Featured Image

Οι τιμές του σιταριού αυξήθηκαν κατά 3% μετά την έκρηξη του φράγματος Kakhovka στη νότια Ουκρανία στις 6 Ιουνίου, σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης δεδομένων αγοράς Barchart Trader.

Η τιμή διαμορφώνεται τώρα στα 6,4 δολάρια ανά μπούσελ.

“Το σιτάρι ανέβηκε κατά 3% – έτσι αντέδρασαν οι αγορές στην καταστροφή του υδροηλεκτρικού σταθμού Kakhovka”, δήλωσε ο Oleh Nivievskyi, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου.

Ο Nivievskyi έγραψε στο Telegram ότι οι αγορές αναμένουν μια “κλιμάκωση”.

Η Νότια Επιχειρησιακή Διοίκηση της Ουκρανίας ανέφερε νωρίς το πρωί ότι οι ρωσικές δυνάμεις ανατίναξαν το φράγμα Kakhovka, προκαλώντας μαζικές πλημμύρες σε χωριά και πόλεις του ποταμού Dnipro.

Featured Image

Η εκκένωση των αμάχων βρίσκεται σε εξέλιξη, με 1.300 άτομα να έχουν μεταφερθεί μέχρι τις 3 μ.μ. τοπική ώρα.

Πολλές περιοχές μπορεί να χάσουν την πρόσβαση στην κύρια παροχή νερού ως αποτέλεσμα της καταστροφής, απειλώντας την τοπική γεωργική παραγωγή.

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι παραγωγοί λαχανικών στην πληγείσα περιοχή μπορεί να χάσουν 20.000 εκτάρια παραγωγικής γης.

Η Ουκρανία είναι ένας από τους κορυφαίους γεωργικούς παραγωγούς και εξαγωγείς στον κόσμο, καθώς τα σιτηρά της τροφοδοτούν πολλές χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.