Στις 19 Μαΐου 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) ενέκρινε δύο καλλιέργειες γενετικά τροποποιημένες (GE) (1
σόγια και 1 καλαμπόκι) που χρησιμοποιούνται για τρόφιμα και ζωοτροφές.

Όλες αυτές οι καλλιέργειες έχουν περάσει από από ολοκληρωμένη και αυστηρή διαδικασία αδειοδότησης, συμπεριλαμβανομένης μιας ευνοϊκής επιστημονικής αξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

Οι αποφάσεις αδειοδότησης και ανανέωσης ισχύουν για τρόφιμα και ζωοτροφές για εισαγωγή και μεταποίηση, αλλά δεν καλύπτουν την καλλιέργεια και ισχύουν για 10 χρόνια. Όλα τα προϊόντα θα υπόκεινται στους αυστηρούς κανόνες επισήμανσης και ιχνηλασιμότητας της ΕΕ.

Featured Image

Διαδικασία εξουσιοδότησης:

Όλες οι μεταλλουργικές καλλιέργειες έχουν περάσει από τη διαδικασία πλήρους έγκρισης της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης μιας ευνοϊκής επιστημονικής αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), όπως ορίζεται στην Οδηγία 2001/18/ΕΚ. Μετά από μια θετική αξιολόγηση από την EFSA, η ΕΚ υποβάλλει πρόταση για την έγκριση των γεγονότων που
πρέπει να ψηφιστεί στη Μόνιμη Επιτροπή Φυτών, Ζώων, Τροφίμων και Ζωοτροφών (PAFF) για Γενετικά
Τροποποιημένα τρόφιμα και ζωοτροφές και περιβαλλοντικός κίνδυνος από εκπροσώπους των κρατών μελών της ΕΕ.
Το αποτέλεσμα στην Επιτροπή PAFF απαιτεί ειδική πλειοψηφία. Τα κράτη μέλη δεν κατέληξαν σε ειδική
πλειοψηφία είτε υπέρ είτε κατά των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών στις Μόνιμες Επιτροπές και στις επόμενες
Οι επιτροπές προσφυγών επομένως η Επιτροπή έχει το νομικό καθήκον να προχωρήσει με τις άδειες.
Εξέταση και προοπτική:
Αυτά τα δύο γεγονότα εγκρίθηκαν κατά τις συνεδριάσεις της Επιτροπής PAFF αντίστοιχα στις 16 Φεβρουαρίου 2022,
και την 1η Απριλίου 2022. Οι συνεδριάσεις της Επιτροπής Προσφυγών πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχα στις 5 Απριλίου 2022 και στις 26 Απριλίου 2022. Αυτή είναι η δεύτερη ομάδα εγκρίσεων GE για εξαγωγές στην ΕΕ που έχει η Επιτροπή
εγκρίθηκε το 2022.