Στις 25 Μάη έγινε γνωστο οτι προχωρά η εφαρμογή γραμμικής μείωσης της αξίας όλων των δικαιωμάτων της βασικής ενίσχυσης για το 2022 προβλέπει τροποποιητική απόφαση του ΥπΑΑΤ που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροποποιητική απόφαση του ΥπΑΑΤ, «ειδικά για το έτος ενίσχυσης 2022 εφαρμόζεται γραμμική μείωση της αξίας όλων των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης ύψους έως 2,5%, για την κάλυψη των περιπτώσεων χορήγησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης σε γεωργούς νεαρής ηλικίας και σε γεωργούς που αρχίζουν τη γεωργική τους δραστηριότητα».

Μια μείωση, η οποια συμφωνα με τις προβλεψεις των αγροτών θα ειναι πολύ μεγαλύτερη και η οποία θα έρθει να προστεθεί σε αυτή που έχουν ήδη υποστεί οι… τσέπες των παραγωγών.

Ως γνωστον το τρέχον έτος θεωρείται μια μεταβατική χρονιά για τους αγρότες, σε σχέση με τη νεα ΚΑΠ, οπότε και οι πληρωμές θα περάσουν σε ένα αλλο καθεστώς.

«Θεωρώ ότι η μείωση θα ειναι, όχι απλώς 2.5%, αλλά θα φτάσει κοντά το 5% για τους αγρότες. Γιατί το 2.5% το ψηφίσανε για να μπει επιπλέον στη μείωση», αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Αγροδιατροφικης Κρήτης κ. Μιχάλης Καμπιτάκης

Η προηγούμενη ΚΑΠ

Στην προηγούμενη ΚΑΠ, είχαμε τη σύγκλιση κατα την οποία έπρεπε τα δικαιώματα των αγροτών να φτάσουν θεωρητικά στο 70% από αυτά που έπαιρναν στο παρελθόν. Δηλαδή δεν μπορούσε αγρότης να λαμβάνει πάνω από το 70% και είχαμε μια μείωση υποτίθεται περίπου 30% στη Βασική Ενίσχυση, η οποία συμπαρέσυρε και όλα τα υπόλοιπα (Πρασινη Ενίσχυση, Εθνικό Απόθεμα κ.α.). Μια μείωση που ήρθε από το 2014 ως και το 2021.

Αυτό όμως το 30% καταστρατηγήθηκε και είδαμε τις μειώσεις να φτάνουν ως και το 55% – 60%. Με υπουργικές αποφάσεις αλλάζανε τις μειώσεις, προκειμένου να καλυφθούν όποια οικονομικά κενά.

Και ολα αυτά τη στιγμή που – όπως επισημάνθηκε παραπάνω – η μειωση αυτή δεν μπορούσε να πάει πάνω από το 30%.

«Κάτι τέτοιο λοιπόν θα συμβεί και τώρα. Εχουν το δικαίωμα βάσει της ΚΑΠ για τα χρόνια 2021-2022 να κάνουν μια μείωση της τάξης του 2%. Σε αυτό θα προστεθεί και η γραμμικη μειωση του 2,5% και αμέσως φτάσαμε στο 4,5%. Υπολογίζω όμως ότι θα φτάσουμε τελικά το 5,5%», τονίζει ο κ. Καμπιτάκης.

«Η μείωση που προβλεπόταν για τους αγρότες από το 2014, ήταν συγκεκριμένη, για τις βασικές καλλιέργειες. Καταστρατηγήθηκε ομως αυτό το 30% και αυξήσανε τις μειώσεις για καλύψουν τις όποιες ανάγκες είχαν, όπως το Εθνικό Απόθεμα κ.α., κάθε χρόνο. Αυτό το άθροισμα όλων των μειώσεων που έγινε, είναι 55- 60% μείωση για τις βασικές καλλιέργειες. Ερχεται τώρα λοιπόν το Υπουργείο για τα δύο τελευταία χρονια, της παράτασης, πριν τη νέα ΚΑΠ, λαμβάνουν αποφάσεις για παρακρατήσεις της τάξης του 2.5%, όμως αυτό στις τσέπες του παραγωγού θα καταλήξει να είναι μια μείωση περίπου 5.5%. Αυτό θα γίνει και φέτος», σημειώνει ο κ. Καμπιτάκης.

Από εκεί και μετά έχουμε και τις πληροφορίες πως τα επόμενα χρόνια θα έχουμε και άλλες μειώσεις. Από το 2022 ως το 2027, η συνολική μείωση που θα δεχτεί ο παραγωγός, θα είναι στο 30% συμφωνα με τη νέα ΚΑΠ και μας λένε ότι τη μείωση αυτή θα την έχει ο παραγωγός από το 2022, από φετος δηλαδή, τη στιγμή που θα έπρεπε αυτή να είναι κλιμακωτή ως το 2027!

Σημειώνεται τέλος ότι από το 2027 οι αγρότες θα πληρώνονται με βάση τον Εθνικό Μέσο Όρο. Δηλαδή θα μιλάμε για ένα ποσό για παραδειγμα 50 ευρώ το στρέμμα, μαζί με το Πρασίνισμα, τις Πρακτικές Περιβάλλοντος κτλ.

Featured Image

Τη στιγμή που στο πρόσφατο παρελθόν οι αμπελουργοί είχαν φτάσει – όταν ήταν σε ισχύ τα στρεμματικά – μέχρι 300 ευρώ το στρέμμα και η ελιά τα 168 ευρώ το στρέμμα!