξαγωγές του Καναδικού Δυτικού Ερυθρού Σιτάρι.

Από το 2014, ο Καναδάς έχει εξάγει πάνω από 100 εκατομμύρια μετρικούς τόνους CWRS σε 80 χώρες. Με σχεδόν 13 εκατομμύρια μετρικούς τόνους CWRS που ελήφθησαν μεταξύ 2014 και 2021, η Ινδονησία υπήρξε ο σημαντικότερος προορισμός εξαγωγής για CWRS τα τελευταία οκτώ χρόνια. Η Ιαπωνία, η Κίνα, το Μπαγκλαντές και η Κολομβία συμπληρώνουν τους πέντε κορυφαίους εξαγωγικούς προορισμούς για CWRS κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Από το 2014, σχεδόν το 55% των CWRS που εξήχθη από τον Καναδά έφυγε από το Βανκούβερ. Όσον αφορά την εποχικότητα των εξαγωγών από το Βανκούβερ, ο Μάιος είναι ο πιο δραστήριος μήνας του έτους (με τον Αύγουστο και τον Ιανουάριο επίσης απασχολημένοι), ενώ το τέταρτο τρίμηνο τείνει να παρουσιάζει επιβράδυνση στις εξαγωγές.

Μια σύντομη ιστορία

Το καναδικό σιτάρι διαπραγματευόταν ιστορικά μέσω του Winnipeg Commodity Exchange, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1887 (τότε, ως Winnipeg Grain & Produce Exchange) και ίδρυσε μια προθεσμιακή αγορά για το σιτάρι το 1904. Το Winnipeg Commodity Exchange συνεργάστηκε με το Canadian Wheat Board ( CWB), η οποία μέχρι το 2012 λειτουργούσε ως μονοψωνία ή μεμονωμένος αγοραστής όλου του καναδικού σίτου. Από το 1960, ο Καναδάς αντιπροσωπεύει το 5,59% της παγκόσμιας παραγωγής σιταριού.

Δυνατότητα αντιστάθμισης κινδύνου

Η επικείμενη κυκλοφορία των συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης Canadian Western Red Spring Wheat (Platts) με διακανονισμό μετρητών του Ομίλου CME θα παρουσιάσει ένα νέο εργαλείο για τους αγρότες, τους εμπόρους, τους εισαγωγείς και τους εξαγωγείς για να αντισταθμίσουν την έκθεσή τους στις αγορές σιταριού της Καναδικής Western Red Spring. Αυτό το οικονομικά διευθετημένο προϊόν θα αντικατοπτρίζει τις τιμές εξαγωγής στο λιμάνι του Βανκούβερ και θα δημιουργήσει μια ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να λάβουν μια πλήρη αντιστάθμιση ή να ανταλλάξουν την εξάπλωση/βάση του CWRS και άλλων αγορών σίτου, συμπεριλαμβανομένων των Chicago Soft Red Winter Wheat, Black Sea Wheat και Προθεσμιακά συμβόλαια σκληρού κόκκινου χειμερινού σιταριού Kansas City.

Οι προδιαγραφές προθεσμιακών προϊόντων του Canadian Western Red Spring Wheat του Ομίλου CME θα αντικατοπτρίζουν τη μοναδική καλλιεργητική περίοδο του ανοιξιάτικου σιταριού, με το συμβόλαιο του Σεπτεμβρίου να αντιπροσωπεύει την παράδοση νέας καλλιέργειας (ενώ ο Ιούλιος θα αντιπροσωπεύει την παράδοση νέας καλλιέργειας για τα συμβόλαια χειμερινού σίτου). Οι προδιαγραφές προθεσμιακών προϊόντων θα αντιπροσωπεύουν την υψηλή ποιότητα της υποκείμενης προσφοράς. Το Canadian Western Red Spring Wheat FOB Port of Vancouver βασίζεται σε περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη 13,5%.

Το 2022 ήταν ένα ασταθές έτος για το σιτάρι μέχρι στιγμής. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες της Βόρειας Αμερικής είχαν ως αποτέλεσμα σημαντικές ανοδικές κινήσεις των τιμών τόσο στις εγχώριες όσο και στις διεθνείς αγορές σιταριού. Και αν συνεχιστεί η ξηρότητα στις ΗΠΑ και τον Καναδά, η προσφορά θα μπορούσε να συνεχίσει να περιορίζεται. Εν τω μεταξύ, οι εξωγενείς πληθωριστικές πιέσεις προσθέτουν ακόμη ένα στρώμα αβεβαιότητας, συμβάλλοντας περαιτέρω στην ανάγκη του κλάδου για έναν τρόπο διαχείρισης του κινδύνου για την περιοχή.

Featured Image

Τι γίνεται στην Αργεντινή

Με τις τιμές του σιταριού να εκτοξεύονται λόγω της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, η μεγάλη παραγωγός Αργεντινή αντιμετωπίζει το «χειρότερο σενάριο φύτευσης των τελευταίων 12 ετών» του κρίσιμου σιτηρού, ανέφερε ένα μεγάλο εμπορικό φόρουμ.

Το Συμβούλιο Εμπορίου του Rosario δήλωσε την Πέμπτη ότι η έκταση που φυτεύτηκε με σιτάρι στην Αργεντινή για τη σεζόν 2022-23 θα είναι 6,2 εκατομμύρια εκτάρια χαμηλότερη από το αναμενόμενο.

Αυτό ήταν 700.000 εκτάρια μικρότερο από την προηγούμενη σεζόν, η οποία απέδωσε μια συγκομιδή ρεκόρ 23 εκατομμυρίων τόνων σίτου.

Η Αργεντινή ήταν ο όγδοος μεγαλύτερος παραγωγός σιταριού στον κόσμο το 2021-2022, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Και σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), ήταν ο έβδομος μεγαλύτερος εξαγωγέας το 2021, πίσω από την Ουκρανία στην έκτη θέση.

«Σύνθετο σενάριο φύτευσης»

Φέτος, η Αργεντινή αντιμετωπίζει «ένα πολύ περίπλοκο σενάριο φύτευσης» για το σιτάρι λόγω τριών διαδοχικών ετών ξηρασίας που προκλήθηκε από το καιρικό φαινόμενο La Nina, δήλωσε το διοικητικό συμβούλιο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο FAO δήλωσε ότι οι τιμές του σιταριού αυξήθηκαν κατά 5,6 τοις εκατό τον Μάιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και ήταν 56,2 τοις εκατό υψηλότερες από πέρυσι.

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία καθώς και της απαγόρευσης εξαγωγών που ανακοινώθηκε από την Ινδία – τον ​​όγδοο μεγαλύτερο εξαγωγέα σιταριού το 2021.

Ο πιο καυτός Μάρτιος που έχει καταγραφεί έπληξε σκληρά τις σοδειές της Ινδίας.

Η συγκομιδή σιταριού της Ουκρανίας αναμένεται να μειωθεί κατά 40 τοις εκατό αυτή τη σεζόν, σύμφωνα με την Ουκρανική Ένωση Σιτηρών.

Η σύγκρουση έχει επίσης διαταράξει τις παραδόσεις γεωργικών προϊόντων από τη χώρα, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες για μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.