Δεν υπάρχει πουθενά ελιά και στην Ελλάδα κάποιοι την θέλουν στο τζάμπα.

Οι παραγωγοί αναμένουν την πιο αδύναμη συγκομιδή εδώ και έναν αιώνα, σύμφωνα με την Asaja Sevilla.

Το τμήμα της Ένωσης Νέων Αγροτών και Κτηνοτρόφων με έδρα τη Σεβίλλη ανέφερε ότι θα συγκομιστούν περίπου 406,000 τόνοι επιτραπέζιων ελιών, μείωση 38 τοις εκατό σε σύγκριση με την υψηλή συγκομιδή του προηγούμενου έτους, των 659,000 τόνων.

Η καλύτερη ιστορική ξηρασία και ο έντονος καύσωνας στην Ισπανία, ο οποίος είχε ήδη καθυστερήσει τη συγκομιδή λόγω έλλειψης ωρίμανσης, έκανε πολλά δέντρα να αποξηρανθούν ή να ρίξουν τις ελιές τους για να εξοικονομήσουν νερό. οι ελλείψεις συνεχίστηκαν. Ο σύλλογος προειδοποίησε επίσης ότι η ζημιά σε ορισμένα δέντρα μπορεί να είναι πιο μακροπρόθεσμη.

Ο Asaja Sevilla πρόσθεσε ότι αν δεν υπήρχαν τα σημαντικά τελικά αποθέματα επιτραπέζιων ελιών του περασμένου έτους, 429,000 τόνοι, ορισμένες κονσερβοποιίες και εξαγωγείς μπορεί να μην είχαν απομείνει να πουλήσουν στην εγχώρια αγορά μετά την εκπλήρωση των εξαγωγικών τους υποχρεώσεων.

Μακριά από την Ισπανία, η Asaja Sevilla δήλωσε ότι αναμένει η παραγωγή να αυξηθεί κατά 35% και να φτάσει τους 223,000 τόνους στην Ελλάδα, παρά την πρόσφατη χαλαζόπτωση που προκάλεσε ζημιές στα δέντρα στη βόρεια χερσόνησο της Χαλκιδικής.

Featured Image

Η ένωση αναμένει επίσης ότι η παραγωγή επιτραπέζιων ελιών θα αυξηθεί κατά 62 τοις εκατό στην Αίγυπτο, φτάνοντας τους 808,000 τόνους.

Ο υπόλοιπος κόσμος αναμένεται να αντιμετωπίσει σημαντικές μειώσεις της παραγωγής, με σημαντικές μειώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες (-59 τοις εκατό), την Πορτογαλία (-19 τοις εκατό), την Ιταλία (-17 τοις εκατό), το Μαρόκο (-17 τοις εκατό) και την Αργεντινή (- 4 τοις εκατό).

Συνολικά, η παγκόσμια παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς αναμένεται να φθάσει τους 1.7 εκατομμύρια τόνους, αύξηση 3 τοις εκατό από πέρυσι αλλά 5 τοις εκατό κάτω από τον κυλιόμενο μέσο όρο της πενταετίας.

Ωστόσο, μια κακή συγκομιδή δεν είναι απαραίτητα κακά νέα για όλους στον κλάδο. Η Asaja Sevilla αναμένει ότι οι τιμές της επιτραπέζιας ελιάς θα αυξηθούν λόγω της μείωσης της παραγωγής και της αύξησης του κόστους των εισροών.

Η αναμενόμενη αύξηση των τιμών τροφοδοτείται εν μέρει από την αναμενόμενη αύξηση των εισαγωγών από τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της κακής συγκομιδής τους.

Ο Asaja Sevilla πρόσθεσε ότι ο άλλος λόγος για την αύξηση των τιμών είναι αποτέλεσμα της αύξησης κατά 120 τοις εκατό στο κόστος του ντίζελ, μια αύξηση 180 τοις εκατό στο κόστος της ενέργειας και ένα 100 τοις εκατό αύξηση του κόστους των λιπασμάτων.