Τις αναγκαίες, νέες και πιο στοχευμένες παρεμβάσεις για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα και την αποτροπή του κινδύνου της επισιτιστικής κρίσης,, επισημαίνει ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης.

Όπως ο ίδιος σημειώνει, οι αγρότες δυσκολεύονται να καλλιεργήσουν λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής, ενώ «η κυβέρνηση πορεύεται στον ‘’αυτόματο’’ σε σχέση με την ουσιαστική στήριξη γεωργών, κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και αλιέων. Από τη στιγμή που ξέσπασε η ενεργειακή κρίση, κανένα μέτρο από αυτά που εξαγγέλθηκαν με πανηγυρικό τρόπο τρείς φορές από τους αρμόδιους Υπουργούς, δεν έχει ακόμη ορατά αποτελέσματα για τους αγρότες. Και όλα αυτά μάλιστα, όταν η μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής, εξαιτίας των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων, της ηλεκτρικής ενέργειας, των λιπασμάτων και των ζωοτροφών, οδηγούν με βεβαιότητα τους αγρότες και τον πρωτογενή τομέα σε πλήρες αδιέξοδο».

Featured Image

Σε αυτό  το πλαίσιο, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, προκειμένου να κρατηθεί ζωντανός ο πρωτογενής τομέας και να αποφευχθεί η μείωση της παραγωγής τροφίμων, οι οποίες περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
➢ Κατάργηση του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης για όλους τους παραγωγούς το 2022 (και επιστροφή του για το 2022, σε όσους έχουν ήδη πληρώσει).
➢ Κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για το 2022 και την περίοδο Μαΐου-Δεκεμβρίου 2021.
➢ Επιδότηση του κόστους των λιπασμάτων, με καταβολή μέχρι τέλος Μαΐου 2022.
➢ Επιδότηση του κόστους των ζωοτροφών για το 2021 και για το 2022 που οφείλεται στην υπερβολική αύξηση τη τιμής των πρώτων υλών και καταβολή μέχρι 15 Απριλίου.
Παράλληλα, το Κίνημα Αλλαγής μεταξύ άλλων προτείνει:
✓ Χορήγηση καλλιεργητικών δανείων και ρύθμιση των οφειλών των αγροτών λόγω της πανδημίας και των εκτεταμένων ζημιών από καιρικά φαινόμενα.
✓ Άμεση καταβολή ενισχύσεων που καθυστερούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως και αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.
✓ Τροποποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου 2021-27 και άμεση στήριξη με συνδεμένες ενισχύσεις της παραγωγής σιτηρών, ηλιανθού και ζωοτροφών.
✓ Αύξηση της χρηματοδότησης από το ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας των έργων ΑΠΕ σε γεωργούς και οργανώσεις και
✓ Χρηματοδότηση της σύστασης ενεργειακών κοινοτήτων αγροτών και επενδύσεων σε ΑΠΕ  για ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, Συνεταιρισμούς και Ομάδες παραγωγών, με ενεργοποίηση του net metering.

Ο Μιχάλης Κατρίνης επιπλέον δήλωσε: «Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι πρέπει να στηριχθούν άμεσα, αλλιώς θα εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους. Ήδη, σε αρκετές καλλιέργειες παρατηρείται μείωση 30% των φετινών φυτεύσεων. Το υψηλό κόστος παραγωγής και οι χαμηλές τιμές πώλησης συμπιέζουν τους αγρότες, μετά και τα 2 χρόνια της πανδημίας. Τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση δεν αρκούν. Πρέπει ο πρωτογενής τομέας να ενισχυθεί άμεσα με μέτρα ανακούφισης, όπως αυτά που προτείνει το ΠΑΣΟΚ. Ειδικά στην Ηλεία, οι φωτιές, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι συχνές ζημιές στις καλλιέργειες κάνουν πολύ δύσκολη τη ζωή των αγροτών. Ας το καταλάβουν, επιτέλους, στην κυβέρνηση και ας πράξουν ανάλογα».