Κατά καιρούς γράφονται πολλά σχετικά με το πότε θα βγει το επόμενο πρόγραμμα νέων αγροτών.

Στο πρόγραμμα αυτό μπορούν να αιτηθούν ένταξης όσες και όσοι είναι κάτω από 40 ετών (ή αν αλλιώς οριστεί) και θέλουν να ασχοληθούν για πρώτη φορά με την γεωργία ή και την κτηνοτροφία.

Πολλοί μάλιστα ανέφεραν κατά καιρούς πως είναι πιθανό μέσα στο καλοκαίρι να έχουμε μια νέα προκήρυξη του εν λόγω προγράμματος.

“Μέχρι να φτάσουμε στην προκήρυξη του μέτρου των Νέων Αγροτών προηγούνται κάποια «βήματα». Συνήθως της προκήρυξης προηγείται μια προδημοσίευση, βάσει της οποίας θα κληθούν όσοι θέλουν να κάνουν χρήση του εν λόγω μέτρου, να κάνουν δήλωση καλλιέργειας (ΟΣΔΕ). Με δεδομένη την τελευταία (ή αν οριστεί αλλιώς κάποια από τις προηγούμενες δηλώσεις καλλιέργειας) θα κληθούν οι μελετητές να συνεργαστούν με τους ενδιαφερόμενους και τελικά να συντάξουν τον φάκελο υποψηφιότητας τους”, γράφει στο insider.gr o γεωπόνος – μελετητής από τη Λάρισα κ. Γιάννης Περουλάκης.

Από την παραπάνω σύντομη περιγραφή της διαδικασίας καταλαβαίνει κανείς πως μάλλον είναι αδύνατο να έχουμε μια προκήρυξη προγράμματος νέων αγροτών εντός του καλοκαιριού.

Τι είναι πιθανό λοιπόν να συμβεί;

Featured Image

Είναι πιθανό το Φθινόπωρο ή και τους πρώτους μήνες του 2024 να δούμε την προδημοσίευση βάσει της οποίας θα ενημερωθούν οι επόμενοι ενδιαφερόμενοι του προγράμματος νέων αγροτών.

Έπειτα, το καλοκαίρι του 2024 οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν δηλώσεις καλλιέργειας (ΟΣΔΕ) και τελικά προς τα τέλη του 2024 ή και αρχές του 2025 να δούμε την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του επόμενου προγράμματος νέων αγροτών.

Σύμφωνα με το Εθνικό Στρατηγικό σχέδιο το πρόγραμμα νέων αγροτών αναφέρεται ως Δράση «Π3-75.1 – Εγκατάσταση νέων γεωργών» και η ενίσχυση που δύναται να λάβει κάθε δικαιούχος θα κυμαίνεται από 30.000€ έως και 42.500€ ευρώ.

Υπάρχει πιθανότητα, για πρώτη φορά στο πρόγραμμα νέων αγροτών να μπορούν να υποβάλουν αίτηση όσοι εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά στη γεωργία έως και 24 μήνες (2 έτη) πριν. Βάσει αυτού, κατά καιρούς, πολλοί υπηρεσιακοί και πολιτικοί παράγοντες του ΥΠΑΑΤ είχαν αναφέρει πως ενδέχεται να έχουμε πρόσκληση εντός του 2023 ώστε να μπορούν να ενταχθούν και οι νεοεισερχόμενου του 2021. Στους νεοεισερχόμενους του 2021 συμπεριλαμβάνονται και οι επιλαχόντες της προηγούμενης αντίστοιχης προκήρυξης. Και αν υπήρχε τελικά αυτό το σενάριο… αυτοί οι επιλαχόντες θα υποβάλουν αίτηση εκ νέου; Κάτι τέτοιο, προς το παρόν είναι σενάριο που κανείς δεν έχει επιβεβαιώσει πως θα συμβεί τελικά…

Υπενθυμίζεται πάντως πως από την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ με αφορμή και τη γκρίνια των επιλαχόντων νέων για τη μη ένταξή τους στο τελευταίο χρονικά πρόγραμμα νέων καλλιεργήθηκε ένα κλίμα ότι πάμε για νέα προκήρυξη στην οποία θα μπορούν να κάνουν αίτηση και οι επιλαχόντες. Εν συνεχεία βέβαια αναφέρθηκε ότι παίζει και η ένταξη των επιλαχόντων στο τρέχον πρόγραμμα άσχετα αν κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ…

Newsroom Agronewsbomb