Επιστροφή στο παρελθόν της άναρχης λειτουργίας των διεπαγγελματικών οργανώσεων, καθώς και στην εξυπηρέτηση συμφερόντων, σε βάρος, τελικά, των αγροτών και των ελληνικών προϊόντων, συνιστά η πρόσφατα εκφρασθείσα δέσμευση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Βορίδη για κατάργηση της υπουργικής απόφασης που έβαζε τάξη στις εν λόγω οργανώσεις και η πρόθεσή του να αλλάξει συνολικά το πλαίσιο που η προηγούμενη κυβέρνηση θεσμοθέτησε προκειμένου να λειτουργήσουν, επιτέλους, σε υγιείς βάσεις.

Σχολιάζοντας τη σχετική, προχθεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το θέμα, ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σ. Αραχωβίτης, καταρχάς εξηγεί ότι το πλαίσιο λειτουργίας των διεπαγγελματικών οργανώσεων ήταν θολό και απαρχαιωμένο αφού χρονολογούνταν από το 2000, με αποτέλεσμα να υπάρχει για χρόνια ασαφές τοπίο και διαρκής έντονη αμφισβήτηση της αντιπροσωπευτικότητας για τις διεπαγγελματικές οργανώσεις που είχαν τύχει αναγνώρισης.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει, “ο ρόλος τους στην υποστήριξη και προώθηση των σημαντικών κλάδων των γεωργικών μας προϊόντων ήταν ελλειμματικός, αν όχι παντελώς ανεπαρκής”.

Όπως επισημαίνει, “πιστεύοντας στον θεσμό των διεπαγγελματικών οργανώσεων και στη σημασία της υγιούς ανάπτυξής τους, για μας ήταν απόλυτη προτεραιότητα να ενισχύσουμε το πλαίσιο λειτουργίας τους, με διττό στόχο:

Featured Image

– να προστατεύσουμε -σε αντιστοιχία με ό,τι συμβαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες- τα εθνικά προϊόντα μας, όπως τη φέτα, την ελιά και το ελαιόλαδο, το κρασί, το κρέας και το βαμβάκι, και

– το όφελος να το καρπώνονται πρώτα και κύρια οι πραγματικοί παραγωγοί”.

Αναφέρεται στην “επίμαχη” απόφαση που διαμορφώθηκε κατόπιν διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους, την οποία και υπέγραψε στις 14 Ιουνίου 2019, με πρωταρχικό στόχο ακριβώς να υπάρξει το σαφές και ενιαίο, κατά το δυνατόν, πλαίσιο, ώστε οι διεπαγγελματικές οργανώσεις να επιτελούν τον ρόλο τους, με την ισόρροπη εκπροσώπηση μεταξύ παραγωγών και μεταποιητών και εξαγωγέων, αλλά και με ιδιαίτερο βάρος στο να αναστραφεί το υφιστάμενο καθεστώς που λειτουργούσε για την εξυπηρέτηση μικροσυμφερόντων και όχι των παραγωγών.

Κατά τον Σ. Αραχωβίτη, οποιαδήποτε επιστροφή στην εξυπηρέτηση και αναπαραγωγή των παγιωμένων για χρόνια συμφερόντων, που λυμαίνονταν τον χώρο και που πιέζουν στην επαναφορά τής χωρίς κανόνες λειτουργίας των διεπαγγελματικών οργανώσεων που-σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου- επιχειρείται σήμερα, θα επαναφέρει τα σημαντικά προϊόντα μας και τη μεγάλη πλειοψηφία των γεωργών και κτηνοτρόφων της χώρας μας σε πλήρες τέλμα.