Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ.Γεωργαντάς, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην έκθεση Food Expo δήλωσε ότι   «Με συγκεκριμένα μέτρα η κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα συνεχίσουν να στηρίζουν τους παραγωγούς, τους μεταποιητές και τους εξαγωγείς ελληνικών προϊόντων, γιατί έτσι στηρίζουμε την ελληνική οικονομία και κρατάμε ζωντανή την ελληνική περιφέρεια».

Τόνισε ότι η ατζέντα προτεραιοτήτων αλλά και οι συνθήκες προς αξιολόγηση έχουν αλλάξει καθώς οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, της ενεργειακής και υγειονομικής κρίση αλλά και της κλιματικής αλλαγής έχουν αλλάξει το ταμπλό των δεδομένων.

Σε μια προσπάθεια του να αποτυπώσει την σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα σημείωσε ότι η χώρα μας δεν αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή επισιτιστικό πρόβλημα καθώς εξασφαλίζει την ασφάλεια επισιτισμού μέσω των εναλλακτικών αγορών, δηλώνοντας ότι  «Λαμβάνουμε μέτρα και διασφαλίζουμε με κάθε τρόπο την επάρκεια αγαθών στην αγορά αναπληρώνοντας το κενό εφοδιασμού σε συγκεκριμένα προϊόντα που προέρχονται από Ουκρανία και Ρωσία, φροντίζοντας αντίστοιχα για τα δικά μας εξαγόμενα σε εναλλακτικούς προορισμούς. Γνωρίζουμε καλά ότι χωρίς αγρότες δεν υπάρχει παραγωγή και χωρίς παραγωγή δεν υπάρχει επισιτιστική επάρκεια. Στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα και τις επιχειρήσεις του κλάδου και τον θεωρούμε κρίσιμο παράγοντα στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας».

Βασικός άξονας της τοποθέτησής του ήταν ότι στόχος του είναι η δημιουργία ενός νέου μοντέλου παραγωγής, με παράλληλη στήριξη των παραγωγών προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην κρίση. Αναφέρθηκε στο ότι η Κυβέρνηση έχει ήδη διαθέσει περίπου 180 εκατομύρια ευρώ μέχρι σήμερα για την στήριξη των παραγωγών και ότι στόχος του Πρωθυπουργού, κ.Μητσοτάκη, είναι η λήψη πρόσθετων μέτρων.   Παράλληλα, αφού επιβράβευσε την επιτυχία της Ελλάδας να έχει για δεύτερη συνεχή χρονιά θετικό εμπορικό ισοζύγιο στα αγροτικά προϊόντα, δεσμεύτηκε ότι το ΥπΑΑΤ θα αξιοποιήσει κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο που παρέχεται από τη νέα ΚΑΠ για να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας και το εμπόριο.

Featured Image

Agrogata

Πηγή φωτογραφίας:www.prlogos.gr