Ακολουθεί η ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας με το ΚΙΝ.ΑΛ. κ. Δημήτρη Κωνσταντόπουλου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιο Γεωργαντά για την ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών στα αγροεφόδια.

Αναλυτικά:

Εκτός ελέγχου βρίσκεται η κατάσταση με τις τιμές των λιπασμάτων και των ζωοτροφών. Χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Αιτωλοακαρνανία αγωνιούν για το πως θα συνεχίσουν να καλλιεργούν τη γη τους και να εκτρέφουν τα ζώα τους, κάνοντας λόγο ακόμη και για οριστική εγκατάλειψη του επαγγέλματος.

Από τη μια οι υψηλές τιμές λιπασμάτων και ζωοτροφών και από την άλλη το κόστος ενέργειας συνθέτουν ένα κλίμα αποτρεπτικό στις καλλιέργειες και στις κτηνοτροφικές μονάδες της Αιτωλοακαρνανίας.

Ενδεικτικά, παρατίθενται κατωτέρω οι τιμές των βασικών λιμασμάτων και ζωοτροφών σήμερα σε σχέση με πέρυσι:

Η κατάσταση είναι πλέον κρίσιμη. Τα κυβερνητικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν για την αντιμετώπιση της ακρίβειας δεν αρκούν για να λύσουν το πρόβλημα, ενώ άλλα, όπως ο δανεισμός αγροτών μέχρι του ποσού των 25.000 € χωρίς εγγυήσεις σε αγρότες, δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί.

Ταυτόχρονα, η πρόταση για ενίσχυση μέσω κουπονιών (voucher), η οποία έχει κοστολογηθεί από την Ειδική Ομάδα που έχει συστήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ότι θα κυμανθεί στα 60-70 εκατ. ευρώ, με κάθε αγρότη να λαμβάνει ενίσχυση 150-200 ευρώ για κάθε τόνο λιπάσματος που αγοράζει, είναι προφανές ότι δεν επαρκεί για τη στήριξη των αγροτών.

Παραδείγματα:
Για έναν παραγωγό το 2021 για την καλλιέργεια ελιών σε 250 δένδρα, το κόστος λιπασμάτων ήταν 170 ευρώ, ενώ φέτος θα χρειαστεί σχεδόν το τριπλάσιο κόστος για ένα σχετικό φθηνό λίπασμα!

Featured Image

Για έναν παραγωγό σιτηρών και συγκεκριμένα στην καλλιέργεια καλαμποκιού για δυο βασικά λιπάσματα /στρ: 1 τσουβάλι 16-20-0 (σύνθετο λίπασμα) και 1 τσουβάλι νιτρική αμμωνία το κόστος το 2021 ήταν 17 +17=34 ευρώ. Σήμερα για τα αντίστοιχα 30+40=70 ευρώ, δηλαδή διπλάσια τιμή!

Αγρότες και κτηνοτρόφοι, τόσο στην Αιτωλοακαρνανία όσο και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας βλέπουν τους κόπους τους να βουλιάζουν. Ο πρωτογενής τομέας, η ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας χρήζει άμεσης βοήθειας.

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:


1.Σχεδιάζετε περαιτέρω μέτρα ενίσχυσης αγροτών και κτηνοτρόφων λύση για την αντιστάθμιση του κόστους παραγωγής από ρεύμα, λιπάσματα ζωοτροφές και καύσιμα; Αν ναι ποιο το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή τους;

2. Γιατί δεν έχει έως σήμερα ενεργοποιηθεί η δυνατότητα δανεισμού αγροτών μέχρι του ποσού των 25.000 € χωρίς εγγυήσεις στους παραγωγούς;

3. Σε ποιες ενέργειες έχετε μέχρι σήμερα προβεί για την άμεση πρόσβαση των αγροτών στα κουπόνια αγοράς λιπασμάτων (voucher), ώστε να περιορισθεί το αυξημένο κόστος που καταβάλλουν αυτό τον καιρό οι καλλιεργητές για λίπανση και θρέψη;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος