Δήλωση αποθεμάτων εντός 48 ωρών

Ο ΥπΑΑΤ, κ.Γεωργαντάς, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη του ότι αύριο ενδέχεται να αρχίσει η δήλωση των αποθεμάτων σε γεωργικά προϊόντα και πρώτες ύλες, όπως θα προβλέπει σχετική ΚΥΑ: “Περάσαμε μια διάταξη με τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή και ζητάμε για συγκεκριμένα προϊόντα, κατά βάση για τις πρώτες ύλες, για τις ζωοτροφές, για τα λιπάσματα, για το σιτάρι  από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο αυτό να μας δηλώσουν τα αποθέματά τους. Αυτό θα γίνει από εβδομάδα και θα γίνει δήλωση των αποθεμάτων εντός 48 ωρών. Και όλο αυτό γίνεται ενώ ξέρουμε ότι υπάρχει επάρκεια  αλλά πρέπει να υπάρχει και διαθεσιμότητα. Δεν πρέπει να διανοηθεί κανείς ότι μπορεί να κερδοσκοπήσει αυτήν την πολύ δύσκολη στιγμή την οποία βιώνουμε όχι ως χώρα η οποία βιώνεται παγκοσμίως”.

Δευτέρα η ΚΥΑ

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι τη Δευτέρα μάλλον θα βγει η Κοινή Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με την οποία εντός 48 ωρών θα πρέπει οι επιχειρήσεις του κλάδου θα πρέπει να δηλώσουν τα αποθέματα τους και σε ποιό σημείο βρίσκονται αυτά, σημειώνοντας ότι “Αυτή δήλωση θα επικαιροποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Άλλωστε συνολικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε να δηλωθούν τα αποθέματα από συγκεκριμένα προϊόντα σε όλη την Ευρώπη”.

Δηλώσεις για το ηλιέλαιο

Featured Image

Αναφερόμενος στο ηλιέλαιο υπογράμμισε ότι “Η Ελλάδα έχει μεγάλη παραγωγή από το ηλιοτρόπιο, από το συγκεκριμένο φυτό  παράγεται και το ηλιέλαιο .Όμως στην Ελλάδα το  90% από την παραγωγή πηγαίνει για το λεγόμενο βιοκαύσιμο και το 10% για μαγειρική χρήση, γιατί μέχρι τώρα ερχόταν από την Ουκρανία αλλά δεν έρχονταν  πολύ μεγάλες ποσότητες. Ο ηλίανθος είναι σε μεγάλη ανάπτυξη και υπάρχουν συνεχώς νέες εκτάσεις που καλλιεργούνται με το συγκεκριμένο φυτό . Το επόμενο λίγο διάστημα θα υπάρχει μια πλήρης επάρκεια από τις παραγωγές τις δικές μας. Ο λόγος για τον οποίο μπήκε προληπτικά ένα πλαφόν από κάποιες επιχειρήσεις είναι ακριβώς επειδή γινόντουσαν πολύ μεγάλες παραγγελίες”.

Υπαινιγμοί για τα σουπερ-μάρκετ

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με το εάν υπάρχουν επιχειρήσεις του κλάδου που κρατούν προϊόντα στις αποθήκες τους με σκοπό να κάνουν νέες ανατιμήσεις, ο ΥπΑΑΤ ανέφερε υπαινικτικά ότι Για αυτόν τον λόγο κάναμε τη συγκεκριμένη διάταξη. Από εβδομάδα θα έχουμε τα νεότερα”απάντησε.

Agrogata