Τέσσερις ιδιώτες κατέχουν κάθε σιλό που υπάρχει από την Ορεστιάδα έως την Καλαμάτα – αφού οι περιουσίες συνεταιρισμών πέρασαν στις τράπεζες και εκείνες τις πούλησαν ή νοίκιασαν ή τις ανέλαβαν εκκαθαριστές – με αποτέλεσμα οι αγρότες να μην έχουν που να αποθηκεύσουν τα σιτηρά τους, τον κόπο τους και τελικά να αναγκάζονται να τα δίνουν όπως – όπως σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή, επισήμανε μιλώντας Στο Κόκκινο ο Γιάννης Γάγγος, αγρότης στη Βοιωτία με πολυετή συνδικαλιστική πείρα.

Στη Μαρία Θανασούλια και στον Κώστα Σαββόπουλου εξήγησε ότι αυτοί οι επιχειρηματίες αγόρασαν πέρυσι τα σιτάρια – που είναι χρηματιστηριακό προϊόν – σε εξευτελιστικές τιμές από 0,24 έως 0,28 ευρώ το κιλό και το πωλούσαν τον Σεπτέμβριο 0,55 ευρώ, δηλαδή διπλάσια τιμή.

Όπως τόνιζε αυτό είχε επιπτώσεις στον καταναλωτή με τις αυξημένες τιμές στα άλευρα και όλα τα σχετικά προϊόντα. Και όλα αυτά έγιναν πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία και πριν την ενεργειακή κρίση γιατί η κυβέρνηση κάνει πλάτες σε αυτούς τους τέσσερις μεγαλοεμπόρους, που φορτώνουν τα καράβια.

Featured Image

Ο κ. Βάγγος εξήγησε ότι ζητούν από την κυβέρνηση – αν και δεν εισακούγονται – τα σιλό και όλες οι αποθήκες να περάσουν σε χέρια υγιών συνεταιρισμών, ώστε να μείνουν σε χέρια αγροτών και να τρώει ο κόσμος φτηνό ψωμί.

https://www.avgi.gr/gallery/podcasts/416535_i-kybernisi-kanei-plates-stoys-4-idiotes-poy-katehoyn-silo-ektoxeyontas-tis