Ο πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, υπολόγισε το συνολικό κόστος των μέτρων που περιλαμβάνονται στο σχέδιό του-σοκ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και του υψηλού πληθωρισμού που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σε 45.000 εκατομμύρια ευρώ.

Έτσι εξήγησε ο Σάντσεθ στη συνέντευξη Τύπου μετά το έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο που αυτή την Τρίτη έδωσε το πράσινο φως στην τρίτη δέσμη μέτρων, με κόστος άνω των 10.000 εκατομμυρίων ευρώ, επιπλέον των 35.000 εκατομμυρίων των δύο προηγούμενων διατάγματα.

Υπάρχουν 45.000 εκατομμύρια που διαθέτουμε «για την προστασία της μεσαίας τάξης, των εργαζομένων και των εργαζομένων απέναντι στην αύξηση του κόστους ζωής, της ενέργειας και των τροφίμων», είπε ο πρόεδρος, ο οποίος παρατήρησε ότι «σε κάθε κρίση, η Ισπανία μεγαλώνει το πρόσωπο της αντιξοότητας».

Πριν αναλύσει τα νέα μέτρα, ο Sánchez συνόψισε σε δύο ρήματα τη στρατηγική της κυβέρνησης απέναντι στην κρίση της πανδημίας και τον πόλεμο στην Ουκρανία, «προώθησε και προστατεύει», και τόνισε ότι η Ισπανία κάμπτει τον πληθωρισμό όπως καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα και Έχει υψηλά επίπεδα απασχόλησης.

Μέτρα

“Η κυβέρνηση έχει προσαρμόσει την απάντηση της κυβέρνησης στο τρέχον πλαίσιο πληθωρισμού”, είπε ο Σάντσεθ, ο οποίος εξήγησε ότι θα παρατείνει το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων προστασίας για επιπλέον έξι μήνες, όπως μειώσεις στους φόρους ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. , καθώς και εξώσεις και αναστέλλονται οι απελευθερώσεις σε ευπαθείς κατοικίες

Παρατείνεται το όριο του 2% της αύξησης των ενοικίων και απαγορεύεται η αναστολή βασικών υπηρεσιών όπως ρεύμα, φυσικό αέριο ή νερό στα σπίτια.

Δεδομένης της επιμονής του πληθωρισμού, εγκρίνεται η μείωση του ΦΠΑ για έξι μήνες από 4% σε 0% όλων των βασικών τροφίμων και από 10 σε 5% για το λάδι και τα ζυμαρικά .

Ενίσχυση 200 ευρώ για 4,2 εκατ. με εισοδήματα κάτω των 27.000 για αντιστάθμιση της ανόδου της τιμής των τροφίμων και άμεση βοήθεια δημιουργείται στους αγρότες λόγω της αύξησης της τιμής των λιπασμάτων.

«Θα θεσπίσουμε την υποχρέωση μεταφοράς της μείωσης στους αγρότες στις τιμές των τροφίμων», είπε.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να τερματίσει τη γενική έκπτωση στα καύσιμα και να την αντισταθμίσει, εγκρίνονται αποζημιωτικά μέτρα για όσους πλήττονται περισσότερο: αγρότες, ναυτιλιακές εταιρείες… Διατηρείται η ενίσχυση 30% για τις μεταφορές σε εκείνα τα εδάφη στα οποία συμπληρώνουν οι περιφερειακές κυβερνήσεις με έκπτωση 50%, η οποία είναι συμπληρωματική της 100% δωρεάν μεταφοράς των Cercanías και Media Distancia.

Ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης διαβεβαίωσε σήμερα ότι η εξαίρεση της Ιβηρικής σήμανε εξοικονόμηση περίπου 150 ευρώ σε κάθε σπίτι. «Υπάρχει μια θεμελιώδης αλλαγή μεταξύ της απάντησης στην οικονομική κρίση και αυτής που δίνεται στην τρέχουσα ενεργειακή κρίση: η Ισπανία εξάγει αποτελεσματικές και δίκαιες λύσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη», εξήγησε ο Σάντσεθ.

