Featured Image

Στόχος να περιορίσει την άνοδο των εγχώριων τιμών.

Η Κίνα ανακοίνωσε περιορισμούς στις εξαγωγές καλαμποκάλευρου, σε μια ένδειξη ότι η χώρα με τις μεγαλύτερες εισαγωγές καλαμποκιού στον κόσμο είναι πιθανόν να ανησυχεί για προβλήματα στην εγχώρια προσφορά, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Η κυβέρνηση της Κίνας ζήτησε από τις εταιρείες να αναστείλουν πλήρως τις εξαγωγές προκειμένου να σταθεροποιήσουν τις τιμές του καλαμποκιού και να περιορίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις, ανέφερε ο Ma Wenfeng, ανώτερος αναλυτής στην Beijing Orient Agribusiness Consultant Co.

Παρά τον σχετικά μικρό όγκο των κινέζικων εξαγωγών, η κίνηση υπογραμμίζει τις ανησυχίες του Πεκίνου για τις προμήθειες σιτηρών και κυρίως την αύξηση των τιμών.

Η Κίνα εισάγει καλαμπόκι κυρίως από τις ΗΠΑ, οι οποίες ενδέχεται να έχουν φέτος πιο περιορισμένη συγκομιδή και την Ουκρανία, που λόγω του πολέμου δυσκολεύεται να εξάγει το καλαμπόκι της.

Featured Image

«Οι τιμές του καλαμποκιού είναι υψηλές και χωρίς την Ουκρανία που εξήγαγε φθηνό καλαμπόκι, είναι δύσκολο να βρεθεί άλλη πηγή προμήθειας καλαμποκιού σε προσιτές τιμές», είπε ο Ma.

«Οι εξαγωγές καλαμποκάλευρου θα αύξαναν περαιτέρω τις εγχώριες τιμές».

Τα τελωνειακά στοιχεία δείχνουν ότι οι εξαγωγές καλαμποκάλευρου της Κίνας μειώθηκαν σε μόλις 900 τόνους τον Αύγουστο από περισσότερους από 40.000 τόνους τον Ιούλιο και 23.240 τόνους ένα χρόνο νωρίτερα.

Το προϊόν αποστέλλεται κυρίως στις Φιλιππίνες, την Ινδονησία, την Ταϊλάνδη και τη Μαλαισία.

Οι παγκόσμιες τιμές αναφοράς του καλαμποκιού έχουν εκτιναχθεί περίπου 15% φέτος λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των δυσμενών καιρικών συνθηκών σε μεγάλες περιοχές παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ευρώπης.