Πριν από ένα χρόνο η Χρυσάνθη Καπέλη δημιούργησε, από το μηδέν, μια φάρμα αναπαραγωγής και πάχυνσης βοοειδών στην Στράτο Αιτωλοακαρνανίας. Αγόρασε την έκταση, τα ζώα, ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στην εκτροφή και σε περίπου 10 μήνες θα δώσει στην αγορά το δικό της βιολογικό κρέας. Εντυπωσιακή λεπτομέρεια; Η Χρυσάνθη είναι μόλις 24 ετών. Μιλά για την διαδρομή και τις συμπτώσεις της ζωής που, από οικονομολόγο, την έκαναν κτηνοτρόφο.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη Ρούλα Φλώρου

Κάθε νέα μέρα, τον τελευταίο χρόνο, ξεκινά με τους νέους της φίλους. Τους ταΐζει, τους ποτίζει, κυρίως όμως τους μιλά και όλα αυτά υπό τους ήχους της κλασσικής μουσικής. Λίγη ώρα από το Αγρίνιο, μίλια όμως μακριά από την παλιά της ζωή, η οικονομολόγος Χρυσάνθη Καπέλη απολαμβάνει την σκληρή δουλειά στην φάρμα αναπαραγωγής και πάχυνσης βοοειδών που διατηρεί. Η 24χρονη κτηνοτρόφος εξηγεί πως, από το κοστούμι, πέρασε στις γαλότσες και από το γραφείο στο στάβλο χωρίς μάλιστα να υπάρχει οικογενειακή παράδοση.

Η Χρυσάνθη Καπέλη σπούδασε στην Πάτρα Οικονομικές Επιστήμες και επέστρεψε στο Αγρίνιο χωρίς να είναι απόλυτα σίγουρη για το ποιο θα είναι το επαγγελματικό της περιβάλλον. Εργάστηκε σε λογιστικό γραφείο για περίπου ένα χρόνο και βρέθηκε στην Κρήτη κατά την διάρκεια 5μηνης απασχόλησης στην ΠΑΣΕΓΕΣ. Εκεί η επαφή της με τους παραγωγούς ήταν κάτι σαν αποκάλυψη. Γύρισε πίσω και, αφού το συζήτησε με τον 20χρονο αδερφό της Βασίλη, πήρε τη μεγάλη απόφαση. Ανακοίνωσε ότι θα γίνει κτηνοτρόφος.

«Μέχρι τότε δεν το είχα σκεφθεί ποτέ. Δεν υπήρχε παράδοση στην οικογένεια. Ξεκινήσαμε πριν από ένα χρόνο την προσπάθεια και πριν από 7 μήνες δημιουργήσαμε τις σταβλικές εγκαταστάσεις έκτασης 1.000 τ.μ. Σήμερα έχουμε 80 μοσχάρια και 1 ταύρο, ενώ στην φάρμα μας έχουν γίνει 14 γέννες Είναι αποκλειστικά φάρμα πάχυνσης, βιολογική, και στόχος μας είναι να φθάσουμε τις 200 μάνες».

Η Χρυσάνθη είναι ένα νέο και δροσερό κορίτσι. Αν τη δεις στο δρόμο, δύσκολα θα σκεφθείς ότι δουλεύει τόσο σκληρά για τον στόχο της. Οι φίλοι και οι συμφοιτητές της ακόμη δεν μπορούν να πιστέψουν ότι έγινε κτηνοτρόφος. Πόσο μάλλον αν σκεφθείς ότι στη ζωή της δεν είχε καν κατοικίδιο ζώο. Τώρα, για να μπορεί να σηκώνει τις μπάλες με το τριφύλλι, ξεκίνησε γυμναστήριο.

«Το πρωί πηγαίνω και καθαρίζω τις ταΐστρες. Θα ρίξω την τροφή, το νερό, θα καθίσω να τους κάνω παρέα, στα μικρότερα έχω δώσει ονόματα που κάποια από αυτά ανταποκρίνονται. Συμπεριφέρονται σαν κατοικίδια, κάθονται να τα χαϊδέψεις και, αν δεν το κάνεις, σου τρίβονται. Το απόγευμα βγαίνουν για βοσκή. Την πρώτη μέρα που ήρθα σε επαφή, μου είχε φανεί περίεργο και ρώτησα τον μπαμπά μου πότε θα τα κάνουμε μπάνιο. Χαζή ερώτηση. Τώρα το ξέρω. Απλά δεν είχα σκεφθεί ποτέ τι κάνει ένας κτηνοτρόφος. Φοράω γάντια, γαλότσες, φόρμα. Έχω γίνει πιο απλή στην καθημερινότητά μου».

Featured Image

Σε ένα ταξίδι στην Ημαθία, μαζί με τον πατέρα της Ηλία, επισκέφθηκε μια φάρμα όπου τα μοσχάρια ακούν κλασσική μουσική 12 ώρες την ημέρα. Όταν επέστρεψε έκανε την έρευνά της και ανακάλυψε ότι οι αγελάδες που εκτρέφονται ακούγοντας κλασσική μουσική παράγουν κρέας πλούσιο σε Ω3 λιπαρά. Έτσι σκέφθηκε να το εφαρμόσει Και να σκεφθείς ότι μοσχαράκια είχε δει στη ζωή της μόνο μέσα από το αυτοκίνητο σε οικογενειακές εκδρομές στην εξοχή. Τότε τα φοβόταν. Τώρα, όπως λέει, ξέρει ότι είναι καλά ζώα και ήρεμα. Και μαζί τους αγχώθηκε μόνο μια φορά.

«Είχαμε μια δύσκολη μέρα, όταν ξεγεννήσαμε αγελάδα. Δεν το είχαμε σκεφθεί. Αναγκαστήκαμε να το κάνουμε. Ήταν δύσκολο, είχαμε αγχωθεί. Αλλά θέλω να σας πω ότι αυτό το επάγγελμα για μένα είναι και ευχαρίστηση. Π.χ. δεν περίμενα ποτέ ότι θα ξυπνούσα ένα πρωί και θα φύτευα πατάτες και αγγουράκια, ντομάτες και φράουλες. Περνώ πολύ ωραία. Πολλές φορές πηγαίνω μαζί με τη μητέρα και την αδερφή μου. Έχω παρασύρει και τους φίλους μου στην εξοχή».

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΑΣ Αγρινίου ο νομός μας κατέχει στην Βιολογική Κτηνοτροφία το 30% του συνόλου των αιτήσεων της χώρας. Την ίδια ώρα η Ε.Ε. αποτελεί σημαντικό παραγωγό βόειου – μοσχαρίσιου κρέατος αντιπροσωπεύοντας το 15-16% της παγκόσμιας παραγωγής. Σε επίπεδο εξαγωγών η Ε.Ε. ξεπέρασε τα 5,5 δις ευρώ. Στην Ελλάδα εκτρέφονται περίπου 500.000 βοοειδή (117.971 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, 299.000 βοοειδή κρεατοπαραγωγής, 1.000 βουβάλια) ενώ παράγονται περίπου 750.000 τόνοι αγελαδινού γάλακτος και 65.000 τόνοι βόειου – μοσχαρίσιου κρέατος. Με αυτά τα δεδομένα η κτηνοτροφία θα μπορούσε να είναι μια ελπιδοφόρα προοπτική για τους νέους αγρότες.

«Ως νέα αγρότισσα βλέπω ότι δεν έχουμε βοήθεια από τη νέα ΚΑΠ. Εγώ σκέφθηκα ν’ ασχοληθώ γιατί το 90% του μοσχαρίσιου κρέατος είναι εισαγωγής, χωρίς να γνωρίζουμε την ποιότητά του, και μόλις το 10% είναι ντόπιο προϊόν. Πόσο μάλλον όταν είναι βιολογικό. Αλλά το κόστος των ζωοτροφών έχει εκτιναχθεί και οι επιδοτήσεις καθυστερούν. Εγώ κινήθηκα με δικά μου κεφάλαια. Ενημερώνομαι μόνη μου από site, παρακολουθώ άλλες φάρμες και τη δράση τους. Έχω επισκεφθεί με τον πατέρα μου κάποιες από αυτές, είτε για ν’ αγοράσουμε, είτε για να δούμε. Μαζί με τον αδερφό μου και τον πατέρα μου κυνηγάμε τους στόχους μας».

Από νεαρή οικονομολόγος, αφοσιωμένη κτηνοτρόφος. Η Χρυσάνθη είναι από αυτά τα νέα παιδιά που, αν και θα μπορούσε, δεν επέλεξε τη λύση του γραφείου. Που είδε τη δυσκολία ως μια μεγάλη ευκαιρία. Η νεαρή Αγρινιώτισσα βεβαιώνει ότι τίποτα δεν μπορεί να την απογοητεύσει γιατί έχει τα όνειρά της. Και, όπως όλα δείχνουν, σύντομα θα τα εκπληρώσει. Όχι και τόσο κακός απολογισμός για κάποια που ξεκίνησε μόλις πριν από έναν χρόνο και στηρίχθηκε μόνο στην σκληρή δουλειά και την επιμονή της. Η Χρυσάνθη Καπέλη είναι ίσως η πιο τρανταχτή απόδειξη ότι υπάρχει και αυτή η Ελλάδα, των νέων που τολμούν να ονειρεύονται και να παλεύουν σκληρά για φθάσουν στον στόχο τους.

Πηγή: agriniovoice