Featured Image

Οι τιμές σιταριού κατέγραψαν στις 04/03/2022 νέο ρεκόρ καταγράφοντας ιστορικό υψηλό της τελευταίας δεκαετίας και πλέον, ξεπερνώντας τα 12 δολάρια.

Αναμενόμενη κλιμάκωση-ρεκόρ στη τιμή σιταριού

Οι τιμές ρεκόρ του σιταριού ακολουθούν με συνέπεια μια σταθερή πορεία για να καταγράψουν πλέον εβδομαδιαίο ρεκόρ ανόδου. Αναμενόμενη η κλιμάκωση αν υπολογιστεί ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει σαν άμεση συνέπεια το μπλόκο σε πάνω από το 25% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού.

Οι αυστηρές κυρώσεις της Δύσης προς τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία οδήγησε σε αιφνίδιο πάγωμα των εφοδιαστικών αλυσίδων και κλείσιμο των βασικών λιμένων που αποτελούν “πνεύμονα” των μεταφορών, ενώ παράλληλα η εμπόλεμη κατάσταση που μαίνεται προοιονίζει ζοφερές εξελίξεις για την επερχόμενη φύτευση καλλιεργιών τους θερινούς μήνες.

Χαριστική βολή στο σιτάρι από Ρωσία και Ουκρανία που αποτελούν σημαντικούς προμηθευτές καλαμποκιού, κριθαριού και ηλιαιλάιου, αποτελεί το πάγωμα των διεθνών συναλλαγών με τη Ρωσία λόγω του κλίματος ανασφάλειας που έχει προκληθεί από τις πολύπλοκες κυρώσεις προς τη Ρωσία αλλά και τη συνεπαγόμενη εκτόξευση στα ναύλα και τα ασφάλιστρα.

Χρυσά συμβόλαια σιταριού & προβλέψεις

Ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρέασε για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνων και τα συμβόλαια σιταριού που πραγματοποίησαν άλμα-ρεκόρ φτάνοντας στα 12,10 αμερικάνικα δολλάρια ανά μπούσελ. Η άνοδος των συμβολαίων σε 6,7% αποτελεί μόνο τον προάγγελο των επερχόμενων εκτινάξεων τιμών, ενώ την ίδια ώρα αναμένεται οι τιμές να φτάσουν έως και 14 δολάρια το μπούσελ, ειδικά αν οι εξαγωγές τις Μαύρης Θάλασσας μείνουν κλειστές.

Featured Image

Την ίδια ώρα, το καλαμπόκι βλέπει την τιμή του να ενισχύεται σήμερα κατά 1,4% και να διαμορφώνεται στα 7,57 δολάρια το μπούσελ, ενώ κινείται για τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη του από το 2008 με συνολική άνοδο κατά 17% στην εβδομάδα.

Φωτιά στις τιμές των βασικών αγαθώνΘα πούμε το ψωμί,ψωμάκι!

Η πραγματική οικονομία δεν μπορεί να ακολουθήσει την εκτόξευση της τιμής του σιταριού. Ο πληθωρισμός τροφίμων αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο και από τον Ιανουάριο που ο μέσος πληθωρισμός των τροφίμων παγκοσμίως έφτασε στο 7,8% που είναι το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Ελλείψεις στα τρόφιμα, επισιτιστική ανασφάλεια, ακρίβεια και άλλες ζοφερές καταστάσεις διαφαίνονται στον ορίζοντα.

Το ΥΠΑΑΤ ακούει; Χρειαζόμαστε την “ειδική βάμβακος” σε όλα τα βασικά προϊόντα και τα λιπάσματα

Αν το σιτάρι πάει στα 4-5 ευρώ το κιλό, το ψωμί θα πάει στα 8 ευρώ και ο Έλληνας καταναλωτής θα πει το ψωμί-ψωμάκι. Οι παραγωγοί μας που βρίσκονται στη “πρώτη γραμμή” θα οδηγηθούν σε φτωχοποίηση. Η Κυβέρνηση θα πρέπει να επιχορηγήσει αδρά -και όχι τυπικά- τα λιπάσματα, το σιτάρι, το καλαμπόκι και το ρύζι, όπως κάνει τόσα χρόνια με την ειδική βάμβακος, για να προλάβει τα χειρότερα.

Agrogata