Featured Image

Εντός των επόμενων ημερών θα πάρουν το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων της ενίσχυσής τους οι νέοι αγρότες της περιοχής μας, καθώς ολοκληρώθηκαν από την περιφέρεια οι διαδικασίες αξιολόγησης και οι καταστάσεις με τα ποσά έχουν σταλεί ώστε να πιστωθούν οι λογαριασμοί τους.

Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό χθες ο εντεταλμένος Αγροτικής Οικονομίας Φιλήμονας Ζαννετίδης, τα ποσά που δικαιούνται οι νέοι αγρότες κυμαίνονται από περίπου 35.000 ευρώ έως 40.000 ευρώ και εντός των ημερών θα λάβουν το 70% του ποσού της επιδότησης που δικαιούνται.

«Έχει ολοκληρωθεί από την περιφέρεια η αξιολόγηση και η αποστολή των καταστάσεων των νέων αγροτών που έχουν ενταχθεί με την τρίτη πρόσκληση που έχει εκδώσει η περιφέρεια και αυτές τις μέρες θα πιστωθούν οι λογαριασμοί των νέων αγροτών που είναι ιδιαίτερα αυξημένοι. Στις 35.000 έως 40.000 ευρώ που είναι το ποσό,  θα πάρουν τώρα το 70% αυτής της ενίσχυσης» δήλωσε σχετικά ο κ. Ζαννετίδης και πρόσθεσε ότι τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η διαβούλευση για τη νέα πρόσκληση που θα εκδοθεί σε ό,τι αφορά τα σχέδια βελτίωσης των εγκαταστάσεων των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Μάλιστα, εξέφρασε την ελπίδα προς το τέλος του έτους να δημοσιευφθεί η πρόσκληση και να ξεκινήσουν οι αιτήσεις.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη φετινή ελαιοκομική περίοδο η οποία όπως είπε φαίνεται ότι θα είναι πολύ παραγωγική. Σύμφωνα με τις ενδείξεις η ποσότητα θα είναι αυξημένη φέτος αλλά το ζητούμενο είναι να έχουμε και καλή ποιότητα. Πάντως αυτές τις μέρες η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και η υπεύθυνη επιστημονική ομάδα προγραμματίζει την επόμενη παρέμβασή της σε ό,τι αφορά τη δακοκτονία πριν την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου.

Featured Image

Με την ευκαιρία, ο κ. Ζαννετίδης έκανε γνωστό πως σε ό,τι αφορά τις εκθέσεις, στις 15 Οκτωβρίου η περιφέρεια θα βρίσκεται στο Παρίσι στην έκθεση τροφίμων και ποτών SIAL με παραγωγούς που εκθέτουν τα προϊόντα τους. Η περιφέρεια έχει περίπτερο στο οποίο θα παρουσιαστούν προϊόντα μέλισσας, αρτοσκευάσματα, κρασιά και άλλα είδη σε μία έκθεση διεθνούς φήμης.

Επίσης, όπως έκανε γνωστό η περιφέρεια ετοιμάζεται για το Φεστιβάλ Μελιού που γίνει στις αρχές Δεκέμβρη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) και φυσικά θα συμμετάσχει και στις εκθέσεις τροφίμων με πανελλήνιο ενδιαφέρον που θα διεξαχθούν το επόμενο διάστημα.

Σε ότι αφορά το θέμα των ελαφιών, τόνισε ότι η περιφέρεια συνεχίζει να πιέζει ώστε να ολοκληρωθούν όλα αυτά που έχουν εξαγγελθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να μπει σε μέτρο η ηλεκτροφόρα περίφραξη και να προβλέπονται αποζημιώσεις.

Αναφερόμενος ο κ. Ζαννετίδης αναλυτικά στο θέμα των αποζημιώσεων δήλωσε τα εξής: «Με τον ΕΛΓΑ έχουμε συμφωνήσει και το επόμενο διάστημα θα τροποποιηθεί ο οργανισμός του που θα προβλέπει την αποζημίωση από τα ελάφια. Βάζει μία προϋπόθεση στην οποία συμφωνούμε ότι δεν μπορούν οι παραγωγοί να επωμιστούν και αυτό το κόστος. Το ύψος του ασφαλίστρου θα το αναλάβει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης που θα εκδώσει τέτοιο μέτρο ώστε να μπορεί και ο ΕΛΓΑ να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις αυτές. Αναμένουμε τις ανακοινώσεις από το υπουργείο».