Καλλιέργησαν με υψηλότατο κόστος, αλλά κινδυνεύουν να πάρουν ψίχουλα ενώ τα παπαγαλάκια άρχισαν να μιλάνε για μειώσεις εν μέσω ξηρασίας στην ΕΕ.

Μειωμένη μέχρι και 40% σε σχέση με πέρυσι αναμένεται να είναι φέτος η τιμή του σιταριού, εξέλιξη που προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό στους παραγωγούς του κάμπου της Μαγνησίας αφού έχουν ήδη σπείρει τα χωράφια τους με υψηλό κόστος.
Σε λίγες εβδομάδες αναμένεται να αρχίσει και η συγκομιδή των σιτηρών και οι αγρότες ήδη παρακολουθούν τις τιμές. Μάλιστα οι εξελίξεις στην Ουκρανία και με τη μη διάθεση ευρωπαϊκών χωρών να λάβουν άλλο μαλακό σιτάρι, καθώς υπάρχει απόθεμα, οδηγούν στην πτώση των τιμών.

«Αυτή η πτώση επηρεάζει την τιμή και στο σκληρό σιτάρι που παράγεται στην Ελλάδα και το οποίο επίσης εξάγεται σε μεγάλο βαθμό.

Ο αγροτοσυνδικαλιστής από τον Αλμυρό κ. Χρήστος Πάντζιος σημείωσε πως «πέρυσι η τιμή στο κιλό του σιταριού πωλούταν γύρω στα 50 λεπτά και φέτος αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω στα 30 λεπτά, δηλαδή θα υπάρχει μια μείωση γύρω στο 40%. Ήδη οι εξαγωγές που γίνονται έχουν τιμές ακόμη και κάτω από τα 30 λεπτά το κιλό. Αυτό συμβαίνει, γιατί υπάρχει απόθεμα σε σιτάρι στις ευρωπαϊκές χώρες και η ζήτηση συνεπώς είναι μειωμένη. Το σιτάρι μένει στην Ευρώπη, δεν εξάγεται στον υπόλοιπο πλανήτη, και έτσι πέφτουν οι τιμές. Όμως αυτή η εξέλιξη επιβαρύνει ιδιαίτερα εμάς τους παραγωγούς, καθώς καλλιεργήσαμε με υψηλό κόστος στο πετρέλαιο κίνησης, αλλά και στα λιπάσματα. Για να καλύψει το κόστος καλλιέργειας ένας παραγωγός από το σιτάρι φέτος, θα πρέπει από το κάθε στρέμμα να βγάλει γύρω στα 400 κιλά, κάτι που είναι δύσκολο και θα εξαρτηθεί από τον καιρό».

Featured Image

Ο ίδιος σημείωσε πως καθοδικά θα κυμανθούν οι τιμές τόσο για το κριθάρι όσο και για το καλαμπόκι. Αυτές οι εξελίξεις είναι αρνητικές για εμάς τους παραγωγούς, από την άλλη οι κτηνοτρόφοι μπορούν να ελπίζουν ότι από το ερχόμενο φθινόπωρο θα μπορούν να σιτίζουν με λιγότερο κόστος τα ζώα τους».

Ο κ. Πάντζιος αναφέρθηκε και στις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών σημειώνοντας πως μόνο καλό έκαναν, καθώς χρειάζονταν αυτή την περίοδο μετά την ανομβρία του χειμώνα και του Μαρτίου, ενώ δεν προξένησαν και ζημιές στις καλλιέργειες. Μετά τις βροχές θα μπορέσουμε να μπούμε να δουλέψουμε στα χωράφια μας πιο άνετα. Είμαστε στην εαρινή περίοδο και τα καλαμπόκια μας έχουν σπαρθεί, ενώ οι βροχές βοήθησαν πολύ και τα σιτηρά για να αναπτυχθούν. Αναμένουμε, δηλαδή καλές παραγωγές σε αυτά τα είδη».

Πηγή: e-thessalia.gr