Εκδόθηκε Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων για την πατάτα στις περιοχές Αιτωλοακαρνανίας, Αχαϊας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Κεφαλληνίας, Ζακύνθου και Ιθάκης.

Διαπιστώσεις

Διαπιστώθηκε σε όλες τις περιοχές ότι υπάρχουν πατατοφυτείες σε στάδιο ευαίσθητο στις προσβολές από την ασθένεια.
Η βαθμιαία άνοδος των θερμοκρασιών σε συνδυασμό με τις πρόσφατες βροχοπτώσεις επιτρέπει τη δημιουργία ιδιαίτερα ευνοϊκών συνθηκών για το ξεκίνημα προσβολών (βλ. γραφήματα) την ανάπτυξή του παθογόνου. Σποραδικά έχουν εμφανιστεί κηλίδες Περονοσπόρου. Οι τελευταίες βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με τη διάρκεια διύγρανσης του φυλλώματος και τη θερμοκρασία,
δημιουργούν συνθήκες για την έναρξη των προσβολών, σύμφωνα με τη σχετική Προειδοποίηση.

Συστάσεις

Featured Image

Οι φυτείες που βρίσκονται σε ευαίσθητο στάδιο προσβολής από την ασθένεια (ύψος μεγαλύτερο από 15-20 εκ.) πρέπει να προστατεύονται με 7-ήμερες επεμβάσεις. Να ληφθεί υπόψη η ανάγκη κάλυψης και του νέου φυλλώματος. Η προστασία για τον Περονόσπορο πρέπει να είναι κυρίως προληπτική,αναφέρει το έγγραφο της Υπηρεσίας.

Με τις τιμές λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών στα ύψη, το κόστος παραγωγής στο ζενίθ και τους αγρότες ανυποστήρικτους να δούμε αν θα μείνει έστω μία πατάτα. Δεν αρκεί το δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων για να σωθεί η σοδειά, αλλά το ΥπΑΑΤ θα πρέπει να βάλει το χέρι στη τσέπη σε μια εποχή που οι αγρότες δεν μπορούν να πάρουν ανάσα από τα κόστη.

Agrogata