Εξαιρετικά μεγάλο το πρόβλημα με τα λευκά στάχυα στα σιτάρια φέτος. Δύσκολη η κατάσταση στη Θεσσαλία, απειλεί το εισόδημα των παραγωγών.

Σε μια χρονιά που οι τιμές των σιτηρών τείνουν να επιστρέψουν όλο και πιο κοντά στα προπολεμικά επίπεδα, ένα ακόμα πρόβλημα φαίνεται να απασχολεί παραγωγούς και γεωπόνους όσο πλησιάζουμε προς το αλώνισμα.

Όπως αναφέρει μιλώντας στο Agronewbomb ο Θανάσης Κούντριας από την Αγρομηχανική Βόλου: “από την περσινή χρονιά ήταν έντονο το πρόβλημα με τα λευκά στάχυα, τα στάχυα που δεν γεμίζουν και είναι άδεια στο σκληρό στάρι της περιοχής μας και όχι μόνον, όμως φέτος είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα, κάτι που θα φέρει μεγάλες απώλειες εισοδήματος”.

Featured Image

Ο κ. Θανάσης Κούντριας

Σύμφωνα με τον ίδιο το φαινόμενο οφείλεται στην παρουσία του μύκητα φουζάριο και συναντάται σε χωράφια που δεν έχει γίνει αμειψισπορά και καύση της καλαμιάς. “Βάσει του ευρωπαϊκού κανονισμού έχει απαγορευθεί η καύση της καλαμιάς στα χωράφια, με αποτέλεσμα να παραμένει στους αγρούς ο μύκητας. Όταν μάλιστα δεν γίνεται αμειψισπορά στα χωράφια αυτά με ποτιστικές καλλιέργειες ή ψυχανθή και υπάρχουν και υγρασίες όπως φέτος, μεγάλο ποσοστό από τα στάχυα στο σιτάρι δεν γεμίζουν, δεν ωριμάζουν και ο παραγωγός οδηγείται σε μειωμένες αποδόοσεις”, σημειώνει ο ίδιος.

Ο κ. Κούντριας δηλώνει τέλος πως μια κάποια λύση θα ήταν να γίνει αίτημα από τη χώρα μας στην ΕΕ με αφορμή τα προβλήματα, ώστε κατ’ εξαίρεση να επιτραπεί η καύση της καλαμιάς, των υπολειμμάτων δηλαδή της καλλιέργειας.

Newsroom Agronewsbomb