Η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, Καινοτομίας και Κατάρτισης Τροφίμων του Υπουργείου Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων επεξεργάζεται μια διάταξη που στοχεύει στην προστασία της χρήσης γης σε αρδευόμενες εκτάσεις γενικού ενδιαφέροντος, με λίγα λόγια προσπαθεί να σταματήσει την ανάπτυξη «τοποθέτηση» σε αυτά τα εκτάρια διαφορετικών εγκαταστάσεων παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στην προαναφερθείσα διάταξη, η οποία υπογραμμίζει τη σημασία που έχει η άρδευση για την οικονομική ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών και την εγκατάσταση πληθυσμού στις περιοχές αυτές, υπογραμμίζεται «Ό,τι αντιπροσωπεύει την εγκατάσταση υποδομών φωτοβολταϊκών πάνελ ή άλλες δραστηριότητες, σε μεγάλη κλίμακα, σε η σχέση με την απόσυρση της γεωργικής γης, την αδράνεια που προκαλούν, την εξάλειψη της εργασίας που οδηγεί σε ερήμωση, καθώς και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που συνεπάγονται, οδήγησαν στο γεγονός ότι οι διοικήσεις και οι αγροτικές οργανώσεις κάθε είδους ζητούν την εμφάνιση ένας κανονισμός που ρυθμίζει όλη αυτή τη δραστηριότητα».

Featured Image

Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο Γεωργίας έχει κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός και εργάζεται σε αυτό, στο οποίο διασφαλίζει ότι «οι εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που αποτελούνται από εγκαταστάσεις ή βιομηχανικά πάρκα και τις βοηθητικές υποδομές τους, όπως φωτοβολταϊκά, δεν επιτρέπεται να εγκρίνονται σε αγροτική γη. και η αιολική ενέργεια, μεταξύ άλλων, σε αυτές τις χώρες: α) στις οποίες έχουν αναπτυχθεί αρδευόμενες εκτάσεις, είτε μέσω της μετατροπής από όμβριες σε αρδευόμενες, είτε μέσω εκσυγχρονισμού υφιστάμενων αρδευόμενων εκτάσεων, που έχουν κηρυχθεί γενικού ενδιαφέροντος για το κράτος και έχουν λάβει δημόσιες επενδύσεις.

Η εν λόγω απαγόρευση θα ισχύει για πενήντα χρόνια από την παράδοση του έργου ή τη θέση σε λειτουργία των υποδομών. β) Βρίσκεται σε αρδεύσιμες εκτάσεις που δηλώνονται γενικού ενδιαφέροντος για το Δημόσιο όπου δεν έχει πραγματοποιηθεί δημόσια επένδυση, αλλά προβλέπεται μέσω Γενικού Σχεδίου Μετασχηματισμού. Από τη διάταξη αυτή εξαιρούνται από την απαγόρευση αυτή εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που συνδέονται με τη λειτουργία και τη λειτουργικότητα των εγκαταστάσεων άρδευσης. Η άρδευση στην Ισπανία, επιβεβαιώνουν από το Υπουργείο Γεωργίας, είναι ένας από τους πυλώνες της αγροτικής ανάπτυξης και της επισιτιστικής ασφάλειας και βασικό στοιχείο του αγροδιατροφικού μας συστήματος. Η αρδευόμενη έκταση στην Ισπανία αντιπροσωπεύει το 23% της ωφέλιμης γεωργικής έκτασης (SAU), παρόλο που είναι ένα μικρό ποσοστό της SAU, συνεισφέρει λίγο περισσότερο από 65% στην Τελική Φυτική Παραγωγή και 2,4% στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν του χώρα και απασχολεί το 4% του απασχολούμενου πληθυσμού της. agronewscastillayleon