«Οι λύσεις για τον έλεγχο των τιμών της ενέργειας είναι επιτυχία για τη χώρα», επέμεινε.

Ο Sánchez εκμεταλλεύτηκε επίσης την ευκαιρία για να προωθήσει ότι η ισπανική οικονομία θα αναπτυχθεί περισσότερο από 5% το 2022, αριθμός «πολύ πάνω» από τις μεγάλες γειτονικές χώρες, τον μέσο όρο της ευρωζώνης και τις πιο προηγμένες οικονομίες.

«Είναι πολύ πιθανό, είναι περισσότερο από πιθανό να τελειώσουμε φέτος ακόμα πιο ψηλά από το αναμενόμενο» , είπε ο πρόεδρος, ο οποίος τόνισε ότι αυτά τα στοιχεία δείχνουν την «τεράστια δύναμη και σταθερότητα της ισπανικής οικονομίας».

Ενόψει του 2023, ο Sánchez τόνισε ότι η ισπανική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται «πάνω από τον μέσο όρο για τους ευρωπαίους εταίρους της» και έχει αναγνωρίσει ότι, αν και είναι πρόωρο να γίνουν προβλέψεις σε ένα περιβάλλον τέτοιας αβεβαιότητας, θα υπάρξουν «ελαφρά αλλά θετικός”.

Σε κάθε σενάριο, επέμεινε, «θα ληφθούν όλα τα μέτρα για την προστασία των ανθρώπων».

Featured Image

συντάξεις

Παράλληλα, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το Βασιλικό Διάταγμα με το οποίο οι ανταποδοτικές συντάξεις αυξάνονται κατά 8,5% έως το 2023, όπως ορίζεται στον Γενικό Προϋπολογισμό του Κράτους για το νέο έτος και δυνάμει του τύπου αναπροσαρμογής που καθορίστηκε στο πρώτο σκέλος του συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Αυτό επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της κυβέρνησης, Πέδρο Σάντσεθ, στη συνέντευξη Τύπου. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κατά την οποία οι ανταποδοτικές συντάξεις αυξάνονται με βάση τη φόρμουλα που εξετάζεται στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και κατά την οποία λαμβάνεται υπόψη ο ΔΤΚ για την αποφυγή απωλειών αγοραστικής δύναμης.

Συγκεκριμένα, αυτή η αύξηση 8,5% που θα έχουν οι ανταποδοτικές συντάξεις είναι το αποτέλεσμα του μέσου όρου ΔΤΚ μεταξύ Δεκεμβρίου 2021 και Νοεμβρίου 2022. Οι παθητικές συντάξεις αυξάνονται επίσης κατά 8,5% έως το 2023, ενώ οι μη ανταποδοτικές θα διατηρήσουν την πρόσθετη αύξηση 15% που εφαρμόστηκε στα ποσά τους από τον περασμένο Ιούλιο.

Με τη φόρμουλα που καθιερώθηκε στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η αντισταθμιστική πληρωμή για τις αποκλίσεις των τιμών εξαφανίζεται. Αυτό του 2021 ήταν το τελευταίο που έλαβαν οι συνταξιούχοι, αφού από το 2022 οι συντάξεις τους ενημερώθηκαν με τον ΔΤΚ.

ΠΟΣΟ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ 8,5%

Με την αύξηση 8,5% που προβλέπεται για το 2023, οι κατώτατες ανταποδοτικές συντάξεις θα αυξηθούν περίπου μεταξύ 18 και 113 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το είδος της σύνταξης και τις προσωπικές συνθήκες.

Συγκεκριμένα, το ύψος της κατώτατης σύνταξης για 65χρονους συνταξιούχους με συντηρούμενο σύζυγο θα παραμείνει στα 966,19 ευρώ μηνιαίως σε 14 καταβολές (έναντι 890,5 ευρώ που είναι σήμερα). αυτό του χωρίς σύζυγο (μονοπρόσωπη οικονομική μονάδα) στα 783 ευρώ (σήμερα 721,7 ευρώ), και του μη εξαρτώμενου συζύγου στα 743,2 ευρώ το μήνα (έναντι 685 ευρώ σήμερα).

