O Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας, κ. Janusz Wojciechowski, κατά την ομιλία του στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών γεωργίας της G7 τόνισε τη συμπαράσταση του στον ουκρανικό λαό και τους Ουκρανούς αγρότες, ενώ παράλληλα υπογράμμισε τις δυσκολίες που εμφανίζονται ως συνέπεια του πολέμου για τα σιτηρά, τους ελαιούχους σπόρους και εν γένει τα εμπορεύματα, που προξενούν τριγμούς στην επισιτιστική ασφάλεια.

“Θα ήθελα να ξεκινήσω μοιράζομαι τη συμπάθεια, την υποστήριξη και την αλληλεγγύη μου με τον Υπουργό Leshchenko και με τον λαό της Ουκρανίας. Στην πατρίδα μου, την Πολωνία, λέμε: «Οι αγρότες μας ταΐζουν και μας υπερασπίζονται». Αυτό αναφέρεται στους ιστορικούς αγώνες μας για ελευθερία και στον ρόλο που έπαιξαν οι Πολωνοί αγρότες και οι άνθρωποι της υπαίθρου σε αυτόν τον αγώνα. Σήμερα, μπορούμε να πούμε σχεδόν το ίδιο για τους αγρότες της Ουκρανίας, καθώς υπερασπίζονται τη γη και τον λαό τους. Θα ήθελα να απευθύνω πρόσκληση στον κ. Leshchenko για μια διμερή κλήση, σε κάθε διαθέσιμη ευκαιρία, προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση για τους Ουκρανούς αγρότες και τη γεωργία επί τόπου και να συζητήσουμε τι μπορώ να κάνω υπό την ιδιότητά μου ως Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη Γεωργία.

Κύριε Leshchenko, κυρίες και κύριοι, χαιρετίζω τη χθεσινή δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ουκρανία και υποστηρίζει την Ουκρανία στην πορεία της προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια οικογένεια εθνών που βασίζεται στις αρχές της ειρήνης και της κυριαρχίας. Η απρόκλητη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας αποτελεί παραβίαση αυτών των αρχών, παραβίαση του διεθνούς δικαίου και παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ουκρανικού λαού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας. Και το κάνουμε με πράξεις, όχι μόνο με λόγια. Θέσαμε κυρώσεις χωρίς προηγούμενο και συνεχίζουμε να τις ενισχύουμε κάθε εβδομάδα. Ταυτόχρονα, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της παρέχουν ένα ασφαλές λιμάνι για εκατομμύρια αμάχους, κυρίως γυναίκες και παιδιά, που εγκαταλείπουν τη ζώνη μάχης. Η χώρα μου, η Πολωνία, ήταν στην πρώτη γραμμή εδώ. Υποδεχθήκαμε και θα συνεχίσουμε να υποδεχόμαστε τον λαό της Ουκρανίας με ανοιχτές αγκάλες. Όπως γνωρίζετε, η Ουκρανία είναι γνωστή ως το καλάθι του ψωμιού της Ευρώπης και οι επιπτώσεις των απερίσκεπτων ενεργειών της Ρωσίας στην επισιτιστική ασφάλεια γίνονται ήδη αισθητές στην Ουκρανία, την Ευρώπη και τον ευρύτερο κόσμο. Πρώτα και κύρια, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να εργάζεται με τις ουκρανικές αρχές, τις υπηρεσίες του ΟΗΕ και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις για την παροχή οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας για την αντιμετώπιση των ελλείψεων τροφίμων. Αυτή πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας.

Πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις του πολέμου στο διεθνές σύστημα αγροδιατροφής. Ακόμη και πέρυσι, η Ουκρανία και η Ρωσία ήταν οι δύο κύριοι εξαγωγείς σιτηρών και ελαιούχων σπόρων σε παγκόσμιο επίπεδο, αντιπροσωπεύοντας, για παράδειγμα, περίπου το 30% των εξαγωγών σιταριού παγκοσμίως. Η κατάσταση για εμπορεύματα όπως τα προϊόντα με βάση τον ηλίανθο μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολη, καθώς οι δύο χώρες παρέχουν σχεδόν το 80% του παγκόσμιου εμπορίου σε αυτές. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που οι τιμές αντιδρούν ήδη πολύ έντονα, πλησιάζοντας σε ιστορικά επίπεδα.

Υποστηρίζω την παρέμβαση του Υπουργού Özdemir σε σχέση με την εντολή του FAO και ενθαρρύνω τον FAO να παρουσιάζει τακτικές πληροφορίες και ενημερώσεις σχετικά με το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων.

Featured Image

Εμείς, οι G7, οφείλουμε, επίσης να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να βοηθήσουμε στην επίλυση αυτής της κρίσης. Πρέπει να το κάνουμε με γρήγορο και αποφασιστικό τρόπο. Πρέπει να βοηθήσουμε την Ουκρανία να ξαναβρεί την πολύτιμη θέση της στο διεθνές σύστημα αγροδιατροφής. Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι το παγκόσμιο σύστημα αγροδιατροφής, που εξακολουθεί να ανακάμπτει από τον αντίκτυπο της πανδημίας, δεν θα αναγκαστεί να υπομείνει άλλο ένα μεγάλο συστημικό σοκ.

Αν δεν ενεργήσουμε σθεναρά και επαρκώς, θα είναι οι πιο ευάλωτοι που θα αντιμετωπίσουν τα μεγαλύτερα δεινά.

Ελπίζω ότι η δήλωση που υιοθετούμε σήμερα θα αποτελέσει ένα πρώτο βήμα στην πορεία προς την αποκατάσταση της ειρήνης για την Ουκρανία, την αποκατάσταση του ζωτικού της ρόλου στο παγκόσμιο επισιτιστικό μας σύστημα και την αποκατάσταση της θέσης που δικαιούται στην οικογένεια των ειρηνικών και κυρίαρχων εθνών μας. Ευχαριστώ.”

Agrogata