Το μεγαλύτερο σκάνδαλο εις βάρος των αγροτών και κτηνοτρόφων που έχει συμβεί την τελευταία 5ετία με την Νέα Δημοκρατία να συνεχίζει την λανθάνουσα και παράνομη αγροτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι το θέμα κατανομής δικαιωμάτων από το εθνικό απόθεμα.

Ενώ η χώρα μας βρίσκεται σε κρίση εδώ και 12 χρόνια οι εκλεγμένες κυβερνήσεις την τελευταία 5ετία φαίνεται να μην αντιλαμβάνονται την κρίση της αγροτικής παραγωγής που περνάει η χώρα μας αλλά και τις δυνατότητες ανάπτυξης που θα μπορούσε να έχει η πρωτογενής παραγωγή. Έγινε παρακράτηση 2% κάθε χρόνο από το 2015 και έπειτα για να δοθούν υποτίθεται σαν ενισχύσεις στους νέους αγρότες, αντί αυτού έγινε ΠΑΡΑΝΟΜΗ κατανομή δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης σε ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με το αγροτικό επάγγελμα.3 προγράμματα ένταξης νέων αγροτών έχουν πραγματοποιηθεί στην χώρα μας τα τελευταία 5 χρόνια και οδεύουμε στο 4ο υποτίθεται πρόγραμμα αγροτικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης, διαβάζοντας όμως τους νόμους που ψηφίστηκαν και εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια καταλαβαίνουμε ότι οι εκλεγμένοι έχουν αντίθετη άποψη από τους αγρότες και κτηνοτρόφους για το τι σημαίνει αγροτική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη.Το 2015 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τροποποιεί την νομοθεσία κατανομής δικαιωμάτων ενίσχυσης αφαιρώντας μία δικλίδα ασφαλείας η οποία είχε σαν βασική προϋπόθεση ότι για να λάβει κάποιος δικαιώματα θα πρέπει να έχει αγροτική δραστηριότητα, κατέχει ή εκτρέφει ζώα με την τροποποίηση του νόμου 104/7056/21-01-2015 ΥΑ (ΦΕΚ τ.Β΄147) ώστε να μπορούνε να λαμβάνουν δικαιώματα και εκμεταλλεύσεις οι οποίες δεν κατέχουν ή εκτρέφουν ζώα:Πιο συγκεκριμένα καταργεί τα ακόλουθα άρθρα:(γ) η άσκηση της ελάχιστης δραστηριότητας, για γεωργικές περιοχές εκ φύσεως κατάλληλες για βοσκή ή καλλιέργεια. 5. Ως «ελάχιστη δραστηριότητα» νοείται: (α) για τις αρόσιμες εκτάσεις, ένα όργωμα ανά έτος, (β) για τις δενδρώδεις εκτάσεις καθαρισμός (γ) για τους βοσκοτόπους, η διατήρηση ζωϊκού κεφαλαίου 0,7 ΜΜΖ/εκτάριο Στην οποία όμως τροποποίηση δεν διορθώνει τις προϋποθέσεις του τι σημαίνει γεωργική δραστηριότητα δηλαδή ο νόμος είχε ως εξής και αφαιρέθηκε το (γ):4. Ως «γεωργική δραστηριότητα» νοείται: (α) η παραγωγή, η εκτροφή ζώων ή η καλλιέργεια γεωργικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων της συγκομιδής, της άμελξης, της αναπαραγωγής ζώων και της εκτροφής ζώων για γεωργική εκμετάλλευση, (β) η διατήρηση της γης σε κατάσταση, που να την καθιστά κατάλληλη για βοσκή ή καλλιέργεια χωρίς προπαρασκευαστικές ενέργειες πέραν των συνήθων γεωργικών μεθόδων και μηχανημάτων ή (γ) η άσκηση της ελάχιστης δραστηριότητας, για γεωργικές περιοχές εκ φύσεως κατάλληλες για βοσκή ή καλλιέργεια. Στην ερμηνεία του νόμου όπως ήταν γραμμένος νοούνταν ότι για να θεωρηθεί γεωργική δραστηριότητα θα πρέπει να τηρείται το α και β άρθρο ή να τηρείται μόνο το γ άρθρο το οποίο αφαιρέθηκε.

ΑΡΑ μετά την αλλαγή του νόμου για να νοείται γεωργική δραστηριότητα σημαίνει ότι: το άρθρο α και β είναι οι βασικές προϋποθέσεις για το τι σημαίνει γεωργική δραστηριότητα και για να λάβει κάποιος δικαιώματα ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα θα πρέπει να ασκεί γεωργική δραστηριότητα.

Στην συνέχεια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μοιράζει δικαιώματα ΠΑΡΑΝΟΜΑ σε μη δικαιούχους αφού δεν είχαν γεωργική δραστηριότητα ούτε κατείχαν ή έκτρεφαν ζώα.Εκτός του παραπάνω η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει σε κατανομή δικαιωμάτων με προτεραιότητα σε νέους αγρότες τα κατανέμει όπως τους βολεύει σε κάθε περιφέρεια.

Μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας το 2019 το ΦΑΓΟΠΟΤΙ συνεχίζεται εις βάρος των αγροτών αφού συνεχίζει να μειώνει τα ποσοστά ενίσχυσης και μοιράζει και πάλι δικαιώματα σε ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ δικαιούχους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι στον Νομό Καστοριάς δηλώθηκαν για το 2020: 15.060 στρέμματα αμύγδαλα (με 900.000 ευρώ επιδότηση) ενώ η πραγματική καλλιέργεια των αμυγδάλων στην Καστοριά είναι κάτω από 365 στρέμματα, 64.290 στρέμματα ιδιωτικός βοσκότοπος (με 1.560.000 ευρώ επιδότηση) ενώ στην Καστοριά δεν υπάρχει ούτε ένα στρέμμα ιδιωτικού βοσκότοπου και 20.580 στρέμματα ελαιώνες (με 900.000 ευρώ επιδότηση) ενώ στην Καστοριά δεν υπάρχει ούτε ρίζα ελιάς, επιδοτήσεις οι οποίες μοιράστηκαν σε υποτιθέμενους καλλιεργητές από άλλους νομούς και όχι από τον νομό Καστοριάς. Το 2021 που ο νομός Καστοριάς ήταν σε έλεγχο τηλεπισκόπησης με την χρήση δορυφόρου δηλώθηκαν 56.000 στρέμματα λιγότερα που σημαίνει ότι το κύκλωμα παρανομίας έχει εσωτερική πληροφόρηση μέσα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.Κύριοι εκλεγμένοι νυν και πρώην, νομοθετήσατε τα τελευταία χρόνια με δική σας ευθύνη αλλά και αναγκάσατε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να γίνουν επιχειρηματίες, φερθείτε μας ανάλογα και σταματήστε να μας κοροϊδεύετε. ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ!!! Εργαζόμαστε 365 ημέρες τον χρόνο και με τον κόπο μας και τους φόρους μας πληρώνονται οι μισθοί σας και οι μισθοί των εγκληματιών που μοιράσανε επιδοτήσεις. Ήρθε η ώρα να δώσετε στους αγρότες και κτηνοτρόφους που πραγματικά παράγουν πλούτο στην χώρα μας αυτά που δικαιούνται και να σταματήσει επιτέλους αυτός ο παρασιτισμός ολίγων οι οποίοι με δική σας πολιτική ευθύνη καρπώνονται παράνομα επιδοτήσεις χωρίς να παράγουν τίποτα. Ζητάμε την επανεξέταση της κατανομής των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το 2015 και έπειτα, την ανακατανομή τους αλλά και την αναδρομική πληρωμή τους στους πραγματικούς δικαιούχους όπως αναφέρει ο νόμος, σε αντίθετη περίπτωση ζητάμε την παρέμβαση εισαγγελέα ώστε να αποδοθούν ευθύνες στους υπεύθυνους.

Featured Image

Με εκτίμηση

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μακεδνός

Μόσχος Θωμάς

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καστοριάς Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων

Μόσχος Δημήτριος