Για τους συνταξιούχους κάτω των 65 ετών η κατώτατη σύνταξη με συντηρούμενο σύζυγο ορίζεται για το 2023 στα 905,8 ευρώ μηνιαίως (σήμερα 834,9 ευρώ). χωρίς σύζυγο με 732,6 ευρώ το μήνα (675,2 ευρώ τώρα), και με μη εξαρτώμενη σύζυγο με 692,4 ευρώ το μήνα (638,2 ευρώ σήμερα).

Από την πλευρά της, η ανώτατη σύνταξη γήρατος θα είναι από την 1η Ιανουαρίου στα 3.858,8 ευρώ τον μήνα για δεκατέσσερις καταβολές, έναντι 2.819,2 ευρώ τον μήνα φέτος.

Οι κατώτατες συντάξεις χηρείας θα αυξάνονται μεταξύ 46 και 71 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τις περιστάσεις. Συγκεκριμένα, η κατώτατη σύνταξη χηρείας για τους κατόχους με οικογενειακές υποχρεώσεις θα είναι 905,8 ευρώ μηνιαίως, σε αντίθεση με 834,9 ευρώ που είναι σήμερα.

Σε περίπτωση ηλικίας άνω των 65 ετών ή αναπηρίας μεγαλύτερης ή ίσης του 65%, η κατώτατη σύνταξη χηρείας θα είναι 783 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή 61,3 ευρώ μεγαλύτερη από τώρα.

Εάν ο δικαιούχος της σύνταξης χηρείας είναι από 60 έως 64 ετών, το ποσό με το νέο έτος θα είναι 732,6 ευρώ το μήνα (675,2 ευρώ σήμερα), ενώ για τους δικαιούχους κάτω των 60 ετών το επίδομα θα είναι 593,2 ευρώ το μήνα (546,8 ευρώ φέτος).

blank
blank

Από την πλευρά της, η ελάχιστη ανταποδοτική σύνταξη για βαριά αναπηρία θα αυξηθεί από την 1η Ιανουαρίου στα 1.449,3 ευρώ μηνιαίως (σήμερα 1.335,8 ευρώ) εάν έχετε συντηρούμενο σύζυγο και θα ανέλθει στα 1.174,6 ευρώ εάν δεν έχετε. χρέωση στη σύζυγο (μονοπρόσωπη οικονομική μονάδα), σε αντίθεση με τα σημερινά 1.082,6 ευρώ μηνιαίως.

Η κατώτατη σύνταξη για απόλυτη ή ολική αναπηρία των κατόχων ηλικίας 65 ετών με συντηρούμενο σύζυγο θα είναι 966,2 ευρώ μηνιαίως τον επόμενο χρόνο, σε αντίθεση με 890,5 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ για όσους δεν έχουν εξαρτώμενο σύζυγο (μονοπρόσωπη οικονομική μονάδα) είναι 783 ευρώ το μήνα (σήμερα 721,7 ευρώ).

Στην περίπτωση των συντάξεων ορφανών, το κατώτατο ποσό αυξάνεται από την ερχόμενη Κυριακή στα 239,4 ευρώ μηνιαίως ανά δικαιούχο (τώρα είναι 220,7 ευρώ), ενώ εάν ο δικαιούχος είναι κάτω των 18 ετών και έχει μεγαλύτερη αναπηρία ή ίσο με 65%. , το ποσό θα είναι 470,9 ευρώ το μήνα, 36,9 ευρώ περισσότερο από το 2022.

Η κατώτατη σύνταξη υπέρ συγγενών θα τοποθετηθεί με το νέο έτος στα 239,4 ευρώ το μήνα, έναντι 220,7 ευρώ που είναι σήμερα.