Οι τελευταίες πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν από το Υπουργείο Γεωργίας της Πορτογαλίας για το Xylella fastidiosa επιβεβαιώνουν ότι τα συμπτώματα αυτού του βακτηρίου έχουν ανιχνευθεί σε συνολικά 75 είδη φυτών, συμπεριλαμβανομένων όλων των κύριων τύπων εσπεριδοειδών που υπάρχουν στην Κοινότητα της Βαλένθια (μανταρίνι, πορτοκάλι, λεμόνι και γκρέιπφρουτ), τον ελαιώνα, το αμπέλι, τη ροδακινιά, την κερασιά, τα καλλωπιστικά φυτά (δάφνη, λεβάντα, πικροδάφνη, τριαντάφυλλο κ.λπ.) ή τη βελανιδιά. Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία που επικαιροποιήθηκαν τον Δεκέμβριο, η ασθένεια έχει εξαπλωθεί σε δέκα νέες πόλεις σε τρία συμβούλια στην περιοχή του Πόρτο.

Αντιμέτωπη με αυτές τις επίσημες αποκαλύψεις, η Ένωση Αγροτών της Βαλένθια (AVA-Asaja) εκφράζει την «εξαιρετική ανησυχία της για το ποσοτικό και ποιοτικό άλμα στην επέκταση του Xylella fastidiosa στη γειτονική χώρα, επειδή αποτελεί εκθετικό κίνδυνο τόσο για την ισπανική όσο και για την ευρωπαϊκή γεωργία». .

Featured Image

Για το λόγο αυτό, η οργάνωση υπό την προεδρία του Cristóbal Aguado προτρέπει τις διοικήσεις της Πορτογαλίας και της Ισπανίας να λάβουν ακραία μέτρα ελέγχου για να σταματήσουν την εξέλιξη και να αποτρέψουν την εισαγωγή αυτής της ασθένειας, καθώς και του φορέα μετάδοσης του Huanglongbing (HLB). Trioza erytreae που βρίσκεται ήδη στο Algarve , όλο και πιο κοντά στις φυτείες εσπεριδοειδών της Huelva.

Από αυτή την άποψη, η AVA-Asaja συμμετέχει σε δύο ερευνητικά προγράμματα που στοχεύουν στην πρόληψη της HLB. Από τη μια πλευρά, το LIFE Vida for Citrus προσπαθεί να προστατεύσει τον τομέα των εσπεριδοειδών αναπτύσσοντας φυτά ανθεκτικά στην ασθένεια και με την ιδέα της καθιέρωσης πολιτιστικών πρακτικών με σεβασμό με το περιβάλλον. Από την άλλη πλευρά, το πρόγραμμα H2020 Pre-HLB στοχεύει στην εφαρμογή προληπτικών δράσεων για τον περιορισμό της πιθανής εισαγωγής του HLB και τη μείωση των οικονομικών του επιπτώσεων στην ΕΕ.