Αντιμέτωποι και με τις διπλοχρεώσεις στον ΕΦΚΑ, βρίσκονται οι Έμποροι της Πάτρας καθώς ένα από τα  προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι εργαζόμενοι τους, είναι οι εισφορές που ενώ έχουν πληρωθεί κανονικά στο σύστημα του ΕΦΚΑ, δεν εμφανίζονται! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να  φαίνονται ως ανασφάλιστοι και την ίδια στιγμή να υποχρεώνονται να αναπληρώσουν τις εισφορές ή να προχωρήσουν σε ρύθμιση.

Σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας Κώστας Ζαφειρόπουλος, μιλώντας στο thebest.gr, αναφέρει: «Παρατηρούνται διπλοχρεώσεις στις εισφορές. Κάποιες εισφορές που είναι πληρωμένες δεν φαίνονται στο σύστημα ότι έχουν πληρωθεί. Πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά με όλα όσα γίνονται. Σε κάποιες περιπτώσεις, ζητάνε ακόμα και χαρτιά σε βάθος δεκαετίας προκειμένου να αποδείξουν ότι οι εισφορές είναι πληρωμένες γιατί δεν είναι περασμένα στο σύστημα. Πληρωμένες εισφορές δεν εμφανίζονται πουθενά».

Αναφερόμενος, στους εργαζόμενους που εμφανίζονται ως ανασφάλιστοι, τονίζει: «Υπάρχουν εργαζόμενοι που φαίνονται στο σύστημα ανασφάλιστοι, από λάθος του ΕΦΚΑ, γιατί αργούν να ενημερώσουν ότι η επιχείρηση έχει πληρώσει. Υπάρχει μπέρδεμα, ζητούν να γίνουν ρυθμίσεις και αναγκαζόμαστε να πηγαίνουμε στα γραφεία του ΕΦΚΑ για να βγάλουμε άκρη, γιατί μόνο έτσι διορθώνονται τα λάθη, μόνο πηγαίνοντας εκεί. Στο μεταξύ, η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, πραγματικά δεν ξέρουμε πως θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό που έχει δημιουργηθεί».

Για το πρόβλημα του συστήματος του ΕΦΚΑ, μιλάει στο thebest.gr και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων τ. ΙΚΑ Αχαΐας, Γιώργος Κυριακόπουλος: “Η εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ μας γυρίζουν στις εποχές που δεν υπήρχαν καν τα πληροφοριακά συστήματα και εκατοντάδες ασφαλισμένοι αναγκάζονταν να επισκέπτονται τα υποκαταστήματα για να θεωρήσουν τα βιβλιάρια ασθενείας (που πλέον έχουν καταργηθεί).

Το μεγάλο πρόβλημα έχει προκύψει για Ελεύθερους Επαγγελματίες, Δικηγόρους, Μηχανικούς, Συμβολαιογράφους και Αγρότες, των οποίων οι πληρωμένες εισφορές και ρυθμισμένες οφειλές ΔΕΝ απεικονίζονται στο πληροφοριακό σύστημα, με αποτέλεσμα να θεωρούνται “οφειλέτες” και ως εκ τούτου να μην ανανεώνεται αυτομάτως η ασφαλιστική τους ικανότητα για το έτος 2022.

Υπάρχουν δε, περιπτώσεις κατά τις οποίες ασφαλισμένοι… διπλοπληρώνουν τις εισφορές τους, προκειμένου να αποκτήσουν την ασφαλιστική ικανότητα!

Από την ίδρυση του ΕΦΚΑ, το 2017, μέχρι σήμερα, δεν έχει υλοποιηθεί η ενοποίηση των διαφορετικών πληροφοριακών συστημάτων των τέως ασφαλιστικών φορέων, καθώς και η συνδεσιμότητα τους με το ΚΕΑΟ.

Επιπρόσθετα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι αυτή την περίοδο είναι εξίσου τεράστια, καθώς σε μια περίοδο πανδημίας και έξαρσης των λοιμώξεων ΔΕΝ διαθέτουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Featured Image

Επίσης, με προγραμματισμένα ραντεβού στις υπηρεσίες μας εξυπηρετούνται, υπό από απαράδεκτες συνθήκες αναμονής στα Τμήματα Μητρώου, περίπου τους 120 πολίτες ανά ημέρα, αριθμός που όμως αυξάνεται από ασφαλισμένους που προσέρχονται χωρίς ραντεβού, σπεύδοντας λόγω έκτακτων αναγκών για το αυτονόητο: την ασφάλιση τους.

Οι λιγοστοί εναπομείναντες εργαζόμενοι, αφού ήδη στην περιοχή μας έχουν αποχωρήσει 18 υπάλληλοι λόγω συνταξιοδότησης, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση που βαρύνει συνολικά τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Με σαφή αιτία την αδυναμία της διοίκησης του ΕΦΚΑ  και του αρμόδιου Υπουργείου να προχωρήσουν άμεσα στην ενιαία  ψηφιοποίηση  του οργανισμού. Η Διοίκηση του ΕΦΚΑ εκτιμά πως η διαδικασία εκκαθάρισης θα έχει καρποφορήσει ως 22/3 και θα αφορά 700.000 ασφαλισμένους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα”.

Μέτρα για χρέη ΕΦΚΑ – ΚΕΑΟ ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, ο Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας, γνωστοποίησε τα μέτρα που ζητάει για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Αυτά είναι:

• Επανένταξη σε τουλάχιστον 120 δόσεις με κούρεμα προσαυξήσεων και οφειλής για όλα τα παλιά και νέα  χρέη σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Η ρύθμιση να μην χάνεται σε τυχόν καθυστερήσεις τρεχουσών εισφορών. Σε αντίθετη περίπτωση όλες οι ρυθμίσεις ημίμετρα των 36-72 δόσεων είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Δεχόμαστε αμέτρητες καταγγελίες για διπλό χρεώσεις στα συστήματα ΕΦΚΑ και ΚΕΑΟ.

• Εν μέσω της υγειονομικής κρίσης είναι κοινωνική αναλγησία ανασφάλιστοι συνάδελφοι να  είναι αποκλεισμένοι από την πρόσβαση στους ιδιώτες γιατρούς.

• Να σταματήσει η προώθηση του καταστροφικού και  αντικοινωνικού σχεδίου της υποστελέχωσης του ΕΦΚΑ που στόχο έχει την πλήρη ιδιωτικοποίηση του κοινωνικού αγαθού της ασφάλισης.