Βουλευτικός καβγάς άναψε πάνω από τα μανταρίνια της Θεσπρωτίας.  Ο Βασίλης Γιόγιακας ήταν αυτός που ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε η ενίσχυση de minims για τους παραγωγούς μανταρινιών της Θεσπρωτίας οι οποίοι δεν είχαν λάβει την «κορωνοενίσχυση» του 2022 λόγω απώλειας εισοδήματος από την καλλιεργητική περίοδο του 2020.

Πρόκειται για καλλιέργειες που είχαν δηλωθεί στη δήλωση του ΟΣΔΕ το 2020 ως «μανταρίνι» και αριθμούν περίπου 2.650 στρέμματα.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, το ποσό της ενίσχυσης καθορίζεται στα 70 ευρώ ανά στρέμμα και αφορά μανταρινοπαραγωγούς της Θεσπρωτίας  που διαθέτουν παραγωγικά δέντρα άνω των τεσσάρων ετών κα διατηρούν τουλάχιστον ένα στρέμμα δηλωμένο ως «μανταρίνι». Οι δικαιούχοι θα πρέπει να μην έχουν λάβει φέτος ή τα δύο προηγούμενα χρόνια ενισχύσεις de minimis ύψους πάνω από 20.000 ευρώ.

«Με την πληρωμή της ενίσχυσης, που αναμένεται τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, καλύπτονται και οι μανταρινοπαραγωγοί μας που, για τεχνικούς λόγους, είχαν εξαιρεθεί από την περυσινή πληρωμή. Ήταν κάτι που το είχαμε πει αμέσως μόλις διαπιστώθηκε, και το κάναμε, ειδικά για τους καλλιεργητές της Θεσπρωτίας. Ευχαριστούμε τον κ. Γεωργαντά και τον κ. Σκυλακάκη που κατανόησαν και ανταποκρίθηκαν στο εύλογο αίτημά μας.», δήλωσε ο Βασίλης Γιόγιακας.

Και τη σκυτάλη πήρε ο Μάριος Κάτσης ο οποίος μιλά για προεκλογική κοροιδία καθώς η ενίσχυση αφορά την καλλιεργητική περίοδο του 2020!

Featured Image

«Η κυβέρνηση αποφάσισε την τελευταία στιγμή να δώσει 70€ ανά στρέμμα στους παραγωγούς μανταρινιών της Θεσπρωτίας, που η ίδια είχε αποκλείσει με δικό της αποκλειστικό λάθος. Παρά το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε λύση στο πρόβλημα με ερώτηση στη Βουλή, και με δημόσιες παρεμβάσεις μας φωνάζαμε για τα ζητήματα επιβίωσης του αγροτικού κόσμου, και παρά τις διαβεβαιώσεις τόσο του αρμόδιου Υπουργού όσο και του κύριου Γιόγιακα για γενναία στήριξη των παραγωγών, η κυβέρνηση προχώρησε τώρα στην έγκριση της συγκεκριμένης ενίσχυσης, αποκλειστικά και μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους.

Τα τελευταία 4 χρόνια οι αγρότες της Θεσπρωτίας έχουν εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση, και πασχίζουν αβοήθητοι να τα βγάλουν πέρα, τόσο με τις οικονομικές συνέπειες που υπέστησαν κατά την περίοδο της έξαρση τις πανδημίας, όσο και με την εκτόξευση του κόστους παραγωγής που τους έχει γονατίσει κυριολεκτικά.

Δυστυχώς αυτά που αποφάσισε να δώσει το Υπουργείο είναι πολύ λίγα και πολύ αργά, για να στηρίξουν ουσιαστικά τους παραγωγούς. Είναι όμως πολύ λίγα και πολύ αργά για να βελτιώσουν και την εικόνα της κυβέρνησης. Έχουν περάσει ευτυχώς ανεπιστρεπτί οι εποχές όπου οι ψήφοι εξαγοράζονταν με τέτοιου τύπου παλαιοκομματικές πρακτικές. Όλοι καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για μια προεκλογική κοροϊδία. Μόνο η κυβέρνηση και τα στελέχη της δεν το αντιλαμβάνονται, αλλά θα το καταλάβουν μια και καλή το βράδυ των εκλογών» αναφέρει.

epiruspost.gr