Κατόπιν της κυβερνητικής δήλωσης περί εξόδου από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος «Φραγκούλης», έθεσε ως κορυφαίο στόχο να διορθώσει μια τεράστια αδικία που έπληξε τους Έλληνες γαλακτοπαραγωγούς: το «φρέσκο γάλα 11 ημερών», που αποκλήθηκε έτσι το 2015 κατόπιν «μνημονιακών πιέσεων», όπως διέρρεαν τα μέσα.

Ο Εμμανουήλ Φράγκος, με γραπτή ερώτησή του προς την Επιτροπή, πέτυχε μια μεγάλη νίκη για την Ελλάδα, αποσπώντας δήλωση του Επιτρόπου Γεωργίας, κ. Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια του κάθε κράτους-μέλους το τι ορίζει ως «φρέσκο γάλα». Απαντώντας στην ερώτηση του Έλληνα Ευρωβουλευτή, ο Επίτροπος αναφέρει ρητά πως «δεν υπήρχε δέσμευση στο πλαίσιο του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας για τον ορισμό του φρέσκου γάλακτος», αφήνοντας να εννοηθεί ότι κατά τη μνημονιακή περίοδο, κάποιες συμφωνίες έγιναν εν κρυπτώ, καθορίζοντας τις προτεραιότητες δύο ελληνικών κυβερνήσεων.

Featured Image

Τέλος, ο κ. Βοϊτσεχόφσκι αναφέρθηκε στη σημασία σαφών και κατανοητών ενδείξεων, ώστε να μην παραπλανάται ο καταναλωτής. Είναι χρήσιμο να σημειωθεί ότι το «φρέσκο γάλα 11 ημερών», ως επί το πλείστον, εισάγεται από την Κεντρική Ευρώπη, που λόγω μαζικής παραγωγής μπορεί να εξαχθεί σε χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας όπως η Ελλάδα, ως ένα προϊόν με χαμηλότερο κόστος παραγωγής που όμως είναι σαφώς κατώτερης θρεπτικής αξίας και ανταγωνίζεται αθέμιτα την ελληνική παραγωγή, παραπλανώντας τον καταναλωτή.

Ο Εμμανουήλ Φράγκος, κατόπιν της σαφούς απάντησης του κ. Βοϊτσεχόφσκι, ζητεί την ανάκληση της προφανώς άτυπης δέσμευσης της Ελλάδας, έναντι κάποιων ευρωπαίων εταίρων για το φρέσκο γάλα. Βγαίνοντας από την ενισχυμένη εποπτεία δεν έχουμε λόγο πλέον να κάνουμε ταπεινωτικές παραχωρήσεις. Χωρίς κανένα εμπόδιο πλέον, η επαναφορά του χαρακτηρισμού «φρέσκου» μόνο για το γάλα των 5 ημερών είναι μονόδρομος ώστε να δοθεί προτεραιότητα των καταναλωτών στο ελληνικό γάλα και τον Έλληνα γαλακτοπαραγωγό.