Featured Image

«Εξευτελιστική τιμή»

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Βαλιανάτος, με ένα τέτοιο ποσό και με τον υπολογισμό που έχει κάνει η Ομάδα Παραγωγών, για τους σταφιδοπαραγωγούς της Ηλείας αντιστοιχεί ότι θα δοθεί 50ευρώ/στρέμμα και ειδικότερα 0,15ευρώ/κιλό. «Πρόκειται για εξευτελιστική τιμή», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Βαλιανάτος.

Οι αγρότες ζήτησαν να υπάρξει αύξηση του συνολικού ποσού ώστε να υπάρξει και αύξηση αντίστοιχος των στρεμμάτων, τουλάχιστον σε ένα ποσό της τάξεως των 122ευρώ/στρέμμα. Ωστόσο, εισέπραξαν αρνητική απάντηση από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και όπως είπε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας «αυτό δεν είναι ούτε το μισό από το ποσό που έχουμε ζητήσει», υποστήριξε.

Μεγάλα αποθέματα στις αποθήκες

Υπάρχει έντονος προβληματισμός για την τύχη πλέον του προϊόντος, από τη στιγμή που και μεγάλα αποθέματα έχουν μείνει στις αποθήκες και δεν έχει προωθηθεί το προϊόν, αλλά και η τιμή για την προώθηση του παραμένει ιδιαιτέρως χαμηλή. Έτσι όχι μόνο δεν κερδίζουν κάτι, αλλά μπαίνουν και μέσα από την καλλιεργητική περίοδο.

«Σημαντικά βήματα για την επανεκκίνηση της σταφίδας»

Από πλευράς της, η βουλευτής της ΝΔ Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου ευχαρίστησε μέσω υπουργού την Κυβέρνηση για την ουσιαστική στήριξη στους σταφιδοπαραγωγούς για δεύτερη χρονιά με το ποσό των 4.700.000 ευρώ, ενώ τόνισε πως χρειάζεται να στηρίξει περαιτέρω μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων τα συλλογικά σχήματα και όσους μετέχουν στην εφοδιαστική αλυσίδα. Μάλιστα υποστήριξε πως όλοι έχουν εμπιστοσύνη στη σταφίδα, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων: «Στην Ηλεία καλωσορίζουμε τα προγράμματα μεταποίησης της σταφίδας, αξιοποίησης της καινοτομίας για την παρασκευή υποπροϊόντων, καθώς και διερεύνησης νέων αγορών για την πώληση της σταφίδας. Ήδη, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Υπουργείο Εξωτερικών, έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την επανεκκίνηση της σταφίδας και έχουμε συμμετάσχει σε διεθνείς συναντήσεις και forum για να δοθεί διέξοδος στους σταφιδοπαραγωγούς. Θεωρώ ότι η σταφίδα και τα προϊόντα καινοτομίας της θα μπορούσαν να προωθηθούν περαιτέρω σε νέες αγορές μέσω της σύστασης Διυπουργικής Επιτροπής με την συμμετοχή του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

«Στόχος μας να στηρίξουμε το προϊόν»

Παρών στη συνάντηση και ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Νικολακόπουλος, που υποστήριξε πως βασικό μέλημά τους είναι η στήριξη των παραγωγών μέχρι να επανέλθει η ομαλότητα στην αγορά. Μεταξύ άλλων είπε: «Στόχος μας είναι να στηρίξουμε το προϊόν. Να στηρίξουμε τους παραγωγούς. Το κάνουμε με τη συνέχιση της συνδεδεμένης ενίσχυσης, αλλά και μέσω των έκτακτων ενισχύσεων. Το κάναμε και το προηγούμενο έτος. Το κάναμε και φέτος. Μέχρι να επανέλθει η ομαλότητα στην αγορά η οποία έχει διαταραχθεί λόγω των πολλαπλών κρίσεων (πανδημία, πόλεμος) αλλά και λόγω στρεβλώσεων που υπάρχουν. Είναι το μοναδικό προϊόν που θα στηριχθεί δεύτερη φορά. Ζήτησα να καταβληθεί προσπάθεια να αυξηθεί το ποσό (4,7 εκατ. ευρώ) και η ενίσχυση να είναι ακατάσχετη».

«Τελείωσε η υπομονή των σταφιδοπαραγωγών»

Απών από τη συνάντηση λόγω μη πρόσκλησής του από το Υπουργείο ήταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Διονύσιος Καλαματιανός, που σε δήλωσή του επεσήμανε πως αποτελεί ζήτημα που έχουν αναδείξει πολλάκις στο παρελθόν αλλά με απογοητευτικές από την κυβέρνηση απαντήσεις που δεν αφήνουν περιθώριο αισιοδοξίας. Πρόσθεσε δε πως κατά καιρούς έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές συσκέψεις, ενώ επικεντρώθηκε στο πακέτο μέτρων που πρέπει να ληφθούν. Ειδικότερα σημείωσε: «Οι παραγωγοί σταφίδας παραμένουν αόρατοι για την κυβέρνηση και το Υπουργείο. Εδώ και 3 χρόνια βυθίζονται στην απόγνωση, βλέποντας το προϊόν τους να μένει στα αζήτητα ή να δίνεται σε εξευτελιστικές τιμές, πολύ κάτω του κόστους παραγωγής. Κυριολεκτικά, βρίσκονται ένα βήμα πριν να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους. Χρειάζεται γενναία στήριξη του αγροτικού εισοδήματος και απορρόφηση του προϊόντος με αξιοπρεπή τιμή παραγωγού, λειτουργία του Κράτους ως αγοραστή των αδιάθετων ποσοτήτων σταφίδας και ακολούθως αυτές να διοχετευθούν σε κοινωνικές δομές και δίκτυα ή/και να σταλούν ως ανθρωπιστική βοήθεια εκεί που είναι αναγκαίο και τέλος παρεμβάσεις που θα ανακουφίσουν το σύνολο του αγροτικού κόσμου από το υπέρογκο κόστος παραγωγής».

Featured Image

«Εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης για σταφίδα»

Ακόμα ένας βουλευτής που δεν έλαβε πρόσκληση για συμμετοχή στη συνάντηση ήταν και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος σημείωσε πως το πρόβλημα επιβίωσης των σταφιδοπαραγωγών έχει λάβει δραματικές διαστάσεις τα τελευταία 3 χρόνια. Επιπλέον, έκανε λόγο για υποσχέσεις της κυβέρνησης για το προϊόν που δεν έγιναν. Συγκεκριμένα είπε: «Οι εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα παραγωγής και εμπορίας της κορινθιακής σταφίδας περιμένουν ακόμη το σχέδιο της κυβέρνησης και τη σύσταση της ειδικής επιτροπής, τη στιγμή που το εισόδημά τους πλήττεται από την κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής και τη χαμηλή τιμή πώλησης του προϊόντος. Όσο η ηγεσία του Υπουργείου δεν έχει ξεκάθαρες λύσεις,  τόσο περισσότεροι παραγωγοί θα σκέφτονται την οριστική έξοδό τους από την καλλιέργεια της σταφίδας, αφού δε βλέπουν ενδιαφέρον από την πολιτεία. Και αυτό το ενδιαφέρον δεν υπάρχει για την σταφίδα και την Ηλεία, αλλά υπάρχει για τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια και τα βερίκοκα, την Ημαθία, την Πέλλα, τη Φλώρινα, την Κοζάνη και τη Λάρισα, αφού μόλις μία εβδομάδα πριν η κυβέρνηση υπέγραψε απόφαση για πληρωμή αποζημίωσης μέσω deminimis. Δύο μέτρα και δύο σταθμά λοιπόν…».

Θ. Βασιλόπουλος: Αιτήθηκε 7.500.000 ευρώ ενίσχυση

Τις δικές του προτάσεις στον Υπουργό κατέθεσε και ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρής Βασιλόπουλος, ο οποίος ζήτησε από τον κ. Γεωργαντά την κατάθεση 7.500.000 ευρώ στους παραγωγούς και τον Υπουργό να ζητά περιθώριο χρόνου μέχρι την επόμενη εβδομάδα για να ανακοινώσει τα οριστικά ποσά. Παράλληλα, πρότεινε μέσω της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης να τρέξει πρόγραμμα για την προώθηση της κορινθιακής σταφίδας, ενώ στον κ. Βασιλόπουλο προτάθηκε από τον υπουργό η δημιουργία επιτροπής για τη σταφίδα με επικεφαλή τον ίδιο. Τέλος, τονίστηκε πως θα πρέπει να φτιαχτούν και άλλες ομάδες παραγωγών για να λειτουργήσει η αναδιάρθρωση της σταφίδας.

«Να απελευθερωθεί η συνδεδεμένη»

Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Σταφίδας Ηλίας Ανδριόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως πρόκειται για τη δεύτερη φορά που ο υπουργός επιχειρεί να ενισχύσει τους αγρότες του συγκεκριμένου προϊόντος με «de minimis» που δεν έχει δοθεί σε άλλο προϊόν ξανά. Μάλιστα, άφησε ελάχιστο περιθώριο για αύξηση του συγκεκριμένου ποσού ενίσχυσης, γεγονός που έφερε, όπως είπε, την αντίδραση από εκπροσώπους σταφιδοπαραγωγών, ανάμεσα στους οποίους και ο κ. Βαλιανάτος.

Από πλευράς των φίλων σταφίδας, υπογραμμίστηκε πως ναι μεν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα είναι καλά και πρέπει να παρθούν για την ενίσχυση των παραγωγών, εκείνο όμως που έχει σημασία είναι η στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί για το προϊόν για εύρεση καινούριων αγορών, για διαφήμιση της σταφίδας, για διεπαγγελματική, για τον ισχυρισμό υγείας που πρέπει να υπάρξει για το προϊόν ώστε να γίνει ελκυστικό στις αγορές του εξωτερικού και βέβαια να υπάρξει προώθηση στο εξωτερικό. Παράλληλα, εστίασαν στην πρόταση δημιουργίας επιτροπής που θα ασχοληθεί με τα παραπάνω, με τον υπουργό να απαντά πως θα προχωρήσει στην ενέργεια αυτή με επικεφαλής τον κ. Βασιλόπουλο και συνεισφορά του ίδιου όπου χρειαστεί.

Τέλος, επικεντρώθηκε στις τεράστιες ποσότητες παραγωγής που αγγίζουν τους 2.000 τόνους και παραμένουν στις αποθήκες χάνοντας τη συνδεδεμένη, για την οποία πρότεινε να απελευθερωθεί από τους ημερολογιακούς περιορισμούς τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι.

patrisnews